Оприлюднено постанову і окрему ухвалу у справі про Сахалінське родовище

Оприлюднено постанову і окрему ухвалу у справі про Сахалінське родовище
Фото: https://unb.ua/

Чиї дії, на думку суду, призвели до зупинення видобування газу?

У вівторок, 13.08.2024 в Єдиному державному реєстрі судових рішень оприлюднені тексти рішень від 06.08.2024 у справі про анулювання спеціального дозволу ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» на видобування вуглеводнів Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища. Повідомляє NADRA.INFO.

Так, опубліковано повний текст постанови, якою, як ми писали раніше, Шостий апеляційний адміністративний суд повернув Укрнафтобурінню дозвіл на Сахалінське родовище.

Також оприлюднено окрему ухвалу, якою ШААС доводить до відома керівництва Державного бюро розслідувань, Служби безпеки України та Офісу Генерального прокурора про виявлені судом обставини для вжиття відповідних заходів реагування.

Суд зазначає, що «дії Державної служби геології та надр України … призвели до численних судових спорів і, як результат – зупинення видобування газу».

Нагадаємо, в грудні 2023 р. Укрнафтобуріння (в державному управлінні з липня 2023 р.) припинило видобуток на Сахалінському НГКР, оскільки суд задовольнив заяву Держгеонадр і анулював спецдозвіл. В Службі пояснювали, що звернулися до суду після листа ДБР (яким Бюро нагадало про невиконану з 2019 р. постанову Верховного Суду). Згодом у ДБР заявили, що не просили Держгеонадра анулювати спецдозвіл на Сахалінське родовище. Саме відповідь Бюро на запит ІА NADRA.INFO стала нововиявленою обставиною, яка дала змогу Укрнафтобурінню оскаржити припинення права користування родовищем.

Щодо втрат від зупинки видобутку на Сахалінському НГКР, дані різняться. В інтервʼю NADRA.INFO в червні 2024 р. Голова правління УНБ Олег Мальчик заявляв: «Можемо сміливо казати, що держава недоотримала 9 млрд грн». В Національному агентстві України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) в серпні заявили, що «загальна сума збитків може оцінюватися приблизно в 3 мільярди гривень».