Уряд дозволив скинути надлишки зворотних вод із балки Свистунова у р. Інгулець

Уряд дозволив скинути надлишки зворотних вод із балки Свистунова у р. Інгулець
Фото: https://kr.informator.ua/

З метою запобігання виникненню аварійної ситуації на гідротехнічних спорудах Криворізького басейну, зокрема, яка може виникнути внаслідок терористичних актів з боку держави-агресора, Кабіне Міністрів України дозволив державному підприємству «Кривбасшахтозакриття» здійснити до 15 березня 2024 року включно скидання із ставка-накопичувача у балці Свистунова, розташованого на території Криворізького району Дніпропетровської області, надлишків зворотних вод у р. Інгулець згідно з індивідуальним регламентом скидання надлишків зворотних вод гірничорудних підприємств Кривбасу із ставка-накопичувача балки Свистунова у р. Інгулець у міжвегетаційний період 2023—2024 років.

Відповідне розпорядження №42-р Кабінет Міністрів України ухвалив 19.01.2024, документ внесено до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів 23.01.2024.

Контроль за виконанням вимог індивідуального регламенту покладено на Державну екологічну інспекцію та Державне агентство розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.

Про альтернативу скиданню зворотних 
вод із балки Свистунова розповідав
читачам NADRA.INFO Олександр Шумський

Державному агентству водних ресурсів доручено затвердити до 15 березня 2024 року на підставі гідрологічного прогнозу щодо весняної повені у 2024 році з урахуванням технічних можливостей гідроспоруд у басейні р. Інгулець регламент промивання русла і екологічного оздоровлення р. Інгулець, передбачивши в ньому, зокрема, що після завершення виконання індивідуального регламенту вміст хлоридів у воді р. Інгулець у місцях водозаборів м. Кривого Рогу (водогін Інгулець — Південне водосховище) та м. Миколаєва (м. Снігурівка Баштанського району Миколаївської області) не повинен перевищувати гранично допустимої концентрації, яка становить 350 мг/куб. дм, з визначенням відповідальності за виконання регламенту.

Фонду державного майна разом з Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості та Державним агентством водних ресурсів доручено забезпечити взаємодію з гірничорудними підприємствами за переліком згідно з додатком (АТ «Кривбасзалізрудком», ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПрАТ «Суха Балка», ПрАТ «ЦГЗК») щодо здійснення заходів з розроблення регламентів, зазначених вище, а також з розбавлення зворотних вод під час їх скидання та промивання русла р. Інгулець і екологічного оздоровлення зазначеної річки за рахунок власних коштів гірничорудних підприємств залежно від фактичного обсягу скидання.

Попередні розпорядження про скидання надлишків зворотних вод у р. Інгулець Уряд ухвалював в грудні 2020, і в грудні 2021 років.