EBA: вітаємо роботу над аукціонним переліком стратегічних ділянок

EBA: вітаємо роботу над аукціонним переліком стратегічних ділянок
Джерело фото: https://kirovgeo.com.ua/

В Європейській Бізнес Асоціації* повідомляють, що на офіційному веб-сайті Держгеонадра було оприлюднено для громадського обговорення текст проєкту ПКМУ «Про затвердження Переліку ділянок надр (родовищ корисних копалин), які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, що надаватимуться у користування шляхом проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами».

Експерти Асоціації неодноразово звертали увагу на важливість прийняття такого стратегічного рішення в частині затвердження відповідного переліку ділянок надр.

Компанії-члени Асоціації зазначають, що відсутність затвердженого КМУ відповідного переліку ділянок надр не сприяє залученню інвестицій у сферу надрокористування в Україні, отриманню державою бюджетних надходжень від продажу таких спеціальних дозволів, а також можливостям для розвитку як видобувної промисловості, так і технологічних галузей та забезпечення незалежності критичних для державної безпеки галузей промисловості від імпортної сировини. Як відмічають експерти Асоціації, протягом тривалого часу міжнародні партнери висловлюють значну зацікавленість в інвестуванні в проєкти надрокористування, зокрема, критичні сировинні матеріали. Такий інтерес, серед іншого, зумовлений переорієнтацією ринків і пошуку надійних партнерів у галузі корисних копалин. Відтак, представники бізнесу вважають, що відновлення проведення аукціонів щодо ділянок надр, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, зможе сприяти значному притоку валютних коштів у економіку держави, що є вкрай важливим для забезпечення економічної стабільності та обороноздатності країни у воєнний час.

Зображення асоціативне, автор Олег Петрасюк

Європейська Бізнес Асоціація вітає перші кроки до початку проведення аукціонів щодо ділянок надр стратегічного значення вдячні Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування, Кабінету Міністрів України, Мідовкілля, Держгеонадра за врахування позиції бізнес спільноти!

Нагадаємо, що Рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 16 липня 2021 р. «Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави», введеного в дію Указом Президента України від 23 липня 2021 р. №306 з метою захисту національних інтересів в економічній сфері та підвищення рівня обороноздатності держави, КМУ було доручено у двомісячний строк затвердити:

а) перелік ділянок надр (родовищ корисних копалин), які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, що надаватимуться у користування на умовах угод про розподіл продукції;

б) перелік ділянок надр (родовищ корисних копалин), які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, що надаватимуться у користування шляхом проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.

*В розділах  Говорять асоціації , Говорять компанії , Надра інших деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, сервісних компаній, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.