Надрокористувач добровільно відмовився від потужного родовища піску в акваторії Дніпра

Надрокористувач добровільно відмовився від потужного родовища піску в акваторії Дніпра
Ново-Українське родовище піску. Скріншот інтерактивної карти ДНВП "Геоінформ України"

Що сталося? 

Державна служба геології та надр України анулювала спірний спецдозвіл №672 на видобування піску родовища Ново-Українське, розташованого в акваторії річки Дніпро поблизу міста Українка. Повідомляє NADRA.info із посиланням на офіційні дані Держгеонадр:

Спецдозволом володіло ПрАТ “Київський річковий порт” (КРП).

Спецдозвіл анульовано Наказом Голови Держгеонадр Романа Опімаха №1015 від 31.12.2021 на підставі Абзацу другого частини сьомої статті 4-1 Закону України “Про дозвільну систему у  сфері господарської діяльності”: “звернення суб’єкта господарювання із заявою про анулювання документа дозвільного характеру”. 

Тобто, в ПрАТ “Київський річковий порт” самі відмовилися від дозволу №672.

ПрАТ “Київський річковий порт” (тут і далі про компанії – дані YouControl) засновано в 1996 р.. Статутний капітал 17 250 000,25 грн. Місто реєстрації – Київ. Власники: Вʼячеслав Русанов (Дніпро), Коваленко Ірина (Харків), Бродська Світлана (Київська обл.), Бродський Юрій (Київ), Бродський Ростислав (Київ). Керівниця – Мальвіна Підлужна. Спецдозвіл №672 на Ново-Українське родовище піску був єдиним спецдозволом компанії.

 

Передісторія 

Площа дії спецдозволу №672 – 753,5 га. Виданий в листопаді 1996 р.. За час користування спецдозволом на родовищі легально видобуто понад 13,7 млн м3 піску для будівельних розчинів. Запаси (А+В+С1) – 79,8 млн м3.

Дія спецдозволу завершилася в 2016-му. КРП спробував продовжити спецдозвіл, проте зробити це вдалося тільки за рішенням суду. Причому, двічі. Вперше суд зобовʼязав Службу продовжити спецдозвіл восени 2016 р., що було зроблено влітку 2017 р.. Втім, згодом продовження дії спецдозволу довелося повторити – спецдозвіл №672 було знову продовжено на виконання рішення Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) від 17.09.2019 р., яке було підтверджене постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 11.12.2019 р.

Проте Постановою Верховного Суду України від 08.07.2021 касаційну скаргу Держгеонадр задоволено і всі рішення судів попередніх інстанцій було скасовано, ухвалено нову постанову про відмову у задоволенні позову КРП (яким просили продовжити спецдозвіл).

Як нам пояснили юристи, вже на підставі Постанови Верховного Суду України, Держгеонадр могла припинити право КРП користуватися надрами родовища Ново-Українське. Втім, у Службі обрали складніший і довший шлях – звернулися до ОАСК з заявою “стосовно повороту виконання рішення суду в порядку 380 статті Кодексу адміністративного судочинства України”. Детально про цю справу ми писали в грудневому матеріалі Піщаний поворот. Що буде з річковими родовищами піску в Києві і поблизу – після гучної заяви Служби?

Ніхто з опитаних юристів не брався прогнозувати, скільки часу міг зайняти розгляд судом заяви Держгеонадр – і весь цей час спірний спецдозвіл був би дійсний. Якби не власна заява КРП. 

 

Що далі? 

Того ж дня, коли Держгеонадр анулювала спецдозвіл №672, КРП подав нову заяву про отримання спецдозволу на Ново-Українське родовище піску. Статус станом на 20.01.2022 – “на розгляді”:

Скріншот реєстру Держгеонадр “Інформація про заяви на отримання спеціальних дозволів на користування надрами”

 

Також можливий розвиток подій – виставлення спецдозволу на родовище на аукціон. Щоправда, для цього потрібні заявки від потенційних інвесторів. Протягом 2021 року і за 20 днів 2022-го такі заявки ще не надходили (або інформацію про них ще не оприлюднили).

Принагідно варто нагадати, що Ново-Українське родовище піску перебуває у фокусі уваги іншого потужного гравця на піщаному ринку – ПрАТ “Судноплавна компанія “Укррічфлот” (Укррічфлот).

ПрАТ “Судноплавна компанія “Укррічфлот” засновано в 1993 р.. Статутний капітал 60 000 017,00 грн. Місто реєстрації – Київ. Власник – Півоваров Леонід (Швейцарія). Керівник – Борисенко Олександр. На сайті компанії стверджується, що вона – найбільший оператор річкового піску в Україні і контролює 3 родовища піску (бази ДНВП “Геоінформ України” і YouControl знають тільки про два – в Дніпропетровській та Запорізькій областях, ми писали про них тут).

Укррічфлот мав тривалий (з квітня 2017 р.) судовий спір з Держгеонадр щодо подання документів для ініціювання аукціону з продажу спецдозволу на Ново-Українське родовище піску. Всі три інстанції стали на бік Укррічфлоту. За посиланням – остаточне рішення Верховного Суду, ухвалене в червні 2021 р..

 

Читайте також: “Вапнякові перегони” з відомими переможцями

Читайте також: Єгор Перелигін: “Немає сенсу приховувати… Були поставки”

Читайте також: Найбагатші: хто з українських мільярдерів заробляє на надрах?

Читайте також: Карʼєри Міністерства юстиції: що і скільки видобувають підприємства кримінально-виконавчої служби?

Читайте також: Новий директор, позов ДКЗ, 200 мільйонів для підрядників: що коїться в ДП “Бурштин України”?