Потужний світовий гравець розширює присутність в українських надрах

Потужний світовий гравець розширює присутність в українських надрах

Про кого мова? 

Sibelco Group. Штаб-квартира знаходиться в Антверпені (Бельгія).

Крім Бельгії і США, Sibelco має регіональні офіси в Сингапурі, Австралії та Бразилії. До складу Sibelco входять чи то 174, чи то 195 виробничих об’єктів в 31 (чи в 34) країнах світу (дані з офіційного сайту різняться для англомовної і для російськомовної версій). 

Раду директорів Sibelco очолює Bert De Graeve.

Відповідно до фінансового звіту, в 2018 дохід групи склав майже 3,3 млрд євро, в 2019 – 3,5 млрд євро. EBITDA за 2018 – біля 652 млн євро, EBITDA за 2019 – понад 554 млн євро – https://www.sibelco.com/wp-content/uploads/192294_Sibelco-Financial-Statements_ENG.pdf?x17555.

“Ми накопичили великі знання і величезний досвід роботи в багатьох галузях, включаючи сільське господарство, виробництво кераміки, будівництво та скляну промисловість”, – пишуть на офіційному сайті компанії (https://ru.sibelco.com/). 

Кого і як купила Sibelco? 

Нині бельгійці купили два підприємства – ТОВ “Євромінерал” і ПрАТ “Курдюмівський завод кислототривких виробів” (Донецька область, Бахмутський район, селище Опитне). 

Про придбання повідомили в юридичній компанії INTEGRITES, яка супроводжувала угоду. Вартість угоди – не вказано. Відповідно до повідомлення юристів, купівля українських підприємств вже відбулася: “Придбання українських підприємств, які офіційно стали частиною Sibelco, допомогло компанії зміцнити свої позиції на регіональному ринку та розширити доступ до сировинних покладів” – https://www.integrites.com/uk/integrites-yuridichnij-radnik-sibelco-shhodo-pridbannya-aktiviv-v-ukraini/.

Офіційне повідомлення про угоду на сайті Sibelco датоване 12 травня 2020 року:

“Sibelco has formally completed the acquisition of Ukrainian clay producers  Euromineral LLC and Kurdyumovsky Plant PrJSC, located in the Donetsk region.

Sibelco had reached an agreement to buy these activities at the end of 2019. The companies are now officially part of Sibelco and the business will be steered by Sibelco’s Tiles, Engobes and Engineered Stone business line. This acquisition will augment Sibelco’s sustainability profile, reserves and mining life in Ukrainian clay, an important raw material for worldwide production of porcelain tiles. We are happy to welcome Euromineral LLC and Kurdyumovsky Plant PrJSC to the Sibelco family and look forward to a successful integration” – https://www.sibelco.com/media/sibelco-has-formally-completed-the-acquisition-of-ukrainian-clay-producers/.

15 травня на сторінці групи у Фейсбук було опубліковано пост про допомогу в облаштуванні дитячих майданчиків в Донецькій області – https://www.facebook.com/sibelcogroup/posts/3854947681214080. Цитата з допису: “Ми підтримуємо місцеву громаду там, де працюємо”.

Зауважимо, контроль над ТОВ “Євромінерал” Sibelco встановила через компанію з Нідерландів Watts Blake Bearne International Holdings BV.

Як випливає з фінансового звіту Sibelco, група володіє 100% цієї нідерладської компанії. 

І саме ця компанія – “Уоттс Блейк Беарн Інтернешнл Холдінгс Б.В.” – станом на 21 травня 2020 року вже вказана як власник 100% ТОВ “Євромінерал” (дані YouControl).

В лютому 2020 року українські медіа з посиланням на Інтерфакс писали про намір Watts Blake Bearne International Holdings B. V. придбати і 100% акцій ПрАТ “Курдюмівський завод кислототривких виробів”. Проте, власниками ПрАТ “Курдюмівський завод кислототривких виробів” сьогодні все ще значаться дві кіпрські компанії (Лоромо ЛТД – 20,3175%, Тріола ЛТД – 79,6826%) – дані Юконтрол станом на 21.05.2020.

Що видобувають?

За даними ДНВП “Геоінформ України”, ПрАТ “Курдюмівський завод кислототривких виробів” має один дійсний спецдозвіл Державної служби геології та надр України – №2164 на видобування глини вогнетривкої і глини тугоплавкої на родовищі “Курдюмівське” до 2037 року.

ТОВ “Євромінерал” має дійсний спецдозвіл №5901 на видобування аналогічних глин родовища “Центральне” (Костянтинівський район, Донецька область) до 2034 року.

Чим іще Sibelco володіє в Україні?

ПрАТ “Глини Донбасу” – 100% (через Watts Blake Bearne International Holdings BV), має 4 спецдозволи зі статусом “дійсний”: №2412, №3951, №4439, №5540 на видобування глини вогнетривкої і тугоплавкої в Донецькій області. ПраТ “Глини Донбасу”, в свою чергу, володіють 100% ТОВ “Агрофірма “Каравай” (Донецька область).

АТ “Новоселівський ГЗК” – 48,36% (через ТОВ “Сіліка Холдинг”, в якій Sibelco має 51%), має 2 дійсні спецдозволи №2503 і №3485 на видобування кварцевого піску в Харківській області.

ПрАТ “Українська керамічна група” – 11,9332% через  британську Watts Blake Bearne & Co Ltd (ми не знайшли ПрАТ “УКГ” у фінансовому звіті компанії за 2019 рік, проте у звіті вказано, що Sibelco володіє 100% Watts Blake Bearne & Co Ltd). 

Джерело фото: https://kislotoupor.ua/our-projects/fireresistance-clay-quarry