BMBC Group відновила експорт українського лабрадориту до Китаю

BMBC Group відновила експорт українського лабрадориту до Китаю

Новини компаній 

Що сталося? 

Компанія Xiamen Pagoda-Build CO., LTD (Китай) заявила про відновлення постачання до Китайської Народної Республіки блочної продукції з лабрадоритового кар’єру в Житомирській області. Повідомляє NADRA.info із посиланням на Facebook-сторінку Xiamen Pagoda-Build. Раніше постачання переривалися на тлі неприхованого вторгнення РФ в Україну і повномасштабної війни, яка почалася 24.02.2022. 

 «Після майже 3 місяців перерви ми відновили доставку блоків з України на наш склад у Китаї (де ми розпилюємо, обробляємо, а потім продаємо готову продукцію як в Китаї, так і по всьому світу). Незважаючи на явно складну ситуацію в Україні, ситуація на території кар’єру поблизу міста Житомира знову стабільна та активна, і 8 контейнерів із добірними високоякісними блоками щойно доставлено до нас.

Наша компанія має українське коріння (засновник – українець Максим Трясунов), і ми вважаємо, що активна підтримка економіки України сьогодні є важливою частиною нашої місії», – йдеться у повідомленні Xiamen Pagoda-Build. 

У китайській компанії уточнили, що українським постачальником є BMBC Group (укр.: БіЕмБіСі Груп). BMBC Group управляє і реалізує продукцію з двох карʼєрів – з родовищ лабрадориту Аннівське і Осниківське Північне (обидва – Житомирська обл.). Наразі на експорт відвантажується камінь з карʼєру родовища Осниківське Північне.

 

Хто, що і де видобуває? 

Комерційний директор BMBC Group Олександр Чугаєвський розповів NADRA.info, що карʼєри відновили роботу з середини квітня.

До війни родовище Аннівське було орієнтоване переважно на внутрішній ринок, а Осниківське Північне – на експорт. 

«Близько 90 % блоків лабрадориту, які видобуваємо на родовищі Осниківське Північне ми продавали за кордон. Думаю, ця частка збережеться і надалі. Точно такого каменю, як у нас, немає більше не тільки в Україні, але і в світі. Схожий лабрадорит – є, а такого самого – немає. Наш цінують за колір і велику кількість іризації – ми їх називаємо «очима» – на умовний квадратний метр», – пояснює пан Чугаєвський. 

Карʼєр лабрадориту родовища Осниківське Північне розробляє ТОВ «БІЕМБІСІ-ГРАНІТ»

За Загальною класифікацією природного каміння, лабрадорит належить до декоративного. Різновид лабрадориту реалізується на світовому ринку під торговою маркою «Blue Eyes» («Блакитні очі»): 

 

Саме під такою торговою назвою камінь з Осниківського Північного внесено до переліку «Існуючі торгові назви декоративного каміння родовищ України», складеного Державним гемологічним центром України Міністерства фінансів України.

Своєю чергою в карʼєрі на Аннівському родовищі видобувають лабрадорит, який реалізують під торговою назвою «Black Crystal» («Чорний кристал»). Різниця між каменем – зафіксована у назвах: «Blue Eyes» має насичену блакитну ірізацію лабрадору, «Black Crystal» – кришталево-сріблясту. 

Спецдозвіл на видобування лабрадориту з Осниківського Північного ТОВ «БІЕМБІСІ-ГРАНІТ» отримало у листопаді 2014 р.. До освоєння родовища приступили наступного року. Запаси Осниківського Північного у 2017 році було зафіксовано на рівні понад 1 млн куб. м (дані Державного геологічного порталу). За час дії спецдозволу видобули понад 75 тис. кубів лабрадориту (дані компанії).  

Геологічне вивчення Аннівського родовища ТОВ «НЕВИРІВСЬКИЙ ЛАБРАДОРИТ» провело з 2014 по 2017 рр., і в 2017-му отримало спецдозвіл на видобування. Відтоді видобули понад 70 тис. куб. м лабрадориту (дані компанії). Протоколом ДКЗ України 2016 року запаси фіксувалися на рівні 353 тис. куб. м (дані Державного геологічного порталу). 

Перевагою обох карʼєрів Олександр Чугаєвський називає дотримання правильної технології їх розробки. 

Буріння триває. Потім лабрадорит різатимуть спеціальними тросами з алмазними вставками

 

Відрізання масиву гірничої маси

 

Директор карʼєру Олег Клеван знайомить з технологією видобування лабрадориту

«В наших кар’єрах не було проведено жодного вибуху. Це зараз усі намагаються відрізати масив гірничої маси алмазними канатами. А ще 5-10 років тому чи не всі габрові і лабрадоритові карʼєри проводили буро-вибухові роботи, щоб швидше дістатися до товарного каменю. Ми так не робили ні тоді, не робимо і зараз. Тому що кожен вибух утворює мікротріщини, а вони неприпустимі для блочного лабрадориту. Тим паче, що наш «Blue Eyes» – гігантозернистий, і ми не можемо ризикувати. Щодо програми робіт – ми її виконуємо на 100%. І нашим карʼєрам на Аннівському та Осниківському Північному родовищах жодного разу не зупиняли дію спецдозволу, – пояснює комерційний директор BMBC Group.

Лабрадоритові блоки готові до завантаження і відправки на експорт. На фото директор ТОВ «БІЕМБІСІ-ГРАНІТ» Олег Клеван (ліворуч), комерційний директор BMBC Group Олександр Чугаєвський (в центрі), директор ТОВ «НЕВИРІВСЬКИЙ ЛАБРАДОРИТ» Роман Меринов (праворуч)

Надра воєнного часу 

До війни BMBC Group постачали лабрадорит (крім країн-сусідів) до Китаю, Індії, Пакистану, Італії, Узбекистану, Казахстану, Грузії. 

Черга по лабрадорит Blue Eyes влітку 2021 року

«Крім цього, в 2021 р. почали поставки до В’єтнаму. Загалом, у нас в портфелі – 20 зовнішньоекономічних контрактів. А якщо врахувати, що Китай сьогодні № 1 у світі за обсягами каменеобробки, і звідти вироби з нашого лабрадориту продають в інші країни, то насправді географія присутності «Blue Eyes» – ще ширша», – розповідає Олександр Чугаєвський. Водночас він визнає, що війна суттєво вплинула на бізнес, передовсім, з точки зору логістики і географії поставок. По-перше, група відмовилася від постачання продукції до РФ і Білорусі. По-друге, ворожа блокада Чорного Моря розірвала відпрацьовані маршрути постачання каменю. 

«Головний виклик сьогодні – логістика. Наш головний формат постачання – контейнери. Завантажуємо на карʼєрі, далі до Одеси автомобільним транспортом, і потім – морем. Тепер ми вантажимо фури і відправляємо їх у Польщу. Вони вже звідти йдуть морем далі. Це складніше і довше», – каже Чугаєвський. І переконує, що станом на зараз задача керівництва групи – не стільки працювати в прибуток, скільки підтримати підприємства і працівників. 

«Ми жодного працівника не звільнили ні за часів пандемії COVID-19, ні з початку війни. В ЗСУ служать 13 працівників наших лабрадоритових карʼєрів, ми всім їм справно платимо заробітну плату. А вся зарплатня наших співробітників – виключно офіційна, «біла», – каже Олександр Августович. 

Сьогодні на складі готової продукції карʼєру Осниківського Північного родовища – 600 кубічних метрів експортних блоків, готових до відвантаження. Половину з них вже викуплено, зокрема покупцями з-за кордону. Щодо решти – можна звертатися за телефоном + 38(067) 233-13-30 (комерційний директор BMBC Group Олександр Чугаєвський).

 

Довідково: 

ТОВ «НЕВИРІВСЬКИЙ ЛАБРАДОРИТ» і ТОВ «БІЕМБІСІ-ГРАНІТ»зареєстровані в Житомирській області – на території громад, де видобувають камінь. Керівником ТОВ «НЕВИРІВСЬКИЙ ЛАБРАДОРИТ» є Роман Меринов. ТОВ «БІЕМБІСІ-ГРАНІТ» очолює Олег Клеван. Кінцевими бенефіціарними власниками компаній є Сергій Надєєв і Анатолій Шалоплут. Надєєв і Шалоплут також є власниками крупного видобувача піску ТОВ «Собі». ТОВ «Собі» володіє двома спецдозволами на видобування в акваторії річки Десна у Київській області (загальна площа – 174,5 га).

 

В цілому спецдозволи на видобування лабрадориту в Україні мають близько 30-ти надрокористувачів.