Двом карʼєрам на Житомирщині закидають мінімізацію ренти

Двом карʼєрам на Житомирщині закидають мінімізацію ренти
Зображення асоціативне. Джерело: https://www.facebook.com/unigrancompany

Третьому – заниження орендної плати за землю

Подільський районний суд міста Києва застосував до директора ПрАТ «Пинязевицький карʼєр» запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 60 560 грн із особистими зобовʼязаннями. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на щойно оприлюднену ухвалу суду від 26.09.2024.

Того ж дня суд обрав запобіжний захід у вигляді застави 90 840 грн і особистих зобовʼязань директору АТ «Малинський каменедробильний завод» (ухвала).

Запобіжні заходи застосовані в межах досудового розслідування кримінальних проваджень. Обох директорів підозрюють в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах: керівнику Пинязевицького карʼєру закидають заниження в 2019-22 рр.. податкового зобов`язання з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин на загальну суму майже 29 млн грн; МКДЗ – на загальну суму понад 44,5 млн грн.

Через кілька днів, а саме, 01.10.2024, Подільський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід директору АТ «Коростенський карʼєр», якому закидають заниження податкових зобов`язань з орендної плати за земельні ділянки (державної або комунальної власності) на загальну суму 9,16 млн грн (ухвала).

Обрання запобіжних заходів директорам згаданих підприємств відбувалося на тлі розпочатої (і оскаржуваної) процедури відчуження спецдозволів на видобування гранітів, якими володіли МКДЗ, Коростенський і Пинязевицький карʼєри (всі – Житомирська обл.). Після невдалої спроби, родовища таки перейшли під контроль нового власника – ТОВ «Новел Пром» зі статутним капіталом 100 грн (станом на дату купівлі спецдозволів).

Нагадаємо, джерела NADRA.INFO на ринку надрокористування нещодавно заявляли про посилену (і подекуди вибіркову) увагу правоохоронних органів до діяльності надрокористувачів, які видобувають корисні копалини будівельної групи, а саме, для виготовлення щебеневої продукції.

Претензії щодо недоплати ренти в особливо великих розмірах також висуваються до видобувачів піску (див. тут і тут).

Читайте також про пропозицію народних депутатів уніфікувати рентні «правила гри» на ринку видобування корисних копалин будівельної групи.