EBA: Бізнес занепокоєний можливою втратою ринку каоліну

EBA: Бізнес занепокоєний можливою втратою ринку каоліну
Зображення асоціативне. Джерело фото: https://tkz-kaolin.com/

Ухвалений законопроєкт про зміни до оподаткування № 11416д містить положення про встановлення мінімальної бази оподаткування для сплати рентного платежу на видобуток каоліну не менше 300 доларів. Як зазначають компанії-члени Комітету надрокористування Європейської Бізнес Асоціації* (European Business Association, EBA), середньозважені ціни на каолін-сирець на ринку України становлять орієнтовно 8-15 доларів США за тонну, а отже, прийнята ставка ренти перевищує їх в 30 разів. Пропонована база оподаткування, за оцінками експертів галузі, також не відповідає ринковим цінам на збагачений каолін (100-150 доларів), зокрема згідно з даними звітів міжнародного ринку каоліну. 

Підняття бази оподаткування каоліну до рівня, що більш ніж в 30 разів перевищує фактичні ціни реалізації, матиме серйозні негативні наслідки для гірничо-видобувних підприємств. За таких умов компанії не зможуть покривати власні операційні витрати і втратять конкурентну спроможність на міжнародних ринках.

Читайте також Зафіксують
для всіх. Від яких саме цін
хочуть брати ренту за граніт,
пісок і каолін?

Окремо вважаємо за доцільне звернути увагу на те, що український ринок каоліну стикається в час воєнного стану зі значними викликами. Значна частина ділянок стала недоступною через окупацію родовищ або близькість до зони ведення бойових дій. Таким чином, виробництво каоліну може стати не лише нерентабельним, а призвести до закриття виробництв, зокрема тих, які планували інвестиції. Так, 90% опитаних Комітетом компаній галузі заявили про зупинку виробництва після набрання чинності законом і виконанням попередніх контрактів.

14-16 жовтня за ініціативою Комітету надрокористування Асоціації відбулись зустрічі учасників сектору з Данилом Гетманцевим, головою Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, і Аліною Солдусовою, головним консультантом Комітету, а також представниками ДПС України – Олександром Шумським та Віталієм Мироненком для обговорення зазначених змін.

Читайте також Випробування
300 доларами: як (не)
зупинити каолінову галузь

Асоціація направила в робочому та офіційному порядку озвучені пропозиції та застереження. Дуже сподіваємось на врахування позиції бізнес-спільноти при підготовці змін до прийнятого закону та зниження необґрунтованої бази оподаткування.

 

* – В розділах  Говорять асоціації , Говорять компанії , Надра інших деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, сервісних компаній, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція NADRA.INFO не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.