Геосенд Олександра Настенка повертає втрачену ділянку піску

Геосенд Олександра Настенка повертає втрачену ділянку піску
Джерело зображення: https://www.google.com.ua/

Компанія ТОВ «Геосенд» Героя України Олександра Настенка і партнерів отримала шанс відновити анульований спеціальний дозвіл на користування ділянкою піску Жихарська-1 поблизу Харкова. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на щойно оприлюднену постанову Другого апеляційного адміністративного суду.

Геосенд просив суд визнати протиправним та скасувати наказ Державної служби геології та надр України від 21.06.2022 № 198 в частині анулювання спецдозволу № 5022. 06.06.2024 Харківський окружний адмінсуд позовну заяву залишив без розгляду, з посиланням на пропущені строки (ухвала). Апеляція ж цю ухвалу скасувала і направила справу до суду першої інстанції для продовження розгляду.

В Геосенд кажуть, що дізналися про анулювання свого спецдозволу тільки в листопаді 2023 р., коли спробували розширити напрямки використання корисних копалин ділянки Жихарська-1. У відповідь в ДНВП «Геоінформ України» заявили компанії, що її спецдозвіл № 5022 було анульовано ще в 2022 р..

Зауважимо, у додатку до наказу Держгеонадр від 21.06.2022 № 198 (завантажити наказ, додаток) зазначається, що підставою для анулювання спецдозволу ТОВ «Геосенд» був п.1 ч.І ст.26 Кодексу України про надра (див. редакцію на червень 2022 р.) – «якщо відпала потреба у користуванні надрами».

ТОВ «Геосенд» засновано в 2018 р.. Статутний капітал 125 000 грн. Реєстрація – м. Харків. Учасники товариства: Олександр Настенко, Анастасія Щеглова, Вікторія Письмак (YouControl). Анульований спецдозвіл № 5022 на геологічне вивчення ділянки піску Жихарська-1 був єдиним в арсеналі компанії.

Раніше ми писали, що Олександр Настенко є співвласником низки компаній-надрокористувачів, які контролюють ділянки надр із покладами руд золота, рідкоземельних металів, графіту, берилію, цинку, гентгельвінових руд, циркон-рідкісноземельних руд, молібдену, граніту, танталу, мідно-нікельових сульфідних руд, апатит-ільменітових руд.