Бродському і партнерам дозволили видобуток неподалік Київської ГЕС

Бродському і партнерам дозволили видобуток неподалік Київської ГЕС
Джерело зображення: https://procedure.prozorro.sale/

Державна служба геології та надр України погодила надання компанії ТОВ «Вістерс Лейн» спецдозволу на видобування піску на Вишгородському родовищі без аукціону на пʼять років. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на наказ Держгеонадр від 20.06.2024 № 276 (завантажити).

Компанія отримала право на поза аукціонне надання спецдозволу, оскільки на підставі раніше наданого спецдозволу за власні кошти виконала геологічне вивчення ділянки надр, оцінила розвідані запаси корисних копалин і провела апробацію прогнозних (перспективних) ресурсів корисних копалин.

 

Попередній спецдозвіл, на Вишгородську ділянку площею 395,5 га (геологічне вивчення, на три роки, див. головне зображення новини вище), ТОВ «Вістерс Лейн» придбало з аукціону Держгеонадр в січні 2023 р.. Тоді, за стартової ціни 162 784 грн, компанія запропонувала за лот 35 050 000 грн.

Станом на січень 2023 р. Вістерс Лейн контролював Костянтин Варібрус. Менше ніж за місяць після перемоги компанії на торгах, в лютому, її співвласниками стали  Костянтин Тітаренко і Ростислав Бродський. В грудні 2023-го частку в компанії набуло ТОВ «Собі» Сергія Надєєва і Анатолія Шалоплута, а пан Варібрус вийшов зі складу власників товариства, але зберіг посаду керівника (джерело).

Станом на червень 2024 р. структура власників ТОВ «Вістерс Лейн» виглядає так:

  • АТ «ЗНВКІФ «Гурон» (Бродський) – 35%;
  • ТОВ «Собі» (Надєєв і Шалоплут) – 35%;
  • Костянтин Тітаренко – 30%.

За даними YouControl, Ростислав Бродський є сином підприємця, екс-голови Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Михайла Бродського. Одним із ключових активів групи родини Бродських вважається ПрАТ «Київський річковий порт», який в 2022 р. добровільно відмовився від родовища піску Ново-Українське в акваторії річки Дніпро (відмові передувало розголошення обставин, за яких компанія отримала спецдозвіл). А топ-менеджерка порту, Мальвіна Підлужна, нещодавно взяла під контроль ділянку кварцового піску поблизу Обухова.

ТОВ «Собі» володіє двома спецдозволами на видобуток піску в річці Десна.

Нагадаємо, суд скасував результати аукціону з продажу дозволу на видобуток піску з водосховища поблизу Житомира.

Чи не найбільший в Україні банк родовищ піску в руслах річок Десни та Дніпра контролює група Ковальська.