Укрнафтобуріння закликає суд відновити анульовані спецдозволи підприємств

Укрнафтобуріння закликає суд відновити анульовані спецдозволи підприємств
Джерело фото: https://www.facebook.com/unbua

ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» сподівається*, що 20 травня 2024 року суд зможе відновити справедливість та поверне українським підприємствам анульовані спецдозволи. 

Через зупинку видобутку на Сахалінській площі в Харківській області держава щорічно втрачає 10 млрд грн податків і дивідендів та 500 млн кубометрів газу.

«Газовидобувна компанія під контролем держави має видобувати газ та приносити державі прибуток, особливо у такий скрутний для української енергетики час. 500 млн кубометрів газу – це вагомий ресурс, що точно допоможе українцям пройти наступну зиму, – заявляє голова правління «Укрнафтобуріння» Олег Мальчик. – Ще більш важливий аспект полягає в іншому. 10 млрд грн податків та дивідендів на рік – це кошти, які мають йти на підтримку захисників України. Особливо зараз, коли російські окупанти намагаються розширити фронт, атакуючи Харківщину та Сумщину. Це дрони. Це зброя. Це екіпірування. Це техніка для наших військових. Зараз від одного удару молоточка суддів залежить, отримає країна мільярди гривень на захист, чи ні. То яким буде це рішення?».

Цінний ресурс, який зараз міг би допомогти і українській енергетиці, не видобувається з 1 грудня 2023 року – вже півроку, тобто, орієнтовні втрати досягають 5 млрд грн та 250 млн кубометрів газу. 

Причина зупинки видобутку – рішення Шостого апеляційного адміністративного суду (ШААС), який за заявою Державної служби геології та надр України скасував наказ Держгеонадра №204. 

Таким чином, було анульовано спецдозвіл ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» на видобуток на Сахалінському родовищі, а також 17 спецдозволів 15 інших компаній. Зокрема – АТ «Українські енергетичні машини». Зараз підприємство подало апеляційну скаргу, бо суд без їх участі вирішив питання про їх права та обов’язки.

В Держгеонадрах пояснювали, 
що пішли анулювати 
спецдозвіл Укрнафтобуріння
через лист від ДБР.
В ДБР заявляли, що не просили
Держгеонадра анулювати 
спецдозвіл Укрнафтобуріння

16 січня 2024 року ШААС своєю ухвалою вже відмовив їм у відкритті провадження. Однак 1 квітня 2024 Постановою Верховного Суду касаційну скаргу АТ «Українські енергетичні машини» частково задоволено. Тому вже 29 квітня 2024 року ШААС своєю ухвалою відкрив апеляційне провадження за скаргою АТ «Українські енергетичні машини» та призначив дату розгляду. 

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

20 травня 2024 року ШААС почне розгляд апеляційної скарги АТ «Українські енергетичні машини» на ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 09.08.2023 року.

Колектив ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» сподівається, що рішення у справі №2а-7778/09/2670 дозволить підприємству працювати на енергетичну незалежність України та приносити користь державі, війську та громадянам.

Ухвала про розгляд
справи – за посиланням

*В розділах Говорять асоціації , Говорять компанії , Надра інших деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, сервісних компаній, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.