Продаж родовища мінеральної води у Закарпатській області скасують?

Продаж родовища мінеральної води у Закарпатській області скасують?
Джерело фото: https://www.facebook.com/geonadra

ТОВ «Аква Фудз» Дмитра Козедубова може втратити спеціальний дозвіл на родовище мінеральних вод «Свалява-1», придбаний з аукціону Державної служби геології та надр України, що відбувся в 2021 р.. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на щойно оприлюднену постанову Північного апеляційного господарського суду.

Нагадаємо, спецдозвіл на видобування підземних мінеральних лікувально-столових вод родовища «Свалява-1» (свердловина №4) Держгеонадра розігрували 23.07.2021. Ціна стартувала з 204 807 грн і злетіла до понад 9,5 млн грн. Учасників було шестеро. Перемогла ФОП Танинець Надія Іллівна зі ставкою 9 500 100 грн, однак лот викупив наступний учасник ТОВ «Аква Фудз» за 9 500 000 грн (переглянути всі цінові пропозиції можна тут). Спецдозвіл № 6585 було надано 05.11.2021.

В аукціоні також брало участь ТОВ «Крок Вуд» Юрія Григи, яке ініціювало торги. За дозвіл на родовище «Свалява-1» (свердловина №4) ця компанія запропонувала 370 000 грн. Зауважимо, ТОВ «Крок Вуд» є засновником ТОВ «Свалявський завод мінеральних вод», володіє дійсним спецдозволом на ділянку підземних вод Свалява і з 2016 р. орендує у Свалявської міської ради земельну ділянку, на якій знаходиться свердловина №4 родовища «Свалява-1». На цій земельній ділянці знаходиться і власна свердловина Крок Вуд.

Відтак, щоб приступити до користування надрами згідно зі спецдозволом № 6585, ТОВ «Аква Фудз» попросило ТОВ «Крок Вуд» надати доступ до земельної ділянки на умовах сервітуту. А коли Крок Вуд відмовився – в Аква Фудз пішли по сервітут до суду.

До суду пішов і Крок Вуд – скасувати аукціон і визнати недійсним спецдозвіл Аква Фудз на «Свалява-1», оскільки вимога Аква Фудз встановити сервітут на орендовану Крок Вуд ділянку унеможливить останньому користуватися власним спецдозволом.

Перша інстанція у позові відмовила повністю (рішення). А от апеляція до аргументів Крок Вуд дослухалася, визнала недійсним результати аукціону, договір купівлі-продажу спецдозволу, власне спецдозвіл Аква Фудз № 6585 і угоду про умови користування надрами (постанова). Рішення апеляції набуло законної сили в день прийняття 07.08.2024, але ще може бути оскаржене до Верховного Суду.

Зауважимо, з-поміж іншого, Крок Вуд апелював до виявленого порушення процедури надання спецдозволів.  Мовляв, перш ніж надавати Аква Фудз спеціальний дозвіл, Держгеонадра мали би погодити зі Свалявською міською радою Закарпатської області надання земельної ділянки для потреб надрокористувача (оскільки вона у комунальній власності). А Служба до міськради з цим питанням не зверталася. Відтак Свалявська міська рада як орган місцевого самоврядування, уповноважений здійснювати розпорядження земельною ділянкою, не була обізнана про необхідність надання переможцю аукціону земельної ділянки, правом оренди якої вже володіло ТОВ «Крок Вуд».

Якщо Вам є що додати до викладеного про згаданий спір надрокористувачів (або Ви представляєте одну зі сторін суперечки і хочете висловити власну точку зору) – напишіть нам на [email protected].

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Читайте також: Бюджет не отримає обіцяні 91 млн грн за бурштиновий спецдозвіл.