АГКУ: 43,4 млрд грн ренти за видобування газу сплатили компанії у 2023 р.

АГКУ: 43,4 млрд грн ренти за видобування газу сплатили компанії у 2023 р.
Джерело: https://agpu.org.ua/novyny/

Сплата податків та соціальна відповідальність бізнесу, особливо під час російської агресії – це фундамент для зміцнення обороноздатності держави, а також суттєве джерело наповнення територіальних бюджетів. У 2023 році компанії [члени Асоціації газовидобувних компаній України] сплатили 43,4 млрд грн ренти за видобування газу. Повідомляють в Асоціації*.

З цієї суми 41,2 млрд грн було спрямовано у державний бюджет, а 2,2 млрд грн, або 5% отримали обласні бюджети та бюджети територіальних громад, де підприємства здійснюють свою діяльність. Найбільше коштів отримали Харківщина і Полтавщина, в яких видобувається левова частка українського газу.

На сьогодні рентна плата прив’язана до внутрішніх цінових індикативів. Вона розраховується з трьох показників і за основу береться найвищий:

  • вартість по якій Нафтогаз купує ресурс у приватних видобувників,
  • ціна на біржі,
  • середнє значення згідно звітів Argus і ICIS. 

Нагадаємо, що з березня 2022-го, через повномасштабну війну і стрімке зростання вартості ресурсу, уряд був змушений повернути ПСО на ринку газу. Впровадження цього механізму, з одного боку, дозволило забезпечити безперебійне газопостачання, а з іншого – вплинуло на показники ренти, адже Укргазвидобування сплачує її від тих цін, які зафіксовані Кабінетом міністрів.

Загалом же, на суму ренти, яку компанії спрямовують в бюджет, впливають обсяги видобутку та ціни на газ, які продовжують знижуватися не тільки всередині країни, а й і в Європі.

Але не рентою єдиною.

На кожну 1 гривню рентних платежів видобувники в середньому сплачують ще близько 1 гривні інших податків, зборів та платежів. А це: ПДФО і ЄСВ, ПДВ, земельний та екологічний податки, військовий збір, податок на прибуток і нерухомість тощо.

За результатами діяльності у 2023 році газовидобувні компанії Асоціації сплатили 73.5 млрд грн податків. Це становить понад 6% від усіх податкових надходжень, які були спрямовані до державного бюджету України.

Ця сума податків дорівнює майже шостій частині надходжень від Європейського Союзу, урядів іноземних держав, міжнародних організацій та донорських установ згідно з даними відкритого державного веб-порталу Open Budget. Або ж становить третину від видатків зі зведеного бюджету на охорону здоров’я.  

 

*В розділах  Надра інших , Говорять компанії , Говорять асоціації деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.