ЗТМК отримає нового директора і спробує відновити виробництво титанового шлаку

ЗТМК отримає нового директора і спробує відновити виробництво титанового шлаку
В цеху ЗТМК. Джерело фото: http://ztmc.zp.ua/

На понеділок, 05.09.2022 скликаються загальні збори учасників ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» з метою обрання нового директора чи виконуючого обов’язки директора товариства. Перед новообраним керівником стоятимуть «важкі завдання» з відновлення та оптимізації виробничих процесів, в тому числі з відновлення виробництва титанового шлаку. Про це NADRA.info повідомила в.о. Голови Фонду державного майна України Ольга Батова у відповідь на запит.

Проведення 05.09.2022 загальних зборів викликане тим, що 02.08.2022 в.о. директора комбінату Сергій Лубенніков подав заяви на звільнення та на відпустку (надана до 05.09.2022 включно). Рішення про відставку пан Лубенніков мотивував бажанням працювати в Києві, де у нього проживає родина. Також ним було висловлене бажання бути призначеним на посаду директора на інше підприємство металургійної галузі в Києві чи Київській області для максимально ефективної підготовки такого підприємства до приватизації в найкоротші строки. Обовʼязки директора ЗТМК, на час відпустки пана Лубеннікова, виконує Віктор Рєзнік (більше про майбутню заміну керівника комбінату ми писали тут):

Становище ЗТМК в ФДМУ оцінюють як скрутне

«З вищевказаних причин, відповідно до Статуту ТОВ «ЗТМК», Лубенніков С. В. листом б/н від 02.08.2022 повідомив учасників Товариства про скликання 05.09.2022 загальних зборів учасників Товариства з метою обрання нового директора чи виконуючого обов’язки директора ТОВ «ЗТМК».  

Новий керівник буде призначений рішенням загальних зборів учасників після погодження його кандидатури Кабінетом Міністрів України відповідно до Постанов Кабінету Міністрів України № 777 від 3 вересня 2008 року «Про проведення конкурсного відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки» та № 643 від 31.05.2022 «Деякі питання управління об’єктами державної власності на період воєнного стану». 

Оскільки Товариство наразі знаходиться у скрутному становищі, що зумовлене накопиченою при колишньому менеджменті заборгованістю за електроенергію, а також військовою агресією російської федерації, перед новообраним керівником будуть стояти важкі завдання з відновлення та оптимізації виробничих процесів на ТОВ «ЗТМК», в тому числі з відновлення виробництва шлаку», – заявила Ольга Батова. 

Станом на 12:00 04.09.2022 на Урядовому порталі відсутня інформація про погодження кандидатури нового керівника ТОВ «ЗТМК».

За даними YouControl станом на 12:00 04.09.2022, 51% капіталу ТОВ «ЗТМК» володіє Фонд державного майна України, інші 49% – контролює компанія з Кіпру «ТОЛЕКСІС ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД». Толексіс Трейдінг Лімітед також контролює 99,9947% ТОВ «Мотронівський гірничо-збагачувальний комбінат», який входить до Group DF Дмитра Фірташа.

В Group DF пообіцяли уточнити NADRA.info, чи отримувала Толексіс Трейдінг Лімітед запрошення на загальні збори учасників товариства. І принагідно заявили, що не вірять в ефективність управління ЗТМК після кадрових змін:

«Зміна директора – абсолютно логічний крок з боку ФДМУ, у якого контрольний пакет 51%. Але навряд чи він вплине на ефективність управління ЗТМК з боку держави. Наскільки мені відомо, Сергій Лубенніков до призначення керівником ЗТМК не керував великими промисловими підприємствами. ЗТМК – класичний кейс, що демонструє неефективність державного управління промисловими об’єктами. Сьогодні завод доведено «до ручки», втрачено третину персоналу, зруйновано базову систему контролю якості, втрачено репутацію заводу на міжнародних ринках збуту. І те, що завод фактично зупинено – це не лише результат війни, як це спробують зараз представити. Це є результатом неймовірної некомпетентності, яку покривали роками. Тому що управління комбінатом – важка праця, яка потребує професіоналізму. А вони й у мирний час не могли з чиновниками вирішити ключове питання – доступ до дешевої атомної електроенергії. Не змогли знайти інвестицій та хоч якось модернізувати завод. Але це логічно. Ніхто ніколи і не дасть інвестицій тим, хто нехтує правами міноритаріїв. Фінал – логічний. Змінюють менеджмент», – прокоментував директор із корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов.

В травні 2022 року ЗМІ із посиланням на реліз Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) писали, що Касаційний господарський суд 23.05.2022 (постанова) залишив без змін рішення Господарського суду Запорізької області від 04.08.2021 та постанову Центрального апеляційного господарського суду від 30.11.2021, відповідно до яких цілісний майновий комплекс ЗТМК повернуто у власність держави.

Як повідомляв GMK Center, у листопаді 2020 року Кабмін включив ЗТМК до переліку об’єктів, що підлягають приватизації (51% акцій). При цьому компанія Tolexis Trading Ltd. була позбавлена пріоритетного права на викуп держчастки. Своєю чергою в Group DF спростували усунення від приватизації ЗТМК як таке, що не відповідає законодавству.

На початку серпня минулого року Господарський суд Запорізької області повернув до сфери управління ФДМУ 49% ТОВ «ЗТМК», що належали компанії Tolexis Trading Limited. Group DF заявляла про намір оскаржити в суді це рішення.

Після цього, наприкінці 2021 року, Апеляційний суд підтвердив рішення першої інстанції про повернення ЗТМК у власність держави, 49% якого, до рішення суду, належали афілійованій з Group DF компанії. При цьому Group DF знову заявила про намір відстоювати рішення у Верховному Суді.

Проєктна потужність ЗТМК сягає 20 тис. т губчастого титану на рік. Проте через зношеність виробничих фондів підприємство може випускати 10 тис. т продукції. У 2012-2019 рр. виробництво на ЗТМК зменшилося з 12 тис. т до 6 тис. т.