“Вапнякові перегони” з відомими переможцями

“Вапнякові перегони” з відомими переможцями
Інвестори вишикувалися в чергу до Держгеонадр по спецдозвіл на ділянку вапняків Марʼянська (на фото - червоним) без аукціону. Що далі?

Долю Марʼянської ділянки вапняків вирішать у січні

Охочих багато

До Державної служби геології та надр України надійшло 7 заявок на отримання спецдозволу на Марʼянську ділянку вапняків у Дніпропетровській області – без аукціону. Повідомляє NADRA.info із посиланням на офіційні дані Державної служби геології та надр України. 

Заявки надійшли 23-29.12.2021 від таких компаній: 

    1. ТзОВ “ЮК СІГМА ПЛЮС ІНВЕСТ”
    2. ТзОВ “ЧУП АТРЕЙДІНГЕКСПОРТ”
    3. ТзОВ “ГУДВІЛ-ТЕХНО” 
    4. ТОВ “НАДРА СТРІМ” 
    5. ТОВ “ВІНЕРС”
    6. ТОВ “ЮМДЖИ АГРОМІН” 
    7. ТОВ “ПРОМ МІНЕРАЛС”

 

Фаворитів лише двоє

Двом компаніям – ТОВ “ЮМДЖИ АГРОМІН” і ТОВ “ПРОМ МІНЕРАЛС” – Держгеонадр самостійно відмовила у розгляді пакету документів. Про це йдеться на сайті Служби в розділі Стан розгляду заяв.

Доля решти заявників може вирішитися наступного тижня. Як повідомили NADRA.info в Зеленодольській міській територіальній громаді (на її території знаходиться ділянка), на 25.01.2021 заплановано розгляд 5 проектів рішень місьради “Про відмову у наданні погодження щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення вапняків Мар’янської ділянки”. 

За даними офіційного сайту Зеленодольської ОТГ, депутати готуються розглянути відмову таким компаніям (скріншот див. нижче): 

    1. ТОВ “ВІНЕРС” 
    2. ТзОВ “ГУДВІЛ-ТЕХНО” 
    3. ПрАТ “КРИВИЙ РІГ ЦЕМЕНТ”
    4. ТзОВ “ЮК СІГМА ПЛЮС ІНВЕСТ” 
    5. ТзОВ “ЧУП АТРЕЙДІНГЕКСПОРТ”

 

Таким чином, якщо депутати ОТГ відмовлять всім вищезгаданим заявникам, в переліку претендентів залишаться ТОВ “НАДРА СТРІМ” і ТОВ “МАРʼЯНСЬКИЙ КАРʼЄР”, із заяви якого і почалася процедура Держгеонадр щодо видачі спецдозволу без аукціону. 

ТОВ “МАРʼЯНСЬКИЙ КАРʼЄР” було створено в жовтні 2020 р., 100-відсотковим учасником товариства є ПрАТ “КРИВИЙ РІГ ЦЕМЕНТ”, кінцевий бенефіціар – Іван Шестак.

ТОВ “НАДРА СТРІМ” було створено 14.12.2021 – менше ніж через два тижні після оголошення Держгеонадр. Власниця і керівниця – Наталія Куркова. Сьогодні ТОВ “НАДРА СТРІМ” володіє 50% капіталу ТОВ “ФЕРРОМЕТ1”.

Ще одна ремарка. Як Ви могли помітити, ПрАТ “КРИВИЙ РІГ ЦЕМЕНТ” зʼявилося в цій історії тільки в проектах рішень Зеленодольської ОТГ. Хоча в реєстрі заяв Держгеонадр цієї компанії ми не знайшли як заявника на отримання спецдозволу на ділянку Марʼянська. Водночас,  як випливає з іншого реєстру Служби, в 2019-2021 рр.. ПрАТ “КРИВИЙ РІГ ЦЕМЕНТ” неодноразово зверталося до Держгеонадр із заявами про номінування на аукціон спецдозволу на спірне РОДОВИЩЕ вапняків Марʼянське – обʼєкт, сусідній до ділянки Марʼянської.

 

Служба готова до аукціону

NADRA.info звернулися до Держгеонадр із офіційним запитом 24.12.2021, і досі чекаємо на відповідь.

Водночас, доки цей матеріал готувався до публікації, в державному інформаційному агентстві “Укрінформ” відбулася прес-конференція Голови Держгеонадр Романа Опімаха.

Високий інтерес ринку до ділянки Марʼянська прокоментував Роман Опімах. Запитання NADRA.info і відповідь Голови Держгеонадр – за посиланням: https://youtu.be/tEia3WY4KiA?t=3570

Відповідаючи на запитання NADRA.info, пан Опімах заявив, що спецдозвіл на ділянку Марʼянська може бути виставлено на аукціон.

“В межах тієї інформації, якою я володію, ми, в межах закону, віддаємо перевагу електронному аукціону, … [щоб] зокрема, базуючись на такому інтересі з боку ринку … безперечно, виставити це на аукціон. Якщо ніяких барʼєрів, перешкод, судових рішень не буде – ми оголосимо аукціон найближчим часом“, – заявив Роман Опімах.

 

Вапняковий контекст

В інтервʼю NADRA.info 23.12.2021 комерційний директор ТОВ “ФЕРРОМЕТ1” Роман Кац заявив, що Держава могла би отримати значно більше коштів від продажу спецдозволу на Марʼянську ділянку – на аукціоні. Бізнесмен також звернув увагу, що Держгеонадр пропонує спецдозвіл на Марʼянську ділянку як ділянку вапняків місцевого значення, в той час як запаси сусіднього родовища Марʼянське – обліковуються як запаси вапняку загальнодержавного значення. 

“[Марʼянська] ділянка має площу 88 га. Якщо відштовхуватися від родовища, яке розвідане і підтверджене поруч, ми можемо припускати, що на Марʼянській ділянці від 15 до 19 млн тон вапняків. Що ж тоді заважало Держгеонадр за невеликі порівняно гроші – за 200-300 тисяч гривень – знаючи, що поряд є родовище загальнодержавного значення, самим довивчити ділянку, пробурити з десяток свердловин і номінувати цю територію також як родовище загальнодержавного значення? … Якщо тут старт у сотнях тисяч гривен, то після геологічного вивчення самими Держгеонадрами, старт цієї ділянки починався би від десятка мільйонів гривень. Вона коштує в десятки разів дорожче, ніж зараз”, – заявляв Роман Кац. 

Згодом заяву щодо ситуації з Марʼянською ділянкою оприлюднили в Українській асоціації вапняної промисловості. Там заявили, що уважно спостерігають за ходом розвитку подій навколо двох великих покладів вапнякової сировини у Дніпропетровській області: Мар’янського родовища і Мар’янської ділянки. 

“Від початку викликає подив, що близькорозташовані та подібні за характеристиками сировини ділянки мають різний статус – перша з них загальнодержавного значення, друга – місцевого. Відповідно, для Мар’янської ділянки процедура отримання спецдозволу відрізняється, і якщо буде заявлений один зацікавлений надрокористувач, йому буде надано цю ділянку без аукціону поза конкурсом за стартовою ціною. При цьому стартова ціна, як для об’єкту з такими характеристиками, виглядає досить низькою – лише 773,9 тис грн”, – заявили в УАВП. 

“Дуже важливо, щоб задля збереження принципу рівноправності учасників ринку ситуація з родовищами у Дніпропетровській області була вирішена у правовому полі, без надання преференцій для будь-якої із зацікавлених сторін та за вартістю спецдозволів, яка відображає їх справжній масштаб та значення. Ми надалі будемо уважно відслідковувати розвиток ситуації та закликаємо усі сторони до прозорих та законодавчо виправданих дій, з розумінням того, що вони будуть публічно висвітлені та проаналізовані”, – заявили в Асоціації. 

Окрім цього, в телефонному режимі ми кілька разів намагалися отримати коментарі представників усіх компаній, чиї заявки бачили в реєстрі Держгеонадр. Звʼязатися вдалося з пʼятьма із семи. Двоє з опитаних підтвердили, що їхні заявки досі розглядають у Службі, і жодного зворотного звʼязку вони не отримували. Один з опитаних заявив, що компанія готова брати участь в торгах, якщо ділянку Марʼянська буде виставлено на аукціон.