Amber Galbin Group: як співпраця з ученими приносить прибуток?

Amber Galbin Group: як співпраця з ученими приносить прибуток?
Віктор Мельничук, професор, доктор геологічних наук. Фото: https://ambergalbin.com/

Два роки тому підприємці з групи компаній «Амбер Гальбин»* познайомилися із науковцями кафедри геології та гідрології НУВГП. Відтоді вони консультуються з вченими про те, як ефективно проводити геологічну розвідку, видобувати бурштин, складати оцінку впливу на довкілля. Підприємці твердо переконані: лише навчаючись можна досягнути успіху! Про взаємодію бізнесу та науки ми говорили з доктором геологічних наук, професором, завідувачем кафедри геології та гідрології НУВГП Віктором Мельничуком.

Найперше, розповів вчений, розвиток науки не припинився попри складні нинішні обставини:

“Багато науковців кафедри та студентів пішло на війну, погіршився інвестиційний клімат. Разом з тим, чимало конференцій проходить в офлайн-форматі. У Криворіжському університеті конференція відбувалася під звуки ракетних обстрілів”.

Чому надрокористувачам вигідно співпрацювати з науковцями?

 Нині група компаній «Амбер Гальбин» має понад двадцять спецдозволів на геологічну розвідку та видобуток бурштину. Однак, як визначити поклади каменю на певних територіях? Окрім, слідів, що залишили старателі, інших даних немає, розповідає Віктор Мельничук.

“Скільки бурштину, де він залягає, в яких умовах, як обводнені ті горизонти? Багато інших питань стало одразу перед видобувачам. А у них не було спеціалістів”.

Потрібно лизнути кам’яну сіль, щоб навчитися геології

Тому п’ятнадцятеро працівників підприємств «Amber Galbin Group» почали навчатися на освітніх програмах кафедри геології та гідрології НУВГП. У грудні шестеро з них закінчили магістатуру за спеціальністю «Геологія».

“Самоосвіта дає неповні знання. Якщо неправильно ними користуватися, то вони принесуть згубні результати для їхнього бізнесу. Ось (в аудиторії – ред.) перед вами лежать гірські породи та мінерали. Як через інтернет Ви осягнете їхні органолептичні властивості? Той мінерал потрібно потримати в руці, навіть, лизнути язиком, аби відчути, що це кам’яна сіль”.

Надрокористувачі вивчали предмети, що напряму стосуються їхнього виробництва. Наприклад, «Основи пошуку, видобутку та діагностики бурштину», «Рекультивація порушених земель», «Геолого-економічна оцінка родовищ корисних копалин».

Бізнесмени допомагають науковцям

Зі свого боку підприємці обладнали філію для кафедри геології та гідрології Національного університету, розповів Віктори Мельничук.

У спеціальному приміщенні студенти, викладачі та вчені проводять заняття, проживають під час практик.

Після відкриття філії кафедри геології та гідрології НУВГП науковці пішли на кар’єр

Ходили в маршрути по території, працювали в кар’єрі, на місцях геологічних досліджень і здобували компетентності на виробництві!

Міжнародний проект

 У 2023 році разом із надрокористувачами вчені їздили на екскурсії, зокрема, в музей коштовних каменів у Хорошеві на Житомирщині.  

На запит надрокористувачів, вийшов довідник «Бурштин Полісся», розповів Віктор Мельничук.

А недавно у Варшаві та Любліні надрокористувачі із “Amber Galbin Group” провели ділову зустріч із підприємцями польських компаній. Поляків консультував свій професор, а від імені української сторони був Віктор Мельничук та Юлія Трач.

Плани на 2024 рік

Цього року, розповів Віктор Мельничук, науковці планують поглибити міжнародну співпрацю українських та польських надрокористувачів. Окрім того, налагодити взаємодію між нашим Національним університетом та Гірничо-металургійною академією у Кракові – основним польським ВУЗом, що готує фахівців геологів, гірників, екологів для надрокористування.

З підприємцями думаємо провести оцінку трансформації порушених земель незаконним видобутком бурштину. Тобто визначити, як видобуток старателів вплинув на геологічні умови, рослинний та ґрунтовий покриви, підземні та поверхневі води. Це буде комплексний проект, – закінчив інтерв’ю професор:

 

*В розділах Говорять компаніїГоворять асоціації , Надра інших деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.