Очищення* Шелкова. Чи вийшов російський мільярдер з українського титанового бізнесу?

Очищення* Шелкова. Чи вийшов російський мільярдер з українського титанового бізнесу?
Михайло Шелков (Фото: Дмітрій Лєбєдєв / «Коммерсантъ». Джерело: https://www.rbc.ru/business/24/04/2018/5adddc199a794773925ace3e)

Limpieza» в перекладі з іспанської – «прибирання, очищення». Компанія Limpieza Limited (Кіпр) володіє 100% капіталу Демурінського гірничо-збагачувального комбінату (Україна)

 

Завершальне засідання лишається провести суду у справі Міністерства юстиції України проти російського титанового мільярдера Михайла Шелкова.  

17 січня Вищий антикорупційний суд вислухає останні аргументи сторін і вирішить, чи стягувати в дохід держави Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат та інші активи, які, на думку Мінʼюсту, досі контролюються одним із найбагатших росіян, наближеним до Кремля. Це перша справа, в якій Держава хоче стягнути з резидента РФ видобувний актив в Україні в санкційному порядку.

Щоб читачі NADRA.INFO могли скласти власну думку про справу та імовірність впливу росіян на стратегічно важливий для України комбінат, ми провели в суді 20 годин, прослухали всі засідання, проаналізували почуте та прочитане, звернулися до власних джерел і готові розповісти, що дізналися.

 

На тлі війни

10 березня 2022 р., на 15-тий день повномасштабного вторгнення, коли російські окупаційні війська просувалися вглиб України, несучи смерть і руїни, а мільйони українців покинули домівки, рятуючись від війни – операціоніст білоруського банку, виконуючи вчорашнє платіжне доручення, перевів на рахунок російської компанії 3750 євро. За цю суму можна придбати, наприклад, десятирічне авто з Європи, але цього разу йшлося про дещо більше.

3750 євро сплатила кіпрська компанія Bolatico Limited на адресу російської корпорації ВСМПО-Авісма, яка називає себе найбільшим виробником титану у світі, і обʼєднує активи, стратегічно важливі для ворожої оборонки.

Гроші були перераховані росіянам за 75% акцій іншої кіпрської компанії – Limpieza Limited.

Станом на березень-2022 корпорація ВСМПО-Авісма, її власник – російський мільярдер Михайло Шелков, і Limpieza Limited вже більше ніж півроку були під санкціями Ради національної безпеки та оборони України, застосованими РНБО безстроково і в повному обсязі.

Купивши ці 75% акцій, Bolatico Limited зосередила 100% Limpieza, а через неї і Демурінського гірничо-збагачувального комбінату, який видобуває та збагачує титанову сировину в Дніпропетровській області.

Компанією Bolatico Limited володіє громадянка України Світлана Ільтьо, яка, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, зареєстрована у Відні, Австрія, і з 2019 року була партнером Михайла Шелкова: ВСМПО-Авісма і Bolatico Limited разом контролювали Limpieza Limited в пропорції 75%/25%. Договір про продаж 75% акцій було підписано 20.02.2022.

 

Росіяни люблять тишу?

Ціна 3750 євро за 75% бізнесу з дійсним спецдозволом на видобування, діючим ГЗК і налагодженими поставками титанової сировини на світовий ринок вражає ще й на тлі іншої цифри.

Щоб купити свої перші 25% акцій Limpieza Limited в 2019 р., Світлана Ільтьо мала витратити понад 4 180 000 дол. США. Ще раз: понад 4 мільйони доларів США за 25% компанії, і 3750 євро за 75% цієї ж компанії (щоправда, вже підсанкційної). Але до угоди 2019 року ми повернемося пізніше.

Крім ціни, викликає подив і тиша, якою супроводжувався вихід ВСМПО-Авісма з Limpieza в 2022 р..

Коли ВСМПО-Авісма придбала 75% Limpieza Limited в 2012 році – про це гучно писали видання як України так і Російської Федерації, а реліз корпорації супроводжувався прямою цитатою генерального директора ВСМПО-Авісма Михайла Воєводіна, мовою оригіналу: «Демуринский ГОК мы действительно приобрели и уже начали его разработку, вложили 30 миллионов долларов, пошли первые поставки. В перспективе планируем выйти на следующий уровень производства: 50 тысяч тонн ильменита, 13 тысяч тонн рутила и 3 тысячи тонн циркона».

Коли в лютому-березні 2022 ВСМПО-Авісма продала 75% Limpieza Limited – про це в РФ… не написав ніхто (принаймні з топових ЗМІ, які ми переглядали)! Навіть сама корпорація промовчала: на офіційному сайті ВСМПО ми не знайшли жодної згадки про вихід з Limpieza Limited чи проекту Демурінського ГЗК – ані в лютому, ані в березні, ані пізніше.

Першими про купівлю Bolatico частки ВСМПО-Авісма в Limpieza Limited повідомили NADRA.INFO в червні минулого року, коли завдяки YouControl вдалося отримати витяги з кіпрських реєстрів.

Попри розголос, що викликала наша публікація в українських медіа, ми не знайшли жодного передруку чи бодай згадки про продаж ВСМПО-Авісма акцій Limpieza в російських виданнях.

Навпаки, в липні 2022 року російська приватна група «РБК» і державне агентство «ТАСС» фактично констатували, що Росія продовжує контролювати Демурінський ГЗК (переглянути їх публікації можна, скориставшись VPN).

Спроби зʼясувати у директора Демурінського ГЗК Дмитра Федаша, хто насправді з березня 2022 року контролює підприємство, були марними: на наші повідомлення із запитаннями не відповідали. Не прояснив ситуацію і голова Дубовиківської територіальної громади (на території якої діє ГЗК) Микола Карнаух, з яким ми спілкувалися телефоном ще у квітні минулого року: він взагалі відмовився обговорювати діяльність комбінату.

Станом на червень 2022 року ми не знали імені кінцевого бенефіціарного власника Bolatico. Також не було відомо про дату здійснення оплати за акції. Про все це і чимало іншого дізнатися вдалося вже під час розгляду Вищим антикорупційним судом справи за позовом Міністерства юстиції до Михайла Шелкова.

 

Суд іде

Стисло про позовні вимоги Мінʼюсту і суть справи ми писали в матеріалі Санкційні надра: ВАКС почав розгляд справи проти російського мільярдера Шелкова. Відтоді у Вищому антикорупційному суді відбулися 6 засідань: 26, 27 і 29 грудня 2022-го, а також 3, 4, і 5 січня.

Перше засідання у справі Міністерсто юстиції проти Михайла Шелкова

 

Ані Михайла Шелкова (відповідача), ані його представника в суді помічено не було.

Жодного разу так і не зʼявилася до суду Світлана Ільтьо, яка перебуває за кордоном.

Інтереси пані Ільтьо та її компаній представляють адвокати Іван Осколков, Володимир Єніч і Богдан Біленко.

Міністерство юстиції – Ірина Коцюбко і Карина Ільченко.

Демурінський ГЗК – директор Дмитро Федаш і адвокатка Ольга Лісковська (також очолює Первинну профспілку працівників Обʼєднаної гірничо-хімічної компанії).

 

Ключові спікери у справі: від Міністерства юстиції – Ірина Коцюбко, зі сторони Світлани Ільтьо – адвокат Володимир Єніч

 

Позиції сторін незмінні всі 6 засідань. 

В Мінʼюсті не вірять, що разом з продажем акцій Limpieza Limited, Михайло Шелков віддав Світлані Ільтьо контроль над кіпрською компанією і Демурінським ГЗК. І наголошують, що роками контролюючи ГЗК, російський мільярдер допомагав Кремлю готувати і здійснювати повномасштабне вторгнення. Зокрема, постачаючи продукцію комбінату до країни-агресора та використовуючи її для потреб воєнно-промислового комплексу РФ.

Адвокати Світлани Ільтьо запевняють, що їх клієнтка – справжній інвестор, а не номінальний власник. З її приходом на підприємство ДемГЗК почав відмовлятися від постачання продукції до РФ, оборонному комплексу ворога взагалі нічого не постачав. І оскільки до пані Ільтьо санкції РНБО не застосовувалися, то і її активи не можуть бути стягнуті в дохід держави.

Представники Демурінського ГЗК кажуть, що оскільки їхній власник змінився, то забирати підприємство немає ні сенсу, ні потреби, ні законної можливості. І побоюються неконтрольованих наслідків для комбінату і колективу.

Під час другого засідання, 27.12.2022 представники Демурінського ГЗК клопотали про проведення судового розгляду справи в закритому режимі, аргументуючи це тим, що до матеріалів справи було долучено матеріали кримінального провадження, які перебувають на стадії досудового розслідування. Суд клопотання задовольнив частково, дозволивши представнику NADRA.INFO бути присутнім під час дослідження доказів, проте заборонив аудіозапис і відеотрансляцію засідання в тій частині, яка стосується дослідження матеріалів кримінального провадження.

Справу Міністерство юстиції проти Михайла Шелкова розглядають судді ВАКС Хамзін Тимур (головуючий суддя, на фото в центрі), Мойсак Сергій, Михайленко Віра (судді-учасники колегії)

 

Демурінський ГЗК: що на кону?

Відкритий судовий процес – це ще й можливість дізнатися показники діяльності надрокористувача:

В 2019-2022 рр.. Демурінський ГЗК видобув майже 1 260 000 т руди, виробив 48,8 тис. т ільменітового концентрату і отримав понад 1,1 млрд грн виручки від реалізації продукції

 

Хто кого контролює сьогодні?

В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) кінцевим бенефіціарним власником ДемГЗК вказаний Михайло Шелков, здійснюючи контроль через кіпрську Limpieza Limited, яка володіє 100% капіталу комбінату:

А от кінцевим бенефіціарним власником компанії ТОВ «ІнвестАгро», якою володіє ТОВ «Демурінський ГЗК» вказано Світлану Ільтьо:

Як таке стало можливим?

Представники Демурінського кажуть, що не змогли внести до ЄДР інформацію про зміну бенефіціара з незалежних від них причин. Мовляв, щойно дізналися, що Ільтьо встановила контроль над Limpieza, одразу надіслали листа до територіального управління Мінʼюсту і зробили все залежне від них, щоб оновити ЄДР. Але спочатку у березні-квітні реєстр не працював через вторгнення РФ, а потім оновити дані було неможливо, оскільки діяли численні судові заборони. Щодо ТОВ «ІнвестАгро» таких заборон не було, тому компанія змогла оновити дані про бенефіціарного власника.

В ДемГЗК також заявляють, що в березні 2022 р. надіслали інформацію про зміну структури власності не лише до Мінʼюсту, але і до РНБО, Кабінету Міністрів і Міністерства економіки.

Директор Демурінського ГЗК Дмитро Федаш каже, що повідомив державні органи про зміну структури власності підприємства, щойно дізнався про неї

В Мінʼюсті ж цитують дані, отримані з Департаменту державної реєстрації, в яких стверджується, що з 01.01.2019 до 20.12.2022 документи для проведення державної реєстрації зміни бенефіціара ДемГЗК взагалі не подавалися. Хоча компанія начебто мала «вікно можливості» подати такі документи з 26.08.2021 до 13.04.2022 (в цей час не діяли судові заборони на реєстраційні дії щодо ДемГЗК).

 

Коли саме ВСМПО-Авісма Шелкова продала частку в Limpieza Limited компанії Ільтьо Bolatico Limited?

З одного боку, все зрозуміло і просто: угоду уклали 20.02.2022, пакет документів підготували і подали реєстратору, який засвідчив угоду і оновив дані кіпрського реєстру 02.03.2022.

Під час перших засідань у справі адвокати Ільтьо не бачили у цій затримці чогось надзвичайного. Мовляв, і в Україні, і будь-де внесення даних до реєстрів займає час. Але коли ми в перерві одного з останніх засідань поставили конкретне запитання, в яку саме дату кіпрський реєстр було оновлено, відповіді не почули.

Натомість у Міністерстві юстиції хронологію укладення угоди вважають одним із аргументів на користь фіктивності. Мовляв, сторони поспішали переписати компанію, і угоду могли укласти «заднім числом», щоб все виглядало так, що російська корпорація встигла вийти з Limpieza Limited раніше, ніж президент РФ Володимир Путін зробив заяву щодо визнання так званих «ДНР» та «ЛНР» (21-22.02.2022)

На думку Мінʼюсту, про це говорить дата оновлення даних в кіпрському реєстрі, але ще красномовніше – дата перерахування Авісмі грошей.

Спочатку, відповідаючи на запитання NADRA.INFO щодо дати розрахунку, адвокати і представники ГЗК запевняли, що Bolatico заплатила за акції того ж дня, коли було підписано договір купівлі-продажу – 20.02.2022. Дмитро Федаш стверджував, що 20.02.2022 було навіть датовано лист-підтвердження від продавця про повний розрахунок.

Проте в засіданнях 03-04.01.2022 представники Міністерства юстиції оголосили дані, зібрані Службою зовнішньої розвідки:

Гроші за акції Limpieza Limited були перераховані на ВСМПО-Авісма 10.03.2022 – на 15-й день повномасштабного вторгнення. І ніхто з присутніх в залі суду цю дату не поставив під сумнів.

В перерві між засіданнями NADRA.INFO поцікавилися, чому адвокати чи представники ДемГЗК не стали заперечувати дату 10.03.2022, і почули, що ця дата «неважлива», тому що угоду було закрито в день підписання договору. І взагалі, «ще невідомо звідки у Міністерства ці дані».

Зрештою, від власного джерела NADRA.INFO вдалося отримати копію платіжного документу, на підставі якого, імовірно, Bolatico Limited заплатила ВСМПО-Авісма за акції. Джерело підтверджує, що транзакцію проводив білоруський банк МТБанк:

Як стверджує джерело NADRA.INFO, 3750 євро за 75% титанового бізнесу Демурінського ГЗК сплатили через білоруський банк на 15-й день вторгнення РФ в Україну

 

Скільки Світлана Ільтьо заплатила ВСМПО-Авісма?

Як вже згадувалося на початку, за 75% акцій Limpieza Limited компанія Bolatico Limited заплатила 3750 євро. Купуючи перші 25% у 2019 р., Світла Ільтьо мала би викласти трохи більше 4 180 000 дол. США.

Із копій документів, з якими NADRA.INFO вдалося ознайомитися, випливає, що ця сума складається з двох: USD 3 000 000 мали бути сплачені безпосередньо за 25% акцій Limpieza. Ще USD 1 181 776 мали бути внесені Bolatico як сплата за несплачені акції Limpieza:

Купуючи 25% акцій Limpieza Limited в 2019 р., Bolatico Limited зобовʼязалася сплатити понад USD 1 180 000 до статутного капіталу Limpieza

Термін для сплати цих сум також було визначено різний.

USD 3 000 000 за 25% акцій Limpieza – компанія Світлани Ільтьо мала сплатити протягом 30 днів від виконання попередніх умов угоди.

USD 1 181 776 за неоплачені акції – до 30.06.2024 р.

Якщо Bolatico не сплатила Limpieza 1,18 млн дол. і не сплатить до 30.06.2024, чи може це означати, що угода про продаж 25% акцій Limpieza може бути розірвано стороною ВСМПО-Авісма після 30.06.2024? І чи могла така умова договору бути інструментом збереження контролю над активами Limpieza до повного розрахунку? Відповіді на ці запитання ми ще спробуємо отримати.

Тим часом, адвокати запевняють, що обидва зобовʼязання були виконані в повному обсязі: Bolatico розрахувалася за куплені акції ще в 2019 р., а згодом і сплатила Limpieza USD 1 181 776. Щоправда, документи, які підтверджували би виконання останнього зобовʼязання – у матеріалах справи відсутні.

Важливо також відзначити наступне. Хоча продавцем 25% акцій, які в 2019 році купила Ільтьо, була компанія Romtex Co. Limited, кошти за акції Bolatico перераховувала не на Romtex, а на компанію ВСМПО-Тірус ЛТД. Як стверджують у Мінʼюсті, ця компанія належить до переліку афілійованих з корпорацією ВСМПО-Авісма. Якщо так, можна вважати, що за обидва пакети акцій Світлана Ільтьо платила компаніям Шелкова. При чому останнього разу – під час дії санкцій, які забороняли будь-які операції з активами Шелкова.

В обох випадках на угодах стоять підписи особисто Світлани Ільтьо.

 

Борги ведуть в Росію

Інший важливий фінансовий аспект справи – боргові зобовʼязання. Вони, за метаріалами справи, такі:

  • Близько 8,3 млн дол. США ТОВ «Демурінський ГЗК» винний Limpieza Limited
  • Понад 9,5 млн дол. США Limpieza Limited винна російській корпорації ВСМПО-Авісма

В Демурінському ГЗК боргів не заперечують. Кажуть, так заводилися російські кошти для інвестицій у підприємство.

Але рано чи пізно постане питання повернення боргів або санкцій за невиконання зобовʼязань. І кінцевий пункт повернення коштів/рішення про стягнення – російська ВСМПО-Авісма.

Характер впливу кредитора на боржника визначається часто-густо тим, чим забезпечені зобовʼязання. Що в заставі за боргами Limpieza Limited (Демурінського ГЗК) перед корпорацією ВСМПО-Авісма? 03.01.2023 ми надіслали це запитання Світлані Ільтьо через представника в суді. Відповіді не отримали досі.

 

(Не) громадянська позиція

В Міністерстві юстиції переконані, що угода Шелкова з Ільтьо – удавана, і її мета – обхід санкцій. Мовляв, Світлана Ільтьо не могла не знати, що до Limpieza Limited, ВСМПО-Авісма і Михайла Шелкова в червні 2021 р. РНБО застосувала повний пакет санкцій. Обмеження зокрема стосувалися права розпоряджатися активами. Тобто, відчуження частки в Limpieza Limited, яка належала підсанкційному Шелкову через підсанкційну ВСМПО-Авісма – порушення українського санкційного законодавства.

Карина Ільченко переконує: угоду з продажу акцій Limpieza Limited використали для уникнення наслідків застосування санкцій до Михайла Шелкова і російської корпорації ВСМПО-Авісма

 

Сторона Ільтьо контраргументує: законодавство про санкції – українське, санкції застосовані українським РНБО, а угоду було укладено в юрисдикції Кіпру. Мовляв, на інші юрисдикції українські правила не поширюють. От якби йшлось про спробу продати частку акцій в ТОВ «Демурінський ГЗК», яким володіє Limpieza – тоді інша справа.

Чи мала громадянка України Ільтьо дотримуватися санкційного законодавства України? Фрагмент судового засідання, присвячений обговоренню цього питання, вартий відтворення. Ми не можемо гарантувати дослівність (в цей момент суд досліджував матеріали кримінальної справи і ми мусили заздалегідь перервати аудіозапис), але запевняємо, що зміст сказаного не спотворено:

Представниця Міністерства юстиції:

– Будучи обізнаною в цій ситуації, Світлана Ільтьо завідомо здійснювала купівлю-продаж активу, який перебував під санкціями. Інформація про санкції є публічною, вона не є закритою. Дізнатися про обмеження можна було через ЗМІ. І я впевнена, що кіпрські компанії були обізнані, що вони перебували під санкціями… Громадянка України знала про те, що дані санкції існують. Більше того, ВСМПО-Авісма продавала свої долі в компанії саме перед повномасштабним вторгненням, також щоб уникнути застосування до неї санкцій, в тому числі, щоби свої активи закрити від можливості звернути на них стягнення.

Представник Світлани Ільтьо:

– Ну, це ваша версія. Якби це було з компаніями, які знаходяться в юрисдикції  українській – з Демурінським ГЗК – питань нема. Але ж ми говоримо, що все ж таки – це інша юрисдикція. І знала, чи не знала – то така ситуація… Наші санкції не передбачають обовʼязків для органів державної влади інших країн, та для субʼєктів приватного права, як Bolatico, застосовувати дані санкції.

Суддя (звертаючись до представника Світлани Ільтьо):

– Скажіть, у громадянина України є обовʼязок дотримуватися вимог законодавства України, не зважаючи на юрисдикцію?

Представник Світлани Ільтьо:

– Зрозуміло, що є обʼєктивний обовʼязок. Але в даному випадку ми говоримо, що мала місце доволі складна конструкція. Що купувала акції все-таки кіпрська компанія приватного права. На нашу думку, це питання співвідношення юрисдикцій, і це питання саме юридичного характеру.

Адвокат Володимир Єніч визнає, що громадяни України мають дотримуватися вимог національного законодавства. Але не бачить проблеми в угоді з підсанкційними активами в юрисдикції Кіпру

 

Конфлікт за крісло

Адвокати Ільтьо і представники Демурінського ГЗК відкидають звинувачення в удаваності угоди з купівлі 75% акцій Limpieza Limited. І розповідають про корпоративний конфлікт, який виник між ВСМПО-Авісма і Bolatico як акціонерами Limpieza в квітні 2021 р., за два місяці до застосування санкцій до Шелкова, ВСМПО-Авісма і Limpieza Limited.

Тоді ВСМПО-Авісма одноосібно вирішила змінити директора ТОВ «Демурінський ГЗК» – замість Дмитра Федаша ВСМПО-Авісма хотіла призначити Дмитра Дорофєєва. Хоча, зі слів адвокатів, такі рішення мали ухвалюватися на зібранні аукціонерів Limpieza Limited, причому одноголосно.

Чому в ВСМПО-Авісма раптом вирішили змінити директора, у сторони Bolatico теж є пояснення: мовляв, купуючи перші 25% Limpieza, Ільтьо поставила умову, що на підприємстві працюватиме її менеджмент, компанія мінімізуватиме поставки продукції до РФ і зокрема до ВСМПО-Авісма. Начебто саме це не сподобалося росіянам, після чого вони раптом вирішили відсторонити Федаша від управління ГЗК. У відповідь, Світлана Ільтьо запропонувала ВСМПО-Авісма або викупити назад її 25%, або продати їй 75%, які належать Авісмі.

Корпоративний конфлікт справді мав місце, його сліди неважко знайти в Єдиному реєстрі судових рішень. Втім, непорозуміння було залагоджено вже в серпні 2021 р.: всі позови і заяви було відізвано, судові справи закрито. Аудит Limpieza, який був обовʼязковою умовою продажу акцій, розпочався в січні 2022 р..

На перший погляд, стрункість цієї версії бездоганна. За виключенням хіба що твердження про «менеджмент Світлани Ільтьо» на Демурінському ГЗК. Дмитро Федаш, наприклад, визнав NADRA.INFO, що навіть не знайомий зі Світланою Ільтьо особисто, і з 24.02.2022 жодного разу не спілкувався з нею. Та й комунікатором з Демурінским ГЗК від Limpieza Limited (ще до угоди про купівлю 75%) була не Світлана Ільтьо, а інша директорка кіпрської компанії (про неї нижче).

І ще один нюанс, на який звертають увагу в Мінʼюсті – дата завершення аудиту Limpieza Limited. Як випливає з матеріалів, зібраних Службою зовнішньої розвідки, фінансову перевірку, яку замовляли для укладення угоди з продажу акцій, було завершено лише 23.02.2022. Тобто, акції компанії, яка контролює стратегічне підприємство в Україні, купили по номіналу, не маючи на руках висновку аудитора?

 

Дружба є чи нема?

Згаданою вище іншою директоркою Limpieza Limited, як ми зрозуміли зі спілкування з представником ДемГЗК, була Марʼяна Шинкар. Це її підпис від Limpieza стоїть на угоді про купівлю 75% акцій.

За даними, які для Міністерства юстиції здобула СЗР, пані Шинкар є фінансовим директором вже згадуваної ВСМПО-Тірус ЛТД, повʼязаної з ВСМПО-Авісма. І начебто саме вона здійснює фактичний контроль над адміністративно-господарською діяльністю Limpieza Limited, навіть попри те, що в серпні минулого року (за два місяці до повторних санкцій Михайлу Шелкову) була виключена зі складу її директорів.

«З метою приховування афілійованого контролю  ПАТ «Корпорация ВСМПО-Ависма» над «Limpieza Limited» після укладення фіктивного договору купівлі-продажу частки першою в останній на користь компанії, яка формально належить Ільтьо С.О., Шинкар М.В., було виключено зі складу директорів «Limpieza Limited». Однак, як і раніше, фактичне керівництво компанією продовжує здійснювати в інтересах свого роботодавця ПАТ «Корпорация ВСМПО-Ависма» Шинкар М.В.», – йдеться у довідці СЗР.

Розвідники стверджують, що Марʼяна Шинкар і Світлана Ільтьо є близькими подругами, «фактично проживають в одному районі в Республіці Кіпр, регулярно проводять спільно дозвілля».

Адвокати Ільтьо заяву про дружбу Світлани з Марʼяною вважають нісенітницею. Кажуть, що пані Ільтьо не проживає постійно на Кіпрі, і напевне не проживає в одному районі з пані Шинкар. До того ж, заперечуючи тезу про імовірну дружбу, приводять різницю у віці, яка, наприклад, може свідчити про відсутність спільних інтересів, а відтак і дружніх стосунків.

 

Росія – не в топі поставок

Представники Демурінського ГЗК не заперечують поставок продукції комбінату до Російської Федерації.

Але уточнюють, що в переліку отримувачів їхніх вантажів з 2019 року немає ані ВСМПО-Авісма, ані жодного іншого підприємства російської оборонки. Дані ж Мінʼюсту про масовий продаж титанових концентратів для забезпечення потреб РФ, з їх слів, є значно перебільшеними.

Дмитро Федаш і Ольга Лісковська стверджують, що відколи 25% Limpieza Limited купила Bolatico Limited, підприємство диверсифікувало канали поставок, скоротивши частку РФ до 2%.

Щодо конкретно ільменітового концентрату, в 2020 р. до РФ його було відвантажено 4,23% від загального експорту за рік, а в 2021 р. – 2,83% (дані з матеріалів справи). Левова ж частка в експорті продукції ДемГЗК – Республіка Казахстан, покупець АТ «УКТМК» (79,12% – 2020 р., 80,66% – 2021 р.).

Також представники ДемГЗК запевняють, що за всю історію свого існування підприємство «не сплатило жодної копійки дивідендів власникам. Весь прибуток залишався в розпорядженні підприємства і направлявся на його розвиток».

Під час своїх виступів представники Демурінського неодноразово наголошували, що значно більшим, ніж вони, постачальником титанової сировини до РФ була державна АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія». І начебто матеріали справи містять дані, які підтверджують постачання ОГХК продукції до РФ навіть після того, як щодо ВСМПО-Авісма було запроваджено санкції. 

Дмитро Федаш і Ольга Лісковська відзначають, що значно більшим постачальником продукції до РФ, ніж Демурінський ГЗК, була державна Обʼєднана гірничо-хімічна компанія

 

Хто така Світлана Ільтьо?

Це запитання стоїть перед нами, відколи у залі суду пролунало, що саме Світлана Ільтьо є кінцевою бенефіціарною власницею Bolatico Limited і купила у російської ВСМПО-Авісма 75% титанового бізнесу за 3750 євро. 

Напевне, найпростішою відповіддю було би цитування пошукової видачі Google: там і про звʼязки з екс-функціонерами ОГХК Русланом Журилом і Юрієм Перцевим (і їх звʼязки з екс-депутатом Миколою Мартиненком), і про арештовану квартиру, і про участь у складних логістично-фінансових схемах.

Але в деяких матеріалах зі згадкою пані Ільтьо відчувається робота конкуруючих груп впливу, а інші не містять жодних даних, які цікавлять нас в розрізі справи про стягнення Демурінського ГЗК в дохід держави.

Відтак, ми склали 33 запитання до Світлани Ільтьо і надіслали їх через представника в суді. І радо опублікуємо відповіді, щойно отримаємо.

Тим часом, напевне можна стверджувати: протягом 2019-2022 років Світлана Ільтьо не мала жодних офіційних доходів в Україні – про таке в судовому засіданні заявили представники Міністерства юстиції, посилаючись на дані, отримані з Державної податкової служби.

Також можна припустити, що Світлана Ільтьо (чи будь-хто, хто був би на її місці) зʼявилася в проекті Демурінського ГЗК за ініціативи саме російської корпорації ВСМПО-Авісма. Принаймні, це випливає зі сказаного в судовому засіданні одним із адвокатів (відтворення, близьке до дослівного):  «Росіяни прийшли в 2012 році, але потім відбувся 2014-тий. В цих умовах не працювали вони, розумієте?! І тому вони вимушені були залучати українського інвестора, який зайшов на 25% і зробив так, щоб підприємство працювало».

 

Звідки дані?

Огляд справи буде неповним без згадки про закиди сторін одна одній – щодо джерел інформації.

Наприклад, адвокати Світлани Ільтьо поставили під сумнів дані, які Мінʼюсту надали в Службі зовнішньої розвідки, і навіть просили суд викликати в засідання співробітника СЗР, який їх збирав (суд відмовив).

А зі сторони Мінʼюсту увагу звернули на те, що матеріали про відсутність повʼязаності між Світланою Ільтьо і Михайлов Шелковим, надані Службою Безпеки України – спираються на інформацію, отриману від Демурінського ГЗК.

 

Що далі?

Закриваючи засідання 05.01.2023, головуючий суддя Тимур Хамзін анонсував засідання 17.01.2023 (яке може стати завершальним у справі) і попросив сторони підготувати останні позиції.

Представниці Мінʼюсту мають ретельніше обґрунтувати, чому вони вважають, що для купівлі 75% Limpieza Limited потрібно було звернутися по згоду Антимонопольного комітету України (адвокати заявляли, що Limpieza і Bolatico не досягли того рівня фінансових показників, з яких починається вимога отримувати згоду АМКУ).

Адвокати ж Світлани Ільтьо повинні розʼяснити і аргументувати, як і чому 75% титанового бізнесу Демурінського ГЗК (із виручкою від реалізації продукції в 2019-2022 роках понад 1,1 млрд грн) оцінили в 3750 євро.

Михайла Шелкова викликано у судове засідання 17.01.2023 повісткою. Копію опубліковано на сайті ВАКС

 

Далі буде.

 

 

Автор фото – Олег Петрасюк