IDS Ukraine закликає АМКУ врахувати позов Мінʼюсту про конфіскацію

IDS Ukraine закликає АМКУ врахувати позов Мінʼюсту про конфіскацію
Зображення асоціативне. Фото: Валерій Шишка. Джерело: https://delo.ua/

І захистити конкуренцію на ринку води

IDS Ukraine звертається* до Антимонопольного комітету України (АМКУ) із закликом відхилити концентрацію або суттєво посилити вимоги до потенційного управителя, що допоможе захистити ринок фасованої води в Україні від монополізації та захистити інтереси держави.

Даний заклик базується на нових обставинах справи, а саме поданні позову Міністерства юстиції України до Вищого антикорупційного суду України про стягнення в дохід держави 100% корпоративних прав усіх підприємств групи IDS Ukraine. Тоді як заява ТОВ «Карпатські мінеральні води» до АМКУ на концентрацію шляхом отримання в управління 100% двох ключових підприємств групи ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар» та ПрАТ «Індустріальні та дистрибуційні системи» зруйнує цілісність групи IDS Ukraine та створить додаткові ризики для захисту інтересів України.

На думку IDS Ukraine, погодження такої концентрації не має практичного сенсу з ряду об’єктивних причин. За декілька місяців за результатами позову Мінюсту до ВАКС держава отримає цілісну групу зі збереженням її вартості, масштабів та інвестиційної привабливості, а відмова в концентрації для ключового конкурента IDS Ukraine дозволить зберегти здорову конкуренцію на ринку води. З огляду на перехід контролю над IDS Ukraine до держави тимчасове залучення будь-якого посередника в особі управителя втрачає сенс, адже за визначенням самого АМКУ це несе ризики для ринкової конкуренції.

Мета позову Міністерства юстиції безпосередньо суперечить меті концентрації, оскільки в разі задоволення позову до ВАКС компанії групи IDS повинні будуть перейти під державний контроль. Але залучення управителя внаслідок погодження концентрації для контролю лише над частиною бізнесу IDS Ukraine унеможливить ефективне виконання судового рішення ВАКС з передачі активів державі, ускладнить фактичну реалізацію рішення ВАКС через вимоги управителя щодо продовження договору управління або спроб стягнення збитків, спричинених достроковим припиненням/розірванням такого договору. Окрім того, управитель може в інші способи втручатися в діяльність отриманих в управління компаній групи ІДС на підставі договору управління навіть після рішення ВАКС, що створить загрозу інтересам держави, захисту ринкової конкуренції і збереженню вартості отриманого в управління активу.

Погодження концентрації створить значні ризики для ринку фасованої води, адже безпосередній конкурент IDS Ukraine, здобувши навіть тимчасовий контроль над частиною компанії, може вдатися до недобросовісних дій, які призведуть до штучного знецінення активів IDS Ukraine або її витіснення з ринку. Така загроза є більш ніж реальною, адже АРМА передає в управління компанії із заниженою майже на1,5 млд. вартістю. Це завдасть шкоди не лише ринковій конкуренції, але й вартості активів, які держава може отримати за рішенням ВАКС.

IDS Ukraine закликає АМКУ утриматись від дій, які можуть нашкодити ринковій конкуренції та інтересам держави, та докласти максимум зусиль для недопущення монополізації ринку води та захисту інтересів України.

Пропоновані IDS Ukraine шляхи врегулювання ситуації дозволять Україні отримати цілісний ліквідний та високовартісний бізнес, який і надалі працюватиме на благо держави, а не збиткові активи, знецінені через неефективне управління для реалізації інтересів окремого бізнес-суб’єкта зі зміни конкурентного середовища на ринку води на його користь.

В IDS Ukraine сподіваються, що АМКУ та інші державні органи, прийматимуть рішення прозоро і об’єктивно. IDS Ukraine, як і Україна, зацікавлена в необхідності захисту, насамперед, довгострокових інтересів держави.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

* – В розділах  Говорять асоціації , Говорять компанії , Надра інших деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, сервісних компаній, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція NADRA.INFO не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.