РНБО застосувала санкції до 19 компаній “в контексті надрокористування”

РНБО застосувала санкції до 19 компаній “в контексті надрокористування”
Секретар РНБО Олексій Данілов

Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення про застосування санкцій до 19 компаній “в контексті надрокористування”. Про це заявив Секретар РНБО Олексій Данілов під час брифінгу, передає кореспондент NADRA.info.

“Прийнято рішення стосовно санкцій. Саме в контексті надрокористування, відносно компаній (назви записано на слух зі слів Олексія Данілова, чекаємо на офіційний документ з переліком – Ред.):

  1. ГеоКонект
  2. ГлобалГеоІнвест
  3. ТрансСетГео
  4. ГеоПост
  5. ГеоВертикаль
  6. ГеоТаргет
  7. НадраБрайт (чи НадраПрайд?)
  8. ГеоФорс
  9. ГеоСтенс
  10. НадраВестГруп
  11. БестОйлКомпані
  12. НадраПростір
  13. ІнфоГеоТренд
  14. ЕджінМарка
  15. ЕкоГазАльянс
  16. ЕпівалЕнерджи
  17. ЮнолітОйл
  18. Профі(н)Нафт
  19. БестГеоТех 

Стосовно цих 19 компаній застосований максимальний вид санкцій, які може застосувати наша країна, РНБО нашої країни”, – заявив Олексій Данілов.

Він також заявив, що стан справ у сфері надрокористування був першим питанням на засіданні РНБО сьогодні.

“Голова служби надр (Роман Опімах – Ред.) мав доповідь з цього питання. Рішення стосувалося того, що ми маємо привести у відповідність до чинного законодавства, до Конституції користування нашими надрами. Ви знаєте, що згідно нашої Конституції, надра належать Українському народу. На превеликий жаль, в переважній більшості, при першому навіть приблизному аудиті, з’ясувалося, що українського народу, там на превеликий жаль, не дуже багато. Переважно це народ, який мешкає чи то на Віргінських островах, чи то на інших, в інших державах, які до України мають не зовсім пряме відношення”, – заявив Секретар РНБО. 

“Прийнято рішення: на протязі короткого проміжку часу буде проведено аудит всіх без виключення дозволів, які видавалися, починаючи з 1994 року. Буде публічна інформація про кожний дозвіл, де він знаходиться фізично, на території якої громади, всі бенефіціари, всі власники всіх дозволів –  буде надана інформація для безпосередньо громадян України. Якщо буде виявлено порушення – під час виконання ліцензійних умов цих дозволів, такі дозволи будуть в законний спосіб повертатися народу України”, – повідомив Олексій Данілов.