Big Data, ГеоШІ, залучення інвестицій і зручні сервіси для галузі: головне з виступу Романа Опімаха на Конференції ДКЗ

Big Data, ГеоШІ, залучення інвестицій і зручні сервіси для галузі: головне з виступу Романа Опімаха на Конференції ДКЗ
Роман Опімах очолює Держгеонадра з листопада 2019 р.. Фото: Кабінет Міністрів України

Голова Державної служби геології та надр України (Держгеонадра, ДГН) Роман Опімах взяв участь у IX  Міжнародній науково-практичній конференції «Надрокористування в Україні. Перспективи інвестування», яку провела Державна комісія по запасах корисних копалин України. Очільник Служби привітав учасників і організаторів заходу, розповів про ключові напрями роботи ДГН, а також наголосив на важливості взаємодії всіх представників галузі. Повідомляє прес-служба Держгеонадр у вівторок, 08.10.2024.

Прес-реліз

Big Data для застосування штучного інтелекту в геології

Ознакою сервісної установи є використання зручних та сучасних методів роботи, які на інституційному рівні мають назавжди нівелювати суб‘єктивізм і вибірковість у прийнятті рішень.

Голова Держгеонадр Роман Опімах анонсував створення ШІ для геології. Держгеонадра поетапно крокують до створення Big Data для застосування штучного інтелекту в геології. Перший і другий етапи перебувають на стадії впровадження. Це облік геологічної інформації, її каталогізація та сканування, а також переведення інформації в цифровий формат і оприлюднення на єдиному веб-ресурсі – Держгеолпорталі. Розпочато роботу над підготовкою до реалізації третього етапу – ШІ для геології.

Реалізація першого етапу дозволяє зробити доступною інформацію про наявні корисні копалини в Україні та їх розробку. Створені й наповнюються бази даних спецдозволів на користування надрами, протоколів захисту запасів, геологічної вивченості надр, реєстри нафтогазових і артезіанських свердловин, каталог відомостей про геологічну інформацію та фонду геологічних матеріалів. Закінчення сканування паперових звітів, а також повна інвентаризація й оцифрування носіїв первинної інформації стануть завершенням першого етапу.

Впровадження заходів другого етапу дозволить побачити просторове розміщення всіх родовищ та їх кількісно-якісні характеристики на Державному геологічному порталі. Зараз триває робота над переведенням у цифровий формат і оприлюдненням інформації у відкритих джерелах з державних реєстрів, інтерактивних карт і впровадження системи кіберзахисту. На черзі завершення створення геопросторових даних родовищ, впровадження технології розпізнавання та перекладу тексту, а також комплексна інтеграція з інформаційно-комунікаційними системами інших органів влади.

Третій етап – застосування штучного інтелекту в геології. ГеоШІ дозволить автоматично генерувати відповідь на запит користувача, зокрема щодо пошуку нових перспективних покладів корисних копалин в Україні. Вхідними даними для алгоритму слугуватимуть матеріали геохімічних методів пошуку, карти гравітаційного та магнітного полів, космічні знімки різного спектру, геологічні карти докембрію тощо. Реалізація заходів третього етапу дозволятиме нейромережі автоматично аналізувати запити, а також будувати кореляційні моделі для пошуку мінеральних відкладів корисних копалин.

Держгеонадра оцифрували всі сервіси галузі надрокористування

Державна служба геології та надр України разом з командою Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів працюють над впровадженням галузевих реформ. Оцифрування послуг для впровадження принципів paperless та peopleless через електронні сервіси є пріоритетним напрямом.

Створено Державний геологічний веб-портал (www.nadra.gov.ua), який об’єднує 15 інформаційних баз даних, що поступово наповнюються. На інтерактивній мапі розміщено інформацію про понад 3000 спецдозволів та майже 8000 контурів родовищ, 18 тисяч сейсмічних профілів, актуалізовано реєстр із 12 тисяч нафтогазових свердловин та 8,5 тисяч водозабірних споруд. Розміщено інформацію про земельні ділянки та національні парки на всій території України, про тисячі об’єктів із групи будівельних корисних копалин, розробка яких необхідна для відбудови країни, а також родовища і рудопрояви зі стратегічною сировиною.

Голова Держгеонадр Роман Опімах повідомив, що електронний кабінет пришвидшив взаємодію з надрокористувачами. За час його роботи опрацьовано понад три тисячі заяв. GIS-сервіс дає можливість перевірити координати контуру заяви на перетин із діючими дозволами та забороненими зонами здійснення діяльності. Доступна онлайн реєстрація форми на проведення робіт і досліджень, пов’язаних із геологічним вивченням надр і форм звітності щодо обліку запасів корисних копалин.

Впроваджується сервіс формування е-витягу з реєстру спецдозволів.

Електронні сервіси перетворюють Держгеонадра на сервісну установу. Впровадження сучасних цифрових технологій зберігання та використання даних дозволяє інвесторам проводити власні вишукування, обирати об’єкти, подати заяву для отримання дозволу через електронний кабінет надрокористувача та здобути право користуватися надрами, взявши участь в електронних торгах.

Видобувна промисловість – серед лідерів за надходженням коштів в економіку України. Держгеонадра залучили 3 млрд грн у державний бюджет цього року

Видобувна промисловість є однією з ключових складових економіки нашої країни, багатої на природні ресурси. За даними Державної служби статистики, за січень-червень 2024 року промислове виробництво в Україні зросло, і серед лідерів за зростанням є видобувна галузь: + 9,3% (до аналогічного періоду 2023 року). Крім того, у І кварталі 2024 року на видобувну промисловість припало 30% прямих іноземних інвестицій (530 млн дол). До державного бюджету за січень-липень надійшло 30,779 млрд грн  рентної плати за користування надрами.

П’ятий рік поспіль успішно працюють електронні торги з продажу спеціальних дозволів на користування надрами на платформі Прозорро.Продажі. Кожен четвертий лот номінований на аукціони суб’єктами господарювання з Інвестиційного атласу, який налічує близько 600 об’єктів надрокористування. Е-аукціони показали приклад прозорості, зручності й ефективності.

«Служба готує нові об’єкти для виставлення на електронні торги. Ми оголошуємо та проводимо аукціони, видаємо спеціальні дозволи на користування надрами, забезпечивши рекордні для галузі надходження до держбюджету, особливо під час війни. Цього року збори з продажу спеціальних дозволів на користування надрами сягнули вже 3 мільярдів гривень. При цьому за час роботи е-торгів продано понад пів тисячі спеціальних дозволів за майже 6 мільярдів гривень. Всі кошти надійшли до держбюджету», – повідомив керівник Служби Роман Опімах. 

Бізнес готовий інвестувати в розробку надр, а проведення електронних аукціонів є дієвим інструментом, що забезпечує прозору процедуру надання спеціальних дозволів у користування, створює умови для визначення ринкової ціни лоту. Геологічна галузь є основою сталого й ефективного розвитку національної економіки. Тому зараз дуже важливо продовжувати працювати на повну, навіть у ці важкі для країни часи, щоб зберегти робочі місця та сплачувати податки. 

Держгеонадра отримали особливу відзнаку ЄБРР. Успішно реалізовано проєкт зі сканування геологічних звітів і розміщення інформації на Держгеопорталі

Оцифрування вторинної геолінформації, розширення функціоналу Державного геологічного вебпорталу та розвиток ІТ-архітектури є метою укладеного 16 листопада 2022 року в м. Брюсселі Меморандуму між Держгеонадрами та ЄБРР про технічну допомогу. Умовою Меморандуму була розробка детального плану виконання, який погоджує Міндовкілля, та було створено робочу групу на чолі з Головою Держгеонадр Романом Опімахом.

Проєкт передбачає фінансування сканування 60 000 книг геологічних звітів і графічних додатків протягом трьох років із відповідним розміщенням цих матеріалів на інтерактивних картах та перекладом метаданих англійською мовою.

Відповідно до укладеної 20 липня 2023 року першої піврічної угоди між ЄБРР і ДНВП «Геоінформ України» було придбане необхідне технічне обладнання, програмне забезпечення та відскановано перших 6000 книг геологічних звітів і розміщено на інтерактивній мапі з англомовними метаданими про 125 об’єктів надрокористування, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки й обороноздатності держави.

Голова Держгеонадр Роман Опімах поінформував, що зі зняттям тимчасового обмеження щодо відкриття доступу до інформаційних ресурсів, після завершення воєнного стану, ці матеріали стануть частиною data room і можуть бути використані потенційними інвесторами для проведення власного аналізу лотів, щоб виставляти їх на відкритті міжнародні конкурси й аукціони (огляд роботи порталу – за посиланням).

Результати пілотної фази проєкту отримали схвальну оцінку європейських колег. Вони висловлюють зацікавленість у продовженні співробітництва. Під час головного заходу ЄБРР Державна служба геології та надр України і ДНВП «Геоінформ України» були відзначені особливою нагородою «За розвиток ринку критичної сировини в Україні».

Україна має фундаментальний економічний потенціал у секторі критичної сировини, що може вирішити європейські та глобальні виклики її постачання. На території нашої країни зосереджені поклади сировинних матеріалів, визначених США, ЄС, Великою Британією і Канадою як критичні. Крім того, Україна входить до десяти провідних виробників титану, цирконію, графіту та марганцю, має підтверджені запаси літію, берилію, рідкоземельних елементів, нікелю. Нині триває міжнародний діалог щодо підтримки проєктів з розвитку розробки критичних мінералів у нашій країні.