УкрДГРІ і ще три геологічні підприємства передано в управління ФДМУ

УкрДГРІ і ще три геологічні підприємства передано в управління ФДМУ

В Держгеонадр заявили, що приватизацію цих геологічних держпідприємств ініціювала не Служба. Але всі ДП вже передано в управління ФДМУ.

Станом на вівторок, 17 листопада 2020 р. Державна служба геології та надр України вже передала в управління Фонду державного майна України 4 державні підприємства: Український державний геологорозвідувальний інститут УкрДГРІ (ЄДРПОУ 01432032), Причорноморське державне регіональне геологічне підприємство (01432144), Східне державне регіональне геологічне підприємство (25361584), державне підприємство «Бурштин України» (34112754).

Про таке йдеться у відповіді голови Держгеонадр Романа Опімаха на наш офіційний запит. 

“На виконання завдання Уряду, Держгеонадра здійснили передачу згаданих об’єктів до сфери управління Фонду державного майна”, – йдеться у відповіді.

Роман Опімах також повідомив, що “Державна служба геології та надр України не ініціювала передачу згаданих підприємств на приватизацію”. 

Окрім питань, хто ініціював приватизацію геологічних підприємств, і чи передано їх на приватизацію, нас також цікавили низка інших питань. 

Наприклад, як саме відбуватиметься приватизація геологічних ДП? Яким майном володіють чи користуються згадані ДП? Що буде з землею, яку орендують ДП (наприклад, ДП “Бурштин України”)? Чому в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно було вказано (станом на вересень 2020 р.), що все нерухоме майно ДП “Бурштин України” та ДП “УкрДГРІ” перебуває під обтяженням? Також нам було цікаво, хто саме ініціював приватизацію геологічних ДП. Відповіді на ці запитання ми продовжуємо шукати.

Нагадаємо, раніше в ФДМУ нам заявили, що на балансах геологічних ДП, переданих на приватизацію – понад 270 одиниць нерухомого майна. Станом на початок жовтня 2020 р. акт приймання-передачі єдиних майнових комплексів зазначених вище підприємств із сфери управління Держгеонадр до сфери управління Фонду державного майна України ще не був підписаний (https://www.facebook.com/ukrnadra.info/posts/196918078482163). 

Нагадаємо, 12 серпня Кабінет Міністрів України розпорядився передати до Фонду державного майна України єдині майнові комплекси низки підприємств. До переліку увійшли і 4 ДП, які перебувають у сфері управління Держгеонадр.

В Держгеонадр таке рішення пояснили відсутністю коштів на утримання і розвиток ДП: 

“Цього року фінансування розвитку мінерально-сировинної бази скоротилось на 60%. Відсутність коштів стала визначальною в долі геологічних підприємств. Всі вони збиткові та мають податкову, кредиторську заборгованість та борги по заробітній платі. До прикладу, за 2019 рік кредиторська заборгованість УкрДГРІ склала 5,14 млн грн, Причорномор ДРГП – 9,686 млн грн, Схід ДРГП – 22,483 млн грн, ДП «Бурштин України» – 4,083 млн грн.

«Ми розуміємо необхідність збереження наукового потенціалу геологічної галузі, тому намагаємось сконцентрувати вкрай обмежені фінансові ресурси на підприємствах, що зберегли наукові кадри та здатні забезпечити максимальний практичний результат для держави», – повідомив очільник Служби Роман Опімах”, – йшлося в релізі Служби 14 серпня 2020 року (https://www.geo.gov.ua/uryad-prijnyav-rishennya-pro…/). 

Т.в.о. директора УкрДГРІ Андрій Локтєв заявив, що дізнався про рішення Уряду приватизувати Інститут зі ЗМІ, назвав такий крок “шляхом в нікуди”. Повідомлення про приватизацію, зі слів Локтєва, зірвало низку договорів, рятівних для бюджету УкрДГРІ (з надрокористувачами про послуги, і з НАК “Надра України” про фінансову допомогу). 

У вересні 2020 року Андрій Локтєв подав у відставку (https://www.facebook.com/loktiev/posts/10164334523585296). 

Також нагадаємо, що левова частка кредиторської заборгованості ДП “Бурштин України” (3,2 з 4 млн грн) сформувалася через зрив проекту з рекультивації земель, пошкоджених стихійним незаконним видобуванням бурштину. Проект було зірвано, зокрема через неотримання ДП спецдозволу на користування надрами (більше про зрив рекультивації читайте тут – https://www.facebook.com/ukrnadra.info/posts/154447892729182).

Раніше теми продажу майна геологічних підприємств ми торкалися у спільному інтерв’ю з головою Держгеонадр Романом Опімахом та очільником Prozorro.Продажі Олексієм Соболєвим. Тоді Роман Опімах заявляв: “Я думаю, що було би справедливіше, щоб якась частина таких коштів (отриманих від продажу майна ДП – ред.) ішла на підприємства, чиє майно продається. Щоб вони могли реінвестувати ці кошти в те майно, яке в них ще є”. Повний текст інтерв’ю тут: https://www.facebook.com/ukrnadra.info/posts/175692153938089.

Дякуємо за фото Григорий Веприк, The Gate Agency 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.