Зафіксують для всіх. Від яких саме цін хочуть брати ренту за граніт, пісок і каолін?

Зафіксують для всіх. Від яких саме цін хочуть брати ренту за граніт, пісок і каолін?
Зображення асоціативне

Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики під час засідання у пʼятницю, 04.10.2024 схвалив правки до другого читання проекту закону № 11416-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», якими пропонується зафіксувати нижній поріг ціни товарної продукції для оподаткування рентою за користування надрами з метою видобування низки корисних копалин.

«Комітет рекомендував прийняти ресурсний законопроєкт про акумулювання коштів на фінансування армії 11416-д у другому читанні8) зміни по ренті в частині ПСО та щебеню…», – написав у своєму Телеграм-каналі Голова Комітету ВР Данило Гетманцев.

«Комітет підтримав до другого читанні законопроект про історичне збільшення податків №11416-д. … збільшення ренти на видобуток щебня», – написав інший народний депутат Ярослав Железняк.

Згодом у Телеграм-каналі «Залізний нардеп» було опубліковано текст правок «після Комітету до другого читання». З нього випливає, що депутати пропонують встановити мінімальну ціну товарної продукції для оподаткування рентою видобування гранітів, пісків та каолінів, а саме, не менше:

  • $6,5 – за 1 т граніту;
  • $5 – за 1 т піску;
  • $300 – за 1 т каоліну первинного.

Дослівно погоджені правки прописано так:

«15. В статті 252 [Податкового Кодексу України]:

1) у пункті 252.8:

доповнити десятьма абзацами такого змісту:

«Фактична ціна реалізації видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) товарної продукції гірничого підприємства із гірських порід, яка класифікується за кодом 2517 УКТ ЗЕД, визначається за більшою з величин:

  • за фактичною ціною реалізації відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства – видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) за договорами постачання;
  • за ціною одиниці товарної продукції гірничого підприємства – видобутої корисної копалини (мінеральної сировини), визначеної за методикою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2004 р. № 1374, для граніту в якості сировини для бутового каменю, але не менше 6,50 доларів США за 1 тонну, перераховану у гривні за тонну за курсом Національного банку України станом на 1 число місяця, що настає за податковим (звітним) періодом.

Фактична ціна реалізації видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) товарної продукції гірничого підприємства із гірських порід, яка класифікується за кодом 2505 УКТ ЗЕД, визначається за більшою з величин:

  • за фактичною ціною реалізації відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства – видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) за договорами постачання;
  • за ціною одиниці товарної продукції гірничого підприємства – видобутої корисної копалини (мінеральної сировини), визначеної за методикою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2004 р. № 1374, для піску в якості сировини вогнетривкої, але не менше 5,00 доларів США за 1 тонну, перераховану у гривні за тонну за курсом Національного банку України станом на 1 число місяця, що настає за податковим (звітним) періодом.

Фактична ціна реалізації видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) товарної продукції гірничого підприємства із гірських порід, яка класифікується за кодом 2507 00 УКТ ЗЕД, визначається за більшою з величин:

  • за фактичною ціною реалізації відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства – видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) за договорами постачання;
  • за ціною одиниці товарної продукції гірничого підприємства – видобутої корисної копалини (мінеральної сировини), визначеної за методикою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2004 р. № 1374, для коаліну первинного в якості сировини вогнетривкої, але не менше 300 доларів США за 1 тонну, перераховану у гривні за тонну за курсом Національного банку України станом на 1 число місяця, що настає за податковим (звітним) періодом».

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Джерела NADRA.INFO в центральних органах виконавчої влади, депутатському корпусі і правоохоронних органах повідомляють, що пропозиція зафіксувати нижній поріг вартості товарної продукції для потреб оподаткування рентою покликана уніфікувати рентні «правила гри» на ринку видобування корисних копалин будівельної групи і каолінів, «усунути неконкурентні умови провадження господарської діяльності за ознакою раціонального розподілу очікуваної економічної вигоди від спеціального використання ресурсів надр, наданих для видобування як сировини для будівельної продукції», а також запобігти явищам мінімізації рентних платежів. Так, згідно з неофіційними аналітичними даними, які, зі слів джерел NADRA.INFO, підготували в Бюро економічної безпеки України, за результатами 2023 р. державний бюджет міг недоотримати понад 475 млн грн рентних платежів від суб’єктів господарювання, що декларували реалізацію бутового каменю, граніту, сировини піщано-гравійної, гравію; ще понад 123 млн грн імовірно було недоотримано від оподаткування рентою видобувачів піску.

Зауважимо, напередодні схвалення профільним Комітетом ВР згаданих правок, джерела NADRA.INFO на ринку надрокористування заявляли про посилену (і подекуди вибіркову) увагу БЕБ до діяльності надрокористувачів, які видобувають корисні копалини будівельної групи, а саме, для виготовлення щебеневої продукції.

Доки цей текст готувався до публікації, на веб-сайті Верховної Ради оприлюднили офіційну Порівняльну таблицю із правками до другого читання, текст рентних пропозицій щодо граніту, піску та каоліну збігається з наведеним вище (сторінка законопроекту – за посиланням).