Європейська Бізнес Асоціація закликає депутатів відхилити законопроєкт №5390

Європейська Бізнес Асоціація закликає депутатів відхилити законопроєкт №5390

Голос галузі

Поруч із позитивними нововведеннями, на думку бізнесу, документ передбачає суперечливі положення

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) закликала народних депутатів Верховної Ради України відхилити законопроєкт №5390, як такий що призведе до додаткового навантаження на прозорий бізнес. Повідомляє NADRA.info із посиланням на прес-реліз Асоціації.

“Сьогодні (23.02.2022) Екокомітет ВРУ розгляне законопроєкт №5390 щодо розвитку ресурсної бази низьковуглецевої енергетики. Документ містить низку позитивних змін та пропозицій до чинного законодавства у сфері нафтогазовидобутку. Наприклад, удосконалює аукціонні процедури та процедури укладення і виконання угод про розподіл продукції (УРП), надає можливості закріплювати в цих угодах право на видобування супутніх корисних копалин, оптимізує строки здійснення ОВД тощо. В той же час, деякі з цих положень дублюють норми іншого законопроєкту №4344 про удосконалення механізму УРП, який вже був схвалений декількома комітетами ВРУ та рекомендований до прийняття парламентарями за основу”, – йдеться в релізі.

Поруч із позитивними нововведеннями, документ, на думку ЄБА передбачає й деякі не зовсім зрозумілі положення, як-от:

  • Можливість використання в межах однієї УРП декількох окремих ділянок надр. Це може створити неякісний та непрозорий механізм використання надр з огляду на недотримання єдиної геологічної структури та економічної моделі надрокористування в межах однієї УРП.
  • Можливість укладення УРП без проведення конкурсу на основі рішення Міжвідомчої комісії. Подібне розширення повноважень комісії – високі корупційні ризики та потенційно негативний вплив на тривалість розгляду та укладання УРП.

“Законопроєкт №5390 пропонує точкові зміни до низки чинних законодавчих актів у сфері надрокористування, у тому числі, й у сам Кодекс про надра. Водночас наразі у Екокомітеті ВРУ ведеться активна робота щодо підготовки законопроєкту №4187-д, спрямованого на підтримку та розвиток вітчизняних галузей надрокористування. Серед численних спроб відновити інвестиційну привабливість видобувної галузі, саме цей документ є найбільш комплексним та збалансованим. Саме тому бізнес-спільнота пропонує все ж сконцентруватись на справжній реформі” – говорить Ольга Бойко, координатор комітету промислової екології та сталого розвитку.

 

Сторінки законопроектів на сайті Верховної Ради України:

№5390: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?id=&pf3511=71687

№4344: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70380

№4187: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70117