Суспільне: Дрогобицьку солеварню просять передати громаді міста

Суспільне: Дрогобицьку солеварню просять передати громаді міста
В Дрогобицькій солеварні. Джерело: https://www.facebook.com/drohobych.saltworks/

Фонд держмайна готує легендарне підприємство до приватизації

 

Фонд державного майна України планує виставити на продаж «Дрогобицьку солеварню». Про це в ефірі «Українського радіо Львів» розповів керівник регіонального відділення Фонду державного майна України у Львівській, Закарпатській та Волинській областях Микола Іщук. Повідомляє Суспільне. 

Підприємство «Дрогобицька солеварня» вважають найстаршим безперервно діючим промисловим об’єктом в Україні, адже перші писемні згадки про солеварню зафіксовані у 1390 році. У підпорядкуванні Фонду держмайна України солеварня перебуває з 2019 року.

«Ми хочемо якнайшвидше готувати документи. Але є процедури, є терміни, тому ми будемо якісно до цього підходити. Мова йде про тижні, про місяці, та в жодному випадку не про роки» — каже керівник регіонального відділення Фонду державного майна України Микола Іщук.

Представники міської влади Дрогобича проти продажу у приватні руки.

«Дрогобицька солеварня — це душа громади. Влада, як і громада, навіть не бере до уваги продаж солеварні. Але і громада, і влада розуміють, що солеварня потребує вкладень», — прокоментувала ситуацію керівниця управління інвестиційного розвитку та економіки Дрогобицької міської ради Леся Лазунда.

Дрогобицька міська рада звернулася до Фонду держмайна з пропозицією передати підприємство в комунальну власність громади.

«Ми звернулися до Фонду державного майна знайти механізм передачі солеварні в комунальну власність. Якщо Фонд держмайна розробить такий механізм і доведе нам, тоді ми зможемо довести громаді умови передачі і це буде мати продовження. На сьогодні поки все в режимі очікування», — додала Леся Лазунда.

На запитання, чи Фонд держмайна розглядає пропозицію передати Дрогобицьку солеварню в комунальну власність громади, Микола Іщук відповів:

«Якщо Дрогобицька ОТГ бачить це державне підприємство як свою власність, то нехай бере участь в конкурсі. Коли держава воює, коли в неї дуже багато усяких видатків, коли вона сама позичає гроші в інших держав, то напевне було би доцільно намагатися максимально багато власного ресурсу залучити до перемоги. Позиція однозначна щодо державного майна: воно повинно мати правильних управлінців і реально ефективних. Або держава сама управляє державним майном і ефективно, або вона шукає управлінців з-поміж приватних інвесторів. Іншого варіанту немає».

У Дрогобицькій міській раді кажуть, якщо Фонд держмайна виставить солеварню на продаж, будуть обговорювати питання з громадськістю міста.

«Це вже було не один раз і воно повторюється. Наскільки мені відомо, в попередні рази, ми відмовлялися. Громада була проти», — каже керівниця управління інвестиційного розвитку та економіки Дрогобицької міської ради Леся Лазунда.

Прокоментував ситуацію і директор «Дрогобицької солеварні» Олег Петренко.

«Я за те, щоб підприємство розвивалося. Однозначно, треба зберегти всі пам’ятки на території нашого заводу, зберегти виробництво, трудовий колектив. Навіть якщо це буде і в приватних руках. Це все можна прописати», — каже Олег Петренко.

 

Оригінальний матеріал – за посиланням. Авторка: Лідія Станіцька