ОГП: справу Полтавського ГЗК передали до суду

ОГП: справу Полтавського ГЗК передали до суду
Карʼєр Полтавського ГЗК. Джерело фото: Facebook-сторінка Карʼєри України (https://www.facebook.com/ukrquarries)

В Полтавському ГЗК запевняють, що звинувачення, зокрема у привласненні коштів, є неправдивими та не мають підґрунтя

В Офісі Генерального прокурора у вівторок, 24.09.2024 заявили, що прокурори ОГП скерували до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох посадовців ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» (група Ferrexpo) та трьох службових осіб приватної структури.

Що кажуть в ОГП

За даним слідства, керівництво Полтавського ГЗК, який підконтрольний підсанкційному мільярдеру-втікачу, протягом 2019-2021 років налагодили схему заволодіння корисними копалинами загальнодержавного значення. Вони реалізовували їх підконтрольним суб’єктам господарської діяльності за заниженими цінами без передбаченого на це відповідного спеціального дозволу на користування надрами. Таким чином обвинувачені продали «своїм товариствам» на майже 80 млн грн мінеральної сировини за ціною 30-50 грн за тонну.

В подальшому залучені до схеми підприємства перепродали цю ж саму сировину, але в 10 разів дорожче. Сума оборудки становила понад 380 млн грн.

Обвинуваченим інкримінують заволодіння чужим майном та легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося Головним слідчим управлінням ДБР за оперативного супроводу СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Що кажуть у Ferrexpo

Невдовзі у ПрАТ «Полтавський ГЗК», яке є дочірнім підприємством групи Ferrexpo, що пройшла лістинг на основному майданчику Лондонської фондової біржі, надали відповідь на заяву Офісу генерального прокурора:

«Полтавський ГЗК категорично не погоджується з викладеними обвинуваченнями, зважаючи на наступні аргументи:

  • Підприємство не займалося видобутком або продажем щебеню. Полтавський ГЗК веде діяльність згідно із затвердженим державними органами проєктом розробки родовища та має відповідні дозволи на видобуток залізної руди, яку і добуває, переробляє та збагачує відповідно до чинного законодавства та нормативних документів. Підприємство не видобувало інших корисних копалин, не зазначених у дозволі.
  • Нефракційний відсів не є корисною копалиною. Під час переробки корисної копалини, процесу сухої магнітної сепарації, підприємство отримувало побічний продукт – нефракційний відсів, який слідство називає «щебінь».  
  • Полтавський ГЗК діяв згідно з Кодексом України про надра, який зобов’язує надрокористувачів раціонально використовувати надра. З 1978 року нефракційний відсів збувався підприємством і використовувався покупцями для різноманітних цілей: від підсипки доріг у карʼєрах до засипки ям та облаштування паркових зон. Багато підприємств, зокрема і державних, купували відсів у Полтавського ГЗК. Ці заходи дозволяли підвищити ефективність використання природних ресурсів при одночасному захисті та збереженні навколишнього природного середовища. До 2021 року підприємство не мало жодних застережень щодо продажу відсіву третім сторонам. 
  • Ціна збуту продукції регулюється принципом свободи договору. Згідно із чинним законодавством України, два суб’єкти господарювання вільні у погодженні усіх умов договору. Те, що на думку слідтсва ціна реалізації є нижчою, не є кримінальним правопорушенням. Полтавський ГЗК продавав нефракційний відсів підприємству, яке орендувало складські потужності на території комбінату, також у дану ціну не входив чинник доставки. Це підприємство на своїх потужностях збагачувало відсів, фракціювало, виготовляло щебенево-піщані суміші, які збувало різноманітним споживачам в Україні. 
  • У слідства відсутні факти особистого збагачення підозрюваних представників топменеджменту. З отриманих за збут відсіву коштів підприємство сплачувало всі встановлені законодавством податки та збори», – йдеться в заяві Полтавського ГЗК.

Крім цього, у Полтавському ГЗК заявили, що в заяві ОГП міститься неправдива інформація про те, що Комбінат нібито знаходиться під контролем «підсанкційного мільярдера-втікача». Це не відповідає дійсності, оскільки підприємство належить групі Ferrexpo, акції якої розміщені на Лондонській фондовій біржі. Серед акціонерів групи є інвестиційні фонди, фізичні та юридичні особи, проте жоден з них не має у власності більш як 50% акцій. 

«Полтавський ГЗК запевняє своїх партнерів, інвесторів і громадськість, що звинувачення, зокрема у привласненні коштів, є неправдивими та не мають підґрунтя.

 

Підприємство діє прозоро, дотримуючись законодавства України та найкращих практик корпоративного управління, і повністю співпрацює зі слідством. Комбінат надає юридичну підтримку посадовим особам, щодо яких ведеться розслідування, і впевнене у їхній невинуватості.

 

Про подальший розвиток ситуації буде повідомлено додатково», – йдеться в заяві товариства.

Про компанію (дані Ferrexpo):

Ferrexpo – це гірнича компанія зі штаб-квартирою в Швейцарії, активи якої розташовані в Україні, та преміальним лістингом на Лондонській фондовій біржі, а також входить у FTSE All-Share. Група виробляє високоякісні залізорудні окатки, які є важливим продуктом для світової сталеливарної промисловості та дозволяють зменшити викиди вуглекислого газу та підвищити продуктивність для металургів при перетворенні на сталь порівняно з більш поширеними формами заліза. Ferrexpo постачає продукцію для світової сталеливарної промисловості вже понад 50 років. До повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Група була третім у світі експортером окатків. Група має глобальну клієнтську базу, що складається з преміальних сталеливарних заводів по всьому світу. Для отримання додаткової інформації відвідайте www.ferrexpo.com.

Полтавський ГЗК володіє трьома дійсними спецдозволами на користування надрами (дані Держгеонадр і Публічного аудиту надрокористування):

 

№ 1012 – родовище Горишнє-Плавнинське-Лавриківське, ділянка Горішнє-Плавнинсько-Лавриківська (руди залізні, кварцити залізисті, магнетитові; руди залізні, кварцити залізисті, кумінгтоніт-магнетитові) – до 2037 р.;

 

№ 2659 – ділянка Василівська (руди залізні, кварцити залізисті) – до 2025 р.;

 

№ 2682 – родовище Мануйлівське (руди залізні, кварцити залізисті) – до 2025 р..

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ