В Житомирі навчатимуть фахівців для торф’яної галузі

В Житомирі навчатимуть фахівців для торф’яної галузі
ДК "Укрторф" (Андрій Озерчук) і Поліський національний університет (Олег Скидан) домовилися спільно готувати фахівців торф'яної галузі

Поліський національний університет відкритий до співпраці з іншими навчальними закладами  

Між Поліським національним університетом і Державним концерном “Укрторф” підписано договір про стратегічне партнерство. Угода передбачає взаємну допомогу зі створення начальної і науково-виробничої бази для підготовки фахівців торфовидобувної і переробної галузі. 

“Міністерство освіти і науки України дає можливість університетам в рамках освітніх програм відкривати нові спеціальності. Ми можемо попрацювати над відкриттям спеціальності для торф’яної галузі в рамках програм “Лісове господарство” і “Науки про землю”. – заявив ректор Поліського національного університету Олег Скидан.

“Подивіться на останні торги з продажу спецдозволів на торф: спецдозвіл на ділянку “Селище” подорожчав усемеро, а за родовище “Ірдинь” – учасник торгів запропонував 3 млн грн. Це говорить про те, що у бізнеса формується чіткий запит на роботу з торфом. Галузі скоро знадобиться багато робочих рук і розумних голів”, – прогнозує керівник Українського торфового товариства, генеральний директор Держконцерну “Укрторф” Андрій Озерчук.

“Наша галузь має великий потенціал. Україна володіє значними ресурсами і запасами торфу. Але щоб виходити на міжнародний рівень, нам потрібно мати хороші сучасні лабораторії і фахівців. Сьогодні всі фахівці – пенсійного чи передпенсійного віку. А щоб роботи ті ж екологічні проекти, чи розробляти і виводити на ринок нові види продукції – потрібні фахівці, молодь, яка перезапустить галузь. Адже сьогодні ми можемо не лише покрити весь попит на торф’яну продукцію в Україні, але і експортувати її”, – заявив директор ДП “Рівнеторф” Сергій Ващук.

Сергій Ващук: “Щоб роботи екологічні проекти, розробляти і виводити на ринок нову продукцію – потрібні фахівці, молодь, яка перезапустить галузь”

Також Сергій Ващук сподівається, що Поліський національний університет розгляне можливість підготовки звітів з оцінки впливу на довкілля (які є невід’ємним етапом для отримання спецдозволів на користування надрами), а також запровадження професійних курсів для торф’яників. 

Про необхідність співпраці підприємств з навчальними закладами заявив і директор ДП “Волиньторф”, депутат Волинської обласної ради Іван Киричик: “Торф удвічі вигідніший для опалення, ніж газ. Весь світ дивиться в бік органічної продукції, і саме торф може дати поштовх цій сфері в Україні. Але цій галузі потрібні спеціалісти, які б розумілися на торфі, працювали і розвивали галузь. Якраз співпраця науковців і виробничників повинна дати свій результат, незалежно від того, в якій власності буде знаходитися торф’яна галузь.”

Олег Скидан у свою чергу заявив, що ПНУ готовий до співпраці з іншими вишами: “Якщо в Рівному (Національний університет водного господарства та природокористування, який раніше готував фахівців для торф’яної промисловості – Ред.) є фахівці, які могли би готувати студентів-торф’яників, ми могли би інтегруватися: або Рівне, або ми відкриваємо освітню програму, за однією ліцензією, і навчаємо дві групи – одну в нас, іншу в Рівному. Чому ні? У нас є спільна зацікавленість з галуззю, давайте починати”.

Олег Скидан: “У нас є спільна зацікавленість з галуззю, давайте починати”

Нагадаємо, 3 березня 2020 року Кабінет міністрів України розпорядився передати єдині майнові комплекси державних торфопідприємств із сфери управління Міністерства енергетики та захисту довкілля до сфери управління Фонду державного майна у зв’язку з прийняттям рішення про їх приватизацію. Це було одне з останній рішень за підписом тодішнього прем’єра Олексія Гончарука перед відставкою. Але приватизація не встигла розпочатися. І наприкінці січня 2021 р. в.о. міністра енергетики України Юрій Вітренко ініціював повернення державних торфопідприємств з відання ФДМУ під управління Міненерго.

Читайте також: Державний концерн “Укрторф” оприлюднив дані по видобутку за 2020 р.

Читайте також: Інтерв’ю з очільником держконцерну “Укрторф” Андрієм Озерчуком.


Підписуйтеся на наші сторінки в соціальних мережах і телеграм-канали:

https://www.facebook.com/ukrnadra.info/

https://t.me/nadrainfo

https://www.instagram.com/nadra.info/

https://www.facebook.com/ukrquarries/

https://www.facebook.com/groups/258017951909456/

https://www.facebook.com/groups/252417972738430/

https://www.instagram.com/ukrainianquarries/

https://t.me/ukrquarries/