Євгеній Федоренко склав повноваження заступника Міністра захисту довкілля

Євгеній Федоренко склав повноваження заступника Міністра захисту довкілля
Джерело фото: https://www.facebook.com/evgeniy0104

Розпорядженням від 04 жовтня 2024 р. № 937-р Кабінет Міністрів України звільнив Євгенія Федоренка (на фото) з посади заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції.

Коментуючи складання повноважень, Євгеній Федоренко на сторінці у Facebook заявив:

«Пам’ятаю, як у квітні 2022 року прийшов в Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України – це був 2-й місяць повномасштабного вторгнення рф, коли росія вже почала руйнувати українські життя, домівки та все, що створювалося до цього, у тому числі й наше довкілля.

Свідомо розумів, робота стане великим викликом та великою відповідальністю. Вдячний Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю та всьому Кабінет Міністрів України за таку довіру. Вдячний Руслану Стрільцю за можливість працювати у його команді. Вдячний Голові Комітету Верховної Ради України Олегу Бондаренку та всім народним депутатам за підтримку наших довкіллєвих починань.

Зупинюся лише на тих напрямках, які курував за ці 2,5 роки у команді Руслана Стрільця. Так, нам вдалося багато, це:

– завершення реформи у галузі надрокористування – ми, разом з Романом Опімахом та командою Державної служби геології та надр України, змогли почути бізнес та трансформувати закоренілу радянську систему. Ми почули застереження громадськості та створили запобіжники виснажливому використанню природних ресурсів. Ми оновили Кодекс про надра, перевели в онлайн дозвільні процедури, створили Е-кабінет надрокористувача та почали оцифровувати геологічну інформацію, створили підґрунтя для запуску єдиної державної електронної геоінформаційної системи – платформи з доступом до відомостей з 17-ти баз даних та реєстрів у сфері. Саме завдяки реформі надокористування в Україні вже запроваджені та працюють принципи, задекларовані в європейському CRM Act 2030, – цифровізація, дерегуляція адмінпроцедури, трансформація Держгеонадр в сучасну європейську сервісну службу за принципом «single window».

– ми посилили євроінтеграційну трансформацію довкіллєвої сфери. Для успішної підготовки до переговорного процесу щодо розділу 27 “Довкілля та зміна клімату” та продовження синхронізації нашого законодавства з європейським, у 2023-му ми провели селф-скринінг – вперше в Україні проведено комплексний аналіз 911 актів права ЄС у сфері захисту довкілля. Крім того, серед результатів – 13 євроінтеграційних законів у сфері захисту довкілля було прийнято за 2,5 роки війни. До роботи в рамках селф-скринінгу було долучено більше 120 людей.

– ми посилили трек міжнародної співпраці. Ми працювали над підвищенням суб’єктності України на міжнародній арені у питаннях захисту довкілля. За ці роки роботи команди маємо понад 150 міжнародних зустрічей та домовленостей про підтримку партнерів у розвитку довкіллєвої політики. Успішно проведені форуми – United for Justice. United for Nature спільно з Офісом Генерального прокурора України у жовтні 2023 року та United for Nature. Agenda for Ukraine у лютому 2024-го. В умовах війни у 2022 році Україна вперше в історії представила свій павільйон на Конференції ООН зі зміни клімату СОР27, а потім і у 2023-му на СОР28. До того ж на полях СОР28 ми приєдналися до Міжнародної Декларації про дітей, молодь і кліматичні дії. Африканський кліматичний саміт у Найробі, Конференції ООН зі сталого управління водними ресурсами у Нью-Йорку та низка інших заходів – де голос України був почутий. За 2,5 роки війни Україну відвідало більше міністрів з питань охорони довкілля та клімату, ніж за весь час незалежності України.  Після 10 років зволікань Україна приєдналася до Мінаматської конвенції про ртуть. Україна долучилась до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком.

– ми працювали над реалізацією Пункту 8 Формули миру Президента Володимира Зеленського «Екологічна безпека». У рамках Міжнародної робочої групи під головуванням екс-міністерки закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем та голови Офісу Президента України Андрія Єрмака ми працювали над Екологічним договором для України. Ми запропонували світові проєкт Довкіллєвої декларації, щоб запустити анонсовану Президентом Глобальну платформу для оцінки збитків», – заявив пан Федоренко. Він також подякував міжнародним партнерам і команді Міністерства, «з якою щодня разом ми робили все можливе і неможливе для якісних змін в країні».

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Нагадаємо, на початку вересня Верховна Рада України відправила у відставку Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця. Очільницею Міндовкілля було призначено Світлану Гринчук. Згодом першим заступником Міністра призначили Олену Крамаренко.