Біляївський збагачувальний комбінат приступив до розробки родовища у Запорізькій області

Біляївський збагачувальний комбінат приступив до розробки родовища у Запорізькій області

ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» (БЗК) розпочало розробку Біляївського родовища первинних каолінів у Запорізькій області. Повідомляє NADRA.info із посиланням на Facebook-сторінку компанії.

«ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат», на виконання завдань Президента України Володимира Зеленського щодо перезапуску економіки та вжиття заходів подолання безробіття в умовах воєнного стану з червня 2022 року продовжило роботи по зняттю та перенесенню родючого шару ґрунту та розпочало безпосередню розробку Біляївського родовища первинних каолінів», – йдеться в повідомленні БЗК.

«Найближчим часом ми плануємо добути першу тонну каоліну та провести його збагачення на експериментальному обладнанні», – заявив директор ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» Геннадій Боровіков

Проведення робіт зі зняття та перенесення родючого шару ґрунту та вскришних робіт на Біляївському родовищі первинних каолінів в компанії відновили (після початку повномасштабної війни РФ проти України) у червні 2022. В компанії розповідають, що відновлення робіт забезпечило понад 30 додаткових робочіх місць для підрядних організацій. Крім того, на підприємстві постійно працевлаштовано більше 15 штатних працівників, якім, як і раніше, виплачується заробітна плата та сплачуються всі передбачені податки до бюджетів всіх рівнів.

«Нові технології дозволяють розмістити і кар’єр, і фабрику на компактній території – до 50 га, а також забезпечують дотримання всіх екологічних вимог, які є в Європейському Союзі. Добувається «біла глина» на Біляївському родовищі відкритим способом, без використання вибухових пристроїв і жодних хімічних матеріалів. Руда з кар’єра потраплятиме на виробництво, де з використанням спеціального обладнання каолін за допомогою води відокремлюватимуть від піску. Потім «білу глину» просушуватимуть і пакуватимуть.

Розробка Біляївського родовища має запланований показник видобутку приблизно 100 тис. тон каоліну на рік. За попередніми підрахунками, планова оцінка інвестицій протягом 5 років з моменту початку будівництва становитиме 30 мільйонів євро. Крім цього, кар’єр зможе приносити в бюджет різних рівнів за рахунок сплати податків, рентних платежів та плати за землю від 25 до 30 мільйонів гривень, а також створити у подальшому до ста додаткових робочіх місць», – повідомляють у БЗК.

ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» засновано в 2006 р.. Статутний капітал 77 млн грн. Реєстрація – с. Зелене, Павлівська територіальна громада, Запорізький р-н, Запорізька обл.. Власник Вотінцев Олександр (напряму і через ТОВ «Вібо – Транс»). Керівник Боровіков Геннадій. Спецдозвіл на видобування каоліну, каоліну лужного, каоліну первинного родовища Біляївське – єдиний спецдозвіл компанії на користування надрами.

 

Джерело фото: https://www.facebook.com/TOV.BZK/photos/a.424024241708898/1242657466512234/