Тетяна Кшановська: Мале надрокористування – нова можливість розпочати бізнес в надрах

Тетяна Кшановська: Мале надрокористування – нова можливість розпочати бізнес в надрах

[Геологічна інвестиційна група опублікувала блог геолога Тетяни Кшановської Мале надрокористування: нова можливість розпочати бізнес у видобувній сфері за спрощеними умовами. Передруковуємо і радимо до прочитання]

Тетяна Кшановська. Фото: https://geogroup.com.ua/

Термін «мале надрокористування» з’явився в Україні нещодавно, проте можливістю отримати спеціальний дозвіл на користування надрами у безаукціонний спосіб у країнах Європи користуються вже давно. 

Отож, «мале надрокористування» надає можливість отримати спеціальний дозвіл на користування надрами (надалі також СД) без проведення аукціону.

Розповідаємо, яких вимог необхідно дотримуватися для того, щоб стати надрокористувачем та, як пройти всі процедури.  

 

Станом на сьогодні й в Україні відкриваються нові можливості для малих надрокористувачів. Якщо ви є власником земельної ділянки і припускаєте, що на ній є корисні копалини місцевого значення та відчуваєте, що готові стати успішним надрокористувачем, нова редакція Кодексу про надра від 28.03.2023 надає таку можливість. 

Чинне законодавство дозволяє отримати СД без аукціону з метою геологічного вивчення у тому числі дослідно-промислової розробки корисних копалин місцевого значення з подальшим видобуванням корисних копалин (промислову розробку родовищ) місцевого значення – за умови, що загальна площа ділянки надр, на яку надається спеціальний дозвіл на користування надрами, не перевищує 25 гектарів, а заявник є власником земельної ділянки (кількох суміжних земельних ділянок), у межах яких розміщена така ділянка надр. 

Що слід враховувати? 

  • СД надається на ділянку (ділянки) площею не більше 25 га;
  • СД надається на корисні копалини місцевого значення (Затверджені Постановою Кабінету Міністрів №1370). До цього переліку входять: сировина для хімічних меліорантів ґрунтів (вапняк, гіпс, гажа, сапропель); сировина для будівельного вапна та гіпсу (гіпс, вапняк, крейда); сировина піщано-гравійна (пісок); сировина цегельно-черепична (суглинок, супісок); інші корисні копалини, що не включені до Переліку корисних копалин загальнодержавного значення;
  • Земельні ділянки мають бути у приватній власності надрокористувача. Виключаються будь-які інші варіанти власності, зокрема такі як договір оренди, сервітут тощо. 

Що для цього потрібно? 

Для того, щоб розпочати діяльність у видобувній сфері та отримати СД без оголошення аукціону, необхідно підготувати: 

  1. Пояснювальну записку;
  2. Ситуаційний план території;
  3. Документи (копія паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків);
  4. Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;
  5. Кадастрові плани території;
  6. Додатково подаються також кадастрові номери земельних ділянок, у межах яких розміщена ділянка надр, на яку надається спеціальний дозвіл на користування надрами.

Документи для отримання спеціального дозволу на користування надрами подаються через Електронний кабінет надрокористувача.

Рішення про надання або ж відмову у наданні спеціального дозволу ухвалюється протягом 25 робочих днів з дня отримання заяви разом з усіма необхідними документами.

Команда Геологічної Інвестиційної Групи надає повний супровід при підготовці, подачі документів для отримання дозвільних документів та надійний супровід для надрокористувачів протягом усього періоду діяльності.   

Більше про те, як отримати спеціальний дозвіл на користування надрами в Україні.

 

Автор: Тетяна Кшановська, геолог Геологічної інвестиційної групи 

Оригінальний текст опубліковано за посиланням