Артем Петренко: Ставка на власний газ

Артем Петренко: Ставка на власний газ
Джерело фото: https://www.facebook.com/artem.s.petrenko

Глобальний попит на газ цьогоріч зросте на 2.5%, або трохи більше ніж 100 млрд кубометрів. Такі цифри наводить Міжнародне енергетичне агентство у звіті про ринок газу за третій квартал. Це наглядно показує, що світ потрохи виходить з енергетичної кризи і обирає природний газ на шляху до кліматичної нейтральності. 

В перспективі найближчих десятиліть очікуються в рази вищі цифри. McKinsey прогнозує, що світовий попит на ресурс зросте на 10-15% до 2035 року. Форум країн-експортерів газу (GECF) дивиться ще далі: їхні аналітики переконують, що потреба у газі до 2050-го сягне позначки 5.36 тлрн кубометрів, або плюс 34%.

Світ робить ставку на природний газ. І Україна – не виключення. Пише в авторській колонці на Бізнес Цензор* Виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко. 

Без газу ніяк

Важливість газу для країни сьогодні важко переоцінити. Ресурс потрібний не лише для успішного проходження цього і наступного опалювального сезонів, а й для покриття дефіциту електроенергії.

Станом на початок літа російські терористи зруйнували понад 9 ГВт об’єктів генерації електроенергії в країні – це половина потужностей пікового споживання минулої зими. Звичайно, держава працює над відновленням і щосили намагається залучити кошти й обладнання від міжнародних партнерів. Однак, будьмо реалістами, відремонтувати усе пошкоджене в стислі терміни нереально, як і повністю покрити дефіцит електроенергії, максимум – можемо його скоротити.

Тож, швидшої й раціональнішої альтернативи, ніж мала розподілена генерація, яка працюватиме на газі, в України немає.

І держава активно стимулює таку енергетичну автономію. Зокрема, через надання кредитів для бізнесу і громадян на створення альтернативної енергетики, безмитне ввезення енергообладнання, спрощення бюрократичних процедур для запуску генераційних установок. Крім того, для підприємств, які використовуватимуть не менше 80% електроенергії власного виробництва, не діятимуть графіки вимкнень.

Ми вже бачимо, що держкомпанії і бізнес роблять ставку на власну генерацію й вкладають мільйони доларів у будівництво газопоршневих і газотурбінних станцій. Основними перевагами такого обладнання є швидкий запуск (від декількох хвилин до пів години), вихідна потужність – від десятків кВт до кількох сотень МВт, у більшості випадків вони не потребують втручання людини та додаткового обслуговування. Такі сучасні установки мають високий коефіцієнт корисної дії у порівнянні з традиційними ТЕС, що робить їх максимально ефективними у користуванні. Термін експлуатації станцій сягає 25-30 років.

Кількість такого обладнання буде стрімко зростати. За підрахунками енергетичних аналітиків, в країні потрібно встановити понад тисячу станцій, щоб покрити дефіцит електроенергії.

Отже, збільшення розподіленої генерації призведе до зростання попиту на природний газ в найближчі роки.

Що зараз з газовидобутком?

Про ситуацію в секторі краще за все говорити мовою цифр і фактів.

За час великої війни компанії не лише зберегли галузь, а й тримають курс на збільшення газовидобутку. За перше півріччя – плюс 2.5%, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2023-го.

Базовий прогноз на 2024 рік станом на сьогодні – зростання обсягів на 100-200 млн кубометрів до минулорічних показників (у 2023-му – 18.7 млрд кубометрів).

Але можуть бути ще кращі результати. Деякі компанії відновлюють діяльність на Харківщині й Полтавщині, тож, очікуємо, що і вони додадуть до загального виробництва до кінця року.

Війна не знищила український газовидобуток. Вона його загартувала. Завдяки титанічним зусиллям підприємств, які продовжують працювати попри обстріли, другу зиму поспіль держава має намір пройти лише на газі українського походження.

Щоб підтримувати обсяги видобутку і його нарощувати, необхідно бурити газові свердловини. Без цього виробництво скорочуватиметься в середньому на 10-15% щорічно. За два з половиною роки підприємства заклали майже 300 нових свердловин. Торік, приміром, їхня кількість навіть перевершила довоєнні показники.

Всі ці результати стали можливими завдяки зрозумілим правилам в секторі та стабільній фіскальній політиці, що дозволяє підприємствам продовжувати інвестиційну діяльність.

Розраховуємо самі на себе

За попередніми даними НБУ, у першому кварталі цього року притік прямих іноземних інвестицій в Україну становив $1.8 млрд. Левова частка – це реінвестування доходів вже працюючих міжнародних компаній і частково це пояснюється обмеженнями на транскордонні перекази, в тому числі виведення дивідендів. Для прикладу, за весь минулий рік обсяг прямих капіталовкладень, що надійшов з-за кордону склав $4.2 млрд, у 2022-му – $1.1 млрд, у 2021 році – $6.7 млрд.

Навіть попри зростання – українська економіка залишається суттєво недоінвестованою. Наразі більшість іноземних компаній зайняли позицію спостерігачів, в першу чергу, через високі воєнні ризики.

В секторі нафтогазовидобутку зараз ми можемо розраховувати самі на себе – тобто, внутрішніх інвесторів. Хоча галузь і є доволі перспективною для розвитку і цікавою для іноземців, залучити їх до роботи під час війни – завдання з кількома зірочками.

Держава, бізнес, профільні асоціації докладають максимум зусиль, щоб це зробити. Приміром, наша команда та компанії Асоціації у партнерстві з Міненерго, Держгеонадрами, Групою Нафтогаз і юридичною фірмою CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang – Ukraine підготували путівник про нафтогазовидобувну індустрію та її інвестиційні можливості. Там ми окреслили потенціал сектору, особливості роботи та цікаві проєкти, які можна почати реалізовувати вже зараз і на повну працювати після перемоги.

Україні є що запропонувати новим гравцям:

  1. Можливість купити діючий спецдозвіл разом із програмою робіт й відразу по ньому працювати. Держава запровадила таку практику вперше і зробила це під час великої війни, що свідчить про серйозні наміри залучати інвестиції у розробку українських надр.
  2. Придбання нових нафтогазових спецдозволів на е-аукціонах. На найближчі торги виставлено 11 ділянок, які знаходяться у Львівській, Полтавській, Харківській, Івано-Франківській, Закарпатській та Чернівецькій областях. Торги відбудуться 24 вересня на платформі Prozorro.Продажі.
  3. Співпраця з діючими користувачами надр у проєктах зі збільшення видобутку, буріння та розвідки родовищ. Йдеться про сервісні контракти з інтенсифікації (PEC), угоди з надання послуг із ризиком (RSA), а також партнерство у проєктах УРП.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Ложка дьогтю

Але всі старання держави і самих газовидобувників щодо збільшення обсягів виробництва можуть зійти нанівець.

Досі в Україні є ті, кому муляє око український газ. Переслідуючи власні інтереси, певні особи цілеспрямовано дискредитують соціально відповідальний український бізнес, який добросовісно працює в країні, платить податки та допомагає армії.

Недавній приклад – чорний піар проти ТОВ “Горизонти” з групи компаній Західнадрасервіс. Підприємство хоче розпочати розробку нафтогазової ділянки на Полтавщині, яку придбало на е-аукціоні ще до війни за 90 млн гривень. Освоєння площі – це додаткові кубометри такого необхідного газу, який використовуватиметься українцями. Але знайшлися ті, хто проти. І в хід пішли “матеріали” з неправдивою інформацією та блокування діяльності компанії. Флешбек з минулого, який на жаль, має місце в наші дні.

Про спір компанії Горизонти
за родовище газу на Львівщині
читайте тут і тут

Все це не лише шкодить галузі, а й б’є по Україні, адже відштовхує потенційних інвесторів. І відбувається це саме в той час, коли нам вкрай потрібні міжнародний капітал, сучасні технології та підтримка західних партнерів. Вести підривну діяльність проти України – це працювати заодно з ворогом. Бо лише йому на руку, щоб галузь занепала.

Але український газовидобуток повинен розвиватися. Всупереч зовнішнім і внутрішнім протидіям. Країні потрібен газ і нарощення обсягів його виробництва – не просто стратегічне завдання для зміцнення енергетичної безпеки. Це одна з важливих умов, щоб вистояти та перемогти у цій війні. І держава, і бізнес це прекрасно розуміють.

 

*В розділах  Говорять асоціації , Говорять компанії , Надра інших деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, сервісних компаній, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.