Компанія турецького власника втрачає родовище граніту

Компанія турецького власника втрачає родовище граніту
Фото: https://euroschebin.org.ua/

Кіровоградський окружний адміністративний суд ухвалив рішення анулювати спеціальний дозвіл на користування надрами №4395 від 27.09.2007 року, наданого Приватному підприємству «Гранум-Альфа» на видобування граніту родовища Живанівське (Південне). Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO.

Родовище граніту Живанівське (Південне) знаходиться в Кіровоградській обл., за 30 км на південь від м. Кропивницький. Спецдозвіл №4395 дійсний до 2027 р., наданий з метою видобування незміненого та порушеного вивітрюванням граніту в якості сировини для виробництва щебеню будівельного та каменю бутового.

Площа – 57 га. Запаси (Кат. A+B+C1) – 16 891 тис. куб. м (УТКЗ протокол №4418 від 12.10.1984, дані Публічного аудиту надрокористування). 

Чому Держгеонадра пішли до суду анулювати спецдозвіл? В 2021 р. позапланова перевірка Гранум-Альфа щодо дотримання вимог законодавстві у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр зафіксувала, що на ділянці надр не виконується мета спеціального дозволу і програма робіт, яка передбачала вихід на проектну потужність у І кв. 2020 р., компанія протягом двох років з початку дії спеціального дозволу не розпочала користування надрами та ін..

Зафіксовані порушення не були усунуті, хоча термін, наданий для усунення, неодноразово продовжувався.

Рішення про анулювання спецдозволу ще не набрало законної сили і може бути оскаржене протягом 30 днів з дня складення. Чи планує компанія боротися за родовище? Отримати оперативні коментарі Гранум-Альфа не вдалося. Станом на 10:20 вівторка, 09.01.2024 дані про оскарження у Єдиному державному реєстрі судових рішень відсутні.

Власником ТОВ «Гранум-Альфа» є громадянин і резидент Туреччини Леві Метін (через ТОВ «Єврощебінь»). Крім Живанівського (Південного) родовища, Леві Метін  контролює ще одне родовище гранітів у Кіровоградській області – Оріхівське (Новоукраїнське), яке розробляє ТОВ «Горіхівський карʼєр» (спецдозвіл №2874, до 2037 р.).

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

NADRA.INFO готові опублікувати позицію компанії та інвестора, щойно отримаємо її.