NV: Прокуратура вдруге намагається забрати у приватної компанії найбагатше літієве родовище в Україні

NV: Прокуратура вдруге намагається забрати у приватної компанії найбагатше літієве родовище в Україні
Зображення асоціативне

Інвестор Полохівського родовища, що на Кіровоградщині, Сергій Табалов вкотре судиться з прокуратурою. Хто цікавиться видобутком літію в Україні? Читайте в матеріалі Наталії Кабаш на NV*.

Гостроти конфлікту надає той факт, що спір точиться навколо вже розвіданих та підтверджених бізнесменом більше 50 млн т пегматитових руд — найбільших покладів літію, який ще називають «новою нафтою», в Україні. Їх планує розробляти компанія Табалова — ТОВ Укрлітійвидобування. Прокуратура намагається скасувати їй спецдозвіл на розробляння цієї площі, спираючись на докази про порушення, нібито вчинені Держгеонадрами при видачі спецдозволу № 6195 ще в 2017 році. Справу з Кіровоградського окружного адмінсуду передали до Київського окружного адмінсуду. За іронією долі, саме цей суд в грудні 2018 року повністю відмовив прокуратурі у задоволенні аналогічного позову щодо Полохівського родовища.

Читайте також: Київському
річпорту закидають недоплату
ренти на 52 млн грн

Спір цікавий не лише тим, що мова йде про найбагатшу ділянку літію в Україні. Інші запаси цього рідкісного металу в Україні не мають актуальної розвідки і нагадують інвесторам радше «кота в мішку». Але тільки не Полохівське родовище. В його дослідження Табалов вже вклав понад 100 млн грн., а сумарно у розвиток — більше 300 млн грн. Ще 119 млн грн він сплатив за ліцензію. Якщо родовище повернеться державі, на нього зможуть претендувати інші літієві бізнесмени. Проте черги з них Держгеонадра поки не спостерігає.

Більше читайте за посиланням.

 

 

* – В розділах  Говорять асоціації , Говорять компанії , Надра інших деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, сервісних компаній, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція NADRA.INFO не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.