Анульовано дозвіл на родовище граніту в Житомирській області

Анульовано дозвіл на родовище граніту в Житомирській області
Зображення асоціативне

Державна служба геології та надр України анулювала спеціальний дозвіл № 5718, наданий ТОВ «Гранітекспо» Людмили Соколенко з метою видобування гранітів Сарновицького родовища в Житомирській області. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на наказ Держгеонадр від 09.07.2024 № 316 (завантажити). Іншими спецдозволами на користування надрами Гранітекспо не володіє.

Площа Сарновицького родовища – близько 4,47 га. Ділянку було надано в користування в 2013 р. терміном на 20 років, з метою видобування граніту, придатного для виготовлення блоків та виробництва облицювальних виробів з них. Порушений вивітрюванням граніт та відходи від виготовлення облицювальних виробів придатні для виробництва щебеню будівельного і каменю бутового. Запаси основні (граніт, тис.куб.м): С1 – 460, С2 – 501;  Запаси супутні (граніт порушений вивітрюванням, тис.куб.м): С1 – 15,  С2 – 16 (дані Публічного аудиту надрокористування).

Спецдозвіл анульовано на виконання постанови Верховного Суду (ВС) від 25.06.2024, якою скасовано рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 03.07.2019 та постанову Сьомого апеляційного адміністративного суду від 05.10.2022 та припинено право користування надрами ТОВ «Гранітекспо».

Ключовим «каменем спотикання» для надрокористувача стало «земельне питання»: товариство роками хоч і намагалося, та зрештою так і не оформило в користування необхідну для розробки родовища ділянку у межах земель лісового призначення. На думку ВС, «…тривале неоформлення права на користування земельною ділянкою має місце через сукупність причин, серед яких і пасивна поведінка відповідача, який роками не вчиняв дій, спрямованих на належне виконання умов Угоди про користування надрами…».

Читайте про програми
торговельного фінансування
та кредитування для
видобувної промисловості
від Укрексімбанку

Зауважимо, рішення анулювати спецдозвіл судді ВС ухвалили не одностайно: суддя-доповідач Кравчук В.М. склав Окрему думку, в якій висловив переконання, що підстав для анулювання спеціального дозволу немає. Мовляв, ТОВ «Гранітекспо» вчинило усі залежні від нього дії для вирішення питання отримання земельної ділянки в оренду, однак не змогло оформити землекористування з незалежних від нього причин (більше – за посиланням).

Як ми писали раніше, в 2021 р. діяльність Гранітекспо мали позапланово перевірити за дорученням Премʼєр-міністра України, а в 2022 р. компанія потрапила до переліку зі 190 надрокористувачів, які не подали до Держгеонадр звітність щодо балансу запасів за формами 5-гр, 6-гр, 7-гр за 2021 р.. 

Нагадаємо, 12.07.2024 ПрАТ «Транснаціональна корпорація «Граніт» із промислово-будівельної групи «Ковальська» Олександра і Сергія Пилипенків перемогло в аукціоні Держгеонадр з продажу спеціального дозволу на видобування гранітів ділянки Коростень-Щорсівська-II Коростенського родовища в Житомирській обл..

Читайте також: Компанію-користувача родовища чарнокіту виставили на продаж і Укрзалізниці відклали зупинення дозволу на Хлистунівський карʼєр.