EBA: 8 з 10 надрокористувачів вважають галузь інвестиційно привабливою

EBA: 8 з 10 надрокористувачів вважають галузь інвестиційно привабливою
Зображення асоціативне

Серед опитаних Європейською Бізнес Асоціацією* (European Business Association, EBA) надрокористувачів 78% вважають галузь інвестиційно привабливою, а ресурсний потенціал України оцінюють на 8,02 балів за 10-бальною шкалою. Для порівняння, минулого року інвестпривабливість галузі високо оцінювали 82% респондентів.

Це демонструють результати опитування «Надрокористування в умовах війни та перспективи розвитку», проведеного EBA серед членських компаній, що провадять діяльність у сфері надрокористування.

Переглянути презентацію

До того ж, 71% продовжують інвестиції в українські надра навіть під час війни, 13% знаходяться на етапі прийняття рішення, а 16% не інвестують. Водночас ці дані дещо погіршились, порівняно з минулим роком, тоді про інвестиції повідомляли 74% компаній, не інвестували тільки 8% опитаних. Протягом 2023-2024 років інвестиції у надра 51% опитаних компаній склали до 5 млн доларів/євро, а в 11% – більше 5 млн.

Фінансові інструменти міжнародних організацій, таких як MIGA, DFC, IFC, USAID, EBRD, BGK тощо для підтримки своєї діяльності використовують тільки 16% опитаних, 24% розглядають таку можливість, але ще не прийняли відповідне рішення. Водночас 21% не мають інформації про ці інструменти.

Більшість компаній на ринку надрокористування продовжують свою діяльність. Робота 60% компаній наразі повністю або частково відновлена (54% минулого року), тоді як робота 21% досі зупинена. Тільки 19% опитаних компаній не відчули на собі наслідків воєнних дій.

Цього року, на відміну від 2022-2023 років, 12% опитаних компаній вперше повідомляють про зростання доходів. У 16% рівень доходів не зазнав змін, у всіх інших – впав. Зокрема, 38% компаній повідомили про падіння до 50% від доходів, 15% – про падіння 50-75%, і 19% – про падіння більше 75%. Така динаміка демонструє поступове покращення фінансового стану надрокористувачів.

Дещо знизилась кількість підприємств, що вважають регуляторне середовище у сфері надрокористування задовільним – з 63% минулого року до поточних 52%. Водночас 44% опитаних вважають його незадовільним (26% минулого року). І ще 4% оцінюють його позитивно, тоді як у минулій хвилі опитування так вважали 11% респондентів.

2 з 3 головних викликів у роботі надрокористувачів залишились незмінними з минулого року – це відключення електроенергії та високі ризики для міжнародного інвестування. Тоді як труднощі з логістикою, актуальні минулого року, поступились місцем проблемі мобілізації ключових працівників та дефіциту кадрів. Наразі 96% компаній відчувають негативний вплив проблеми дефіциту кадрів та складності бронювання військовозобов’язаних працівників.

В контексті співпраці України та ЄС, 18% учасників опитування вважають, що законодавча база галузі надрокористування в Україні наближена до стандартів ЄС, тоді як 57% вважає, що вона потребує значних доопрацювань. Перспективи стратегічного партнерства з ЄС у сфері критичних сировинних матеріал респонденти оцінюють в 3,33 бали за 5-бальною шкалою.

Необхідними стимулами для розвитку галузі надрокористувачі називають якісне регуляторне середовище (65% респондентів), захист права власності (59%), іноземні інвестиції (47%).

Заступниця директорки Європейської Бізнес Асоціації з представництва інтересів компаній-членів ЕВА Світлана Михайловська:

Попри тривалий воєнний стан та ризики для бізнесу, зростання доходів частини компаній є позитивним сигналом в частині розвитку бізнес-середовища. Водночас компанії очікують на покращення регуляторного середовища для пожвавлення господарської діяльності у галузі, зокрема в контексті євроінтеграції.

Голова Комітету Надрокористування ЕВА Дмитро Кащук:

Кадровий дефіцит, спричинений мобілізацією ключових працівників, став новою загрозою для галузі в цьому році. Це не лише ускладнює операційну діяльність компаній, але й створює довгострокові наслідки для її розвитку. Без належного кадрового потенціалу відновлення та модернізація галузі може сповільнитись. Незважаючи на всі воєнні обставини, більшість компаній продовжують вкладати кошти в надра, що свідчить про стійку довіру до ресурсного потенціалу України. Хоча інвестиційна привабливість дещо знизилась порівняно з попереднім роком, 71% підприємств продовжують інвестувати, демонструючи оптимізм щодо перспектив розвитку галузі та її неминучого успіху.

Довідково:
Дослідження «Надрокористування в умовах війни та перспективи розвитку» проводиться Європейською Бізнес Асоціацією з 2023 року. У 2024 році опитування проводилось з 3 вересня до 2 жовтня. Участь в опитуванні взяли 68 членських компаній, що провадять діяльність у сфері надрокористування.

* – В розділах  Говорять асоціації , Говорять компанії , Надра інших деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, сервісних компаній, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція NADRA.INFO не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.