EBA: Надра – важливий компонент українського «економічного щита»

EBA: Надра – важливий компонент українського «економічного щита»
Джерело фото: https://eba.com.ua/

21 жовтня Європейська Бізнес Асоціація провела спеціальну галузеву подію Mining Day, яка об’єднала ключових надрокористувачів, експертів галузі, представників державних органів та міжнародних партнерів. Говорили про поточний стан та майбутнє галузі, зокрема як вже зовсім скоро може змінити галузь надрокористування впровадження штучного інтелекту, партнерство з ЄС та стратегічне значення, відведене надрам у плані перемоги України.

На початку заходу Світлана Михайловська, заступниця директорки Європейської Бізнес Асоціації, представила результати опитування «Надрокористування в умовах війни та перспективи розвитку». Серед опитаних надрокористувачів 78% вважають галузь інвестиційно привабливою, а 71% продовжують інвестиції в українські надра навіть під час війни.

У своєму виступі Олег Бондаренко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, згадав актуальні проблеми промисловості в цілому та галузі надрокористування зокрема, серед яких наслідки бойових дій, нестабільне постачання електроенергії, недостатнє врегулювання можливості бронювання працівників. Пан Бондаренко звернув увагу на висновки опитування в частині необхідних стимулів для розвитку галузі та запросив надавати подальші пропозиції бізнесу для покращення регуляторного середовища та захисту прав надрокористувачів.

Пан Бондаренко наголосив на важливості врегулювання питання стратегічних та критичних корисних копалин, яке може потребувати внесення змін до Програми розвитку мінерально-сировинної бази країни. На переконання Голови Комітету, врегулювання цього питання також підвищить статус України на міжнародній арені, адже наші природні ресурси можуть стати частиною «економічного щита» для гарантування безпеки країни. Згадав пан Бондаренко також і про більш специфічні питання, над якими Комітет продовжить спільну роботу з бізнесу – це врегулювання відходів видобувної промисловості, продовження спецдозволів, поводження з земельними ділянками, що містять корисні копалини.

Роман Опімах, Голова Державної служби геології та надр України, наголосив, що влада робить все можливе, щоб підтримувати бізнес та продовжувати розпочаті ініціативи. Пан Опімах відмітив, що інвестиції в галузь продовжуються, і в службі розуміють, що потрібно зробити, аби їх потік збільшувався. Голова служби подякував за зворотний зв’язок в рамках опитування, зокрема щодо важливості зняття грифу таємно з геологічної інформації, а також повідомив про готовність опрацювати пропозиції компаній щодо вдосконалення взаємодії бізнесу й держави на окремій зустрічі Комітету надрокористування Асоціації.

До того ж, пан Опімах розповів про плани з цифровізації послуг і використання штучного інтелекту. Так, наразі всі п’ять ключових сервісів служби оцифровано та надаються в онлайн режимі. За 18 місяців роботи електронного кабінету надрокористувача опрацьовано понад 3 тисячі заяв, а за 2 з 3 форм доступне електронне звітування. Роман Опімах наголосив на важливості впровадження сучасних компʼютерних технологій увидобувну галузь, мова йде про алгоритми штучного інтелекту. ГеоШІ дозволить автоматично генерувати відповідь на запит користувача, зокрема щодо пошуку нових перспективних покладів корисних копалин.

Дмитро Кащук, Директор з розвитку бізнесу Геологічної інвестиційної групи та Голова Комітету надрокористування Асоціації, зауважив, що інвестиції в надра – це довгі інвестиції. Тож в поточних умовах це не тільки бізнес-проєкт, це ще й символічний жест підтримки та віри в нашу країну. На думку пана Кащука, результати щодо інвестицій в галузь доволі вагомі, враховуючи третій рік повномасштабної війни. Процеси та зміни в галузі тривають, хоча й не так активно, зважаючи на безліч труднощів.

Наразі однією з ключових проблем є нестача іноземних інвестицій, адже інвестори очікують позитивних новин з фронту, аби без остраху приймати відповідні рішення. Пан Кащук зазначив, що Україна має всі передумови, аби стати важливим гравцем на світовій сцені – маємо потужну ресурсну базу, впроваджену реформу галузі, прозорі умови роботи. До актуальних проблем надрокористувачі відносять труднощі з логістикою та тиск правоохоронних органів. Водночас дуже позитивно і бізнес, і міжнародні партнери оцінюють диджиталізацію галузі.

Незабаром для фахівців в галузі надрокористування буде запущена нова освітня Програма проєктного менеджменту у надрокористуванні – від Київської Школи Економіки за підтримки Європейської Бізнес Асоціації. Загальну інформацію про Програму на заході презентував Тимофій Милованов, Президент KSE.

Під час дискусійної панелі «ESG у надрокористуванні» представники бізнесу та громадського сектору обговорили розвиток галузі з точки зору балансу впливу на економіку, соціальну сферу та довкілля. Вдячні за змістовні дикусії – Альоні Шуліма, Pragma Consulting Group, Андрію Горохову, umgi, Артему Петренку, Асоціація газовидобувних компаній України, Ірині Супрун, Геологічна інвестиційна група, Людмилі Циганок, ESG Liga в Україні, Асоціація PAEW, Ользі Семків, «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Учасники панелі «Фінансові стимули в надрокористуванні» обговорили можливий розвитк галузі за умови достатніх фінансових стимулів та доступні програми фінансування на ринку надрокористування. Дякуємо за корисні доповіді та дискусію – Володимиру Лавренчуку, NEQSOL Holding Україна, Сергію Войцеховському, BGV Group Management, Tоні Поллаку, DFC, Марку Мавінні, Європейський інвестиційний банк, Тетяні Джумурат, EBRD, Олені Гіль, Проєкт USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу».

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Щиро вдячні активним представникам бізнесу, залученим спікерам та модераторам, гостям та партнерам заходу. Головні партнери – Геологічна інвестиційна група, Укрлітій, umgi, BGV Group Management. Інформаційний партнер – Mind.