Не бояться війни: ірландці займуть левову частку українського ринку цементу (Delo.ua)

Не бояться війни: ірландці займуть левову частку українського ринку цементу (Delo.ua)
Джерело зображення: https://www.dyckerhoff.com.ua/

Ірландська корпорація CRH посилює присутність в Україні попри воєнні ризики. На додачу до наявних активів CRH купує ще два цементних заводи. Деякі експерти такий сміливий крок називають справжнім дивом. Також вони впевнені — це посилить український ринок будматеріалів і навряд чи обернеться загостренням конкуренції, пише Delo.ua* (автор Леся Соловчук).

Угода, на яку ринок чекав понад рік, набула чітких окресів після оприлюднення Антимонопольним комітетом України умов придбання міжнародним інвестором CRH двох українських цементних заводів. Йдеться про “Волинь-цемент” (Здолбунів, Рівненська обл.) та “Південьцемент” (смт Ольшанське, Миколаївська обл.).

У червні 2023-го італійський виробник цементу Buzzi погодився через дочірню компанію Dyckerhoff GmbH продати частину свого бізнесу в Східній Європі ірландській групі CRH, включаючи українські активи.

Важливо додати, що італійська Buzzi внесена Національним агентством із запобігання корупції до переліку міжнародних спонсорів війни, через те, що попри про відмову від будь-якої операційної участі в російському бізнесі, Buzzi Russia продовжувала розширюватись не тільки після анексії українського Криму у 2014-му, а й після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Сума угоди не оголошується, але на думку експертів, це може бути цифра, про яку заявив президент у Центрально-Східній Європі компанії CRH Гійом Кавальє українському Forbes у травні цього року. Зокрема, він наголосив, що CRH готова інвестувати додатково щонайменше €100 млн в український ринок цементу. Щоб Україна могла виробити 15 млн тонн цементу, необхідних на рік повоєнної відбудови згідно з очікуваннями “Укрцементу”, країна потребує інвестицій, нагадав він.

Менш як $100-150 млн коштувати така угода не може, наголосив в коментарі Delo.ua президент Всеукраїнської спілки виробників будівельних матеріалів Костянтин Салій, проте це залежить від того, в якому стані завод і його виробничі лінії. 

АМКУ розглядав заяву CRH щодо концентрації з вересня 2023 року.

Головному умовою купівлі двох заводів Buzzi АМКУ назвав передачу 25-28% акцій ПрАТ “Дікергофф цемент Україна” незалежному інвестору, зазначається на сайті комітету. Згідно з оприлюдненими умовами, CRH повинен протягом дев’яти місяців з моменту здійснення заявленої концентрації продати або іншим чином передати акції (частку) у розмірі від 25% до 28% статутного капіталу третій особі, яка не пов’язана відносинами контролю з компанією “CRH UKRAINE B.V.”, з правами вето (для забезпечення блокування ключових управлінських рішень найвищого органу управління холдингової компанії).

Очікується, що таким інвестором стане Європейський банк реконструкції та розвитку, оскільки у грудні 2023 року CRH підписала мандатний лист із ЄБРР щодо спільного придбання активів італійської компанії Buzzi в Україні.

Також CRH також буде зобов’язана регулярно протягом п’яти років звітувати перед АМКУ щодо обсягів виробництва продукції та відпускні ціни на внутрішньому ринку.

Скільки цементу потрібно для повоєнної відбудови

За прогнозами, для відбудови зруйнованих під час повномасштабного вторгнення об’єктів Україні знадобиться щонайменше 35 млн т цементу у найближчі 3 роки  — це втричі більше, ніж вітчизняні компанії виробили у 2022 році.

Наразі річний ринок цементу в Україні становить 5,4 млн т. Він значно скоротився через вторгнення РФ: до початку великої війни максимальні можливості українських виробників становили 13,6 млн т цементу на рік.

Тобто держава потребуватиме 2-3 млн тонн на рік додаткових потужностей, свідчать дані “Укрпромзовнішекспертизи”.

Завдані збитки внаслідок агресії РФ склали понад $151,2 млрд (дані KSE на 1.11.23). Лише на будівельні матеріали для відновлення країни доведеться витратити $63 млрд. 

За даними аналітичного звіту “Ринок цементу України: 2023 та прогноз розвитку до 2026” Агентства ринку будматеріалів (PAU), сьогодні ринок цементу в Україні – це:

  • п’ять заводів, які мають повний цикл виробництва, вони входять до чотирьох виробничих груп;
  • близько 1800 підприємств – прямих покупців цементу;
  • 22 тис. будівельних компаній;
  • 5,2 тис. підприємств гуртової торгівлі будматеріалами;
  • 410 підприємств роздрібної торгівлі.

Виробництво цементу було відносно стабільним у 2014-2020 роках (по 8,3–9,5 млн тонн на рік). 2021 року воно досягло максимуму – 11 млн тонн, а 2022 року скоротилося вдвічі – 5,2 млн тонн. За шість місяців 2023 року вироблено 3 млн тонн.

На початок повномасштабної війни майже всі внутрішнє споживання покривалося з допомогою власного виробництва. Імпорт в окремі роки становив 1–2% споживання. У 2022 та 2023 роках виробництво перевищило внутрішнє споживання на 17%.

 

*В розділах  Надра інших , Говорять компанії , Говорять асоціації деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.