Роман Опімах: Уряд підготував для надання 54 ділянки надр, критичних для ЄС

Роман Опімах: Уряд підготував для надання 54 ділянки надр, критичних для ЄС
Джерело фото: https://www.geo.gov.ua/

Уряд України підготував 54 ділянки надр з покладами критичної сировини для ЄС для виставлення на електронні аукціони та для оголошення конкурсів з укладання угод про розподіл продукції. Про таке заявив Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах під час воркшопу з підготовки розробки української стратегії розвитку критичних мінералів за участі міжнародних експертів. Повідомляють у Держгеонадра.

Захід відбувся в Парижі за участі представників з Міжнародного енергетичного агентства, Європейського Банку Реконструкції та Розвитку, McKinsey & Company, експертів та представників урядових організацій із України, Франції та США. Організаторами заходу стали аналітичний центр DiXi Group. Роман Опімах взяв участь у заході онлайн. Він також повідомив, що оператори 15 заліцензованих об’єктів в Україні відкриті до партнерства за принципом farm-in для видобутку і збагачення сировини».

«Україна має фундаментальний економічний потенціал у секторі критичної сировини, що може вирішити європейські та глобальні виклики її постачання», – повідомив Голова Держгеонадр Роман Опімах.

Метою заходу стало обговорення міжнародного досвіду, визначення структури й основних елементів стратегії розвитку сектору критичних корисних копалин України.

Читайте також: Стратегічні
надра - перелік зі 100 ділянок
для продажу з аукціонів

Воркшоп був зосереджений на розвитку сектору CRM та ланцюгах доданої вартості, переході до «зеленої енергії» та розвитку інфраструктури, інвестиційних можливостях та структурах управління.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Ключовими питаннями обговорення стали можливості спрощення залучення інвестицій, впровадження сучасних цифрових рішень для доступу до геологічної інформації, можливості фінансування проєктів і практичні наступні кроки для створення документу. 

Розробка української стратегії розвитку критичних мінералів буде базуватись на найкращих міжнародних практиках з урахуванням викликів постачання сировини та на загальноєвропейських підходах підтримки стратегічних проєктів. Наступним кроком стане робота над створенням дорожньої карти для розробки стратегії та формування робочої групи.