Роман Опімах представив Україну на форумі Партнерство заради безпеки в сировинній галузі

Роман Опімах представив Україну на форумі Партнерство заради безпеки в сировинній галузі
Джерело: https://www.geo.gov.ua/

18.07.2024 відбувся перший Форум високого рівня «Партнерство заради безпеки в сировинній галузі» (Minerals Security Partnership (MSP) Forum), який проходив у режимі онлайн. Захід організували Держдепартамент США та Європейська комісія. Україна визначена Держдепартаментом США як одна з офіційних сторін MSP. Повідомляють у Держгеонадрах.

Під час Форуму учасники обговорили питання підтримки проєктів з розвитку видобування критичних мінералів і відповідного політичного діалогу, а також була представлена дорожня карта подальшої роботи з метою формування майбутнього глобальних ринків критичної сировини через партнерство між країнами багатими на ресурси та країнами-споживачами. Основними завданнями окреслено сприяти сталим інвестиціям у гірничо-видобувні проєкти стійкого розвитку з максимальним ланцюжком доданої вартості.

«Україна володіє значним потенціалом для забезпечення постачання на світові ринки критичних корисних копалин, які є ключовими елементами сучасних низьковуглецевих технологій. На нашій території є поклади 22 критичних сировинних матеріалів, визначених ЄС, США і Канадою як найважливіші. Для розробки наявних родовищ потрібні значні інвестиції та передові екологічно чисті технології. Уряд запровадив політику відкритих дверей для інвесторів і підготував перелік зі 100 ділянок для розвідки та видобування критичних сировинних ресурсів, які доступні для ліцензування», – повідомив учасникам Форуму Голова Держгеонадр Роман Опімах.

Особлива увага спікерів Форуму була зосереджена на необхідності розвитку принципів ESG (environmental social governance). Коли сучасні чисті технології та високі стандарти міжнародного звітування сприятимуть досягненню ключових цілей принципу «не нашкодити» наскільки це можливо: пом’якшення наслідків зміни клімату, сприяння циркулярній та вуглецево-нейтральній економіці, запобігання забрудненню та захист водних ресурсів і біорізноманіття.

Участь у заході взяли близько 100 представників країн-учасниць, міжнародних організацій і підприємств. Він став підготовчим майданчиком для масштабніших форумів, які заплановано провести цього року на полях Генеральної Асамблеї ООН у вересні в місті Нью-Йорку та в межах Європейського тижня сировинних ресурсів у грудні в місті Брюсселі.

У квітні цього року відбувся інавгураційний захід з нагоди започаткування Форуму, який був проведений за ініціативи Виконавчого віце-президента Європейської Комісії за напрямом «Економіка, що працює для людей» В. Домбровскіса та Державного секретаря США Е. Блінкена.

Форум започатковано з метою сприяти вирішенню проблеми забезпечення сталого та безпечного глобального ланцюга створення вартості сировини, який принесе користь як виробникам сировини, так і країнам-споживачам. Понад 20 країн були запрошені взяти участь у Форумі, зокрема з особливою увагою до України.

Раніше Голова Держгеонадра взяв участь у Сьомому засіданні Діалогу Україна – ЄС високого рівня з горизонтальних питань та окремих секторів промисловості, який відбувся в онлайн режимі. Роман Опімах відкрив сесію засідання, присвячену стратегічному партнерству Україна – ЄС у сфері сировинних ресурсів, добувної промисловості та металургії і прозвітував про прогрес реалізації виконання Дорожньої карти партнерства.