СП ПГНК вимагає включити його до переліку підприємств ПЕК

СП ПГНК вимагає включити його до переліку підприємств ПЕК
Зображення асоціативне. Джерело: https://www.ppc.net.ua/

СП «Полтавська газонафтова компанія» (СП ПГНК), підприємство з іноземними інвестиціями, яка є значимою недержавною нафтогазовидобувною компанією України, працює в країні 30 років, після тривалого ігнорування своїх запитів до Міністерства енергетики України звертається* до Кабінету Міністрів України та Міністерства економіки України з вимогою негайно переглянути Постанову №76 «Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час».

«СП ПГНК, на підставі чинних спеціальних дозволів та з використанням власних виробничих потужностей, безперервно провадить діяльність з видобування вуглеводнів зі значних глибин залягання на ліцензійних ділянках в межах території Полтавської області з подальшою реалізацією вуглеводневої підготовленої сировини та готової продукції на товарних ринках України. Але, до теперішнього часу Міністерство енергетики України на неодноразові звернення відмовляється включити СП ПГНК до переліку підприємств ПЕК у розумінні чинного порядку бронювання військовозобов’язаних», – йдеться у повідомленні СП.

«Ми тричі зверталися в Міненерго задля отримання дозволу бути включеними в перелік компаній ПЕК, у відповідь отримали лише формальні відписки без пояснень та аргументації. Не зрозуміло, які ще підтвердження потрібні, коли на одного співробітника чоловічої статі в компанії сплачено 25 млн грн до бюджетів усіх рівнів. Не 35 000 грн, як передбачено мінімально необхідний рівень, а у 700 разів більше», – повідомляє на своїй сторінці у мережі Facebook Генеральний директор ПГНК Віталій Дороган.

За словами Генерального директора, упродовж понад двох років від початку повномасштабного вторгнення СП ПГНК сплатила до держбюджету майже 4 млрд грн податків та направила понад 200 млн грн на потреби Сил оборони. Також, СП ПГНК пережила дві цілеспрямовані ворожі атаки дронів-камікадзе, після яких активи СП ПГНК значно пошкоджено й досі не відбудовано. СП ПГНК самотужки відновлює виробничі потужності, не звертається по фінансову допомогу, переглядає бізнес-модель та шукає нових клієнтів, щоб і далі ефективно працювати (наскільки це можливо). Водночас відбувається хаотична мобілізація цінних галузевих експертів – працівників СП ПГНК, яких мобілізують у «турбо-режимі» – за три години після відвідування ТЦК та СП працівники вже на півдороги до центрів підготовки мобілізованих.

«Потрібно розуміти, що в нафтогазовій галузі вузькоспеціалізовані працівники – слюсарі, механіки, оператори КВП, оператори з видобутку, з дослідження свердловин, інженерно-технічні співробітники керівної ланки, що працюють на імпортному обладнанні, відновлювали його працездатність після «прильотів». Їх експертиза, підготовка та навчання неоціненні. Таких людей замінити просто ніким, тим більше зараз, коли частина людей у лавах ЗСУ. Невизначеність у статусі компанії та бронюванні робітників створює значні труднощі у веденні бізнесу», – акцентує Віталій Дороган.

СП ПГНК наголошує, що розуміє всю складність поточної ситуації в Україні та необхідність посилення фронту для збереження держави, життів українців та економіки. Але без власного ефективного ПЕК, що фактично є значною та надважливою частиною реальної економіки України в умовах військового стану, складно буде пережити навіть найближчу зиму.

«Звертаємося до урядовців із нагальною потребою переглянути підходи щодо надання СП ПГНК 100% бронювання. Від цього залежить не тільки виживання СП ПГНК як компанії, але й можливості держави отримувати податки та власні енергоносії», – говорить Віталій Дороган.

Від неминучої зупинки діяльності СП ПГНК, внаслідок відсутності професійних кадрів, втратить саме Україна, та за рахунок чого агресор отримає додаткову оперативну чи тактичну перевагу у економічній війні, що йде нарівні з військовими діями.

Учасниками СП ПГНК є
"Полтава Гес бі Ві"
з Нідерландів та 
ТОВ "СП Харківська 
інвестиційна компанія";
КБВ - Віталій Дороган
(YouControl)

*В розділах Говорять асоціації , Говорять компанії , Надра інших деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, сервісних компаній, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.