ОГХК судиться з ЗТМК за 60 млн грн 

ОГХК судиться з ЗТМК за 60 млн грн 
В кар'єрі ОГХК. Фото: Олег Петрасюк

А з Bollwerk відсудила 14 млн долларів

 

Судові хроніки ОГХК із Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області відкрив провадження за позовом АТ “Об`єднана гірничо-хімічна компанія” до ТОВ “Запорізький титано-магнієвий комбінат”. Повідомляє NADRA.info із посиланням на ухвалу суду.

Як випливає з рішення, компанії уклали Договір купівлі-продажу ще в січні 2020 року. ОГХК поставила товар на загальну суму 79,5 млн грн, але ЗТМК сплатив лише 29,2 млн грн. У зв`язку з простроченням виконання грошового зобов`язання, було нараховано пеню в сумі 3,2 млн грн, 3% річних в сумі 0,9 млн грн та інфляційні втрати в сумі 4,8 млн грн.

Загальна сума, предʼявлена до стягнення – 59 161 595,35 грн.

Госпсуд Запорізької області відкрив провадження за позовом ОГХК до ЗТМК 10.01.2021. Підготовче засідання суду відбудеться 26.01.2022 о 14:30, за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, 4, кабінет № 209 (корпус 2).

 

Судові хроніки ОГХК із Києва

Як повідомили в прес-службі ОГХК 19.01.2021, ОГХК виграла суди щодо стягнення боргів на 14 мільйонів доларів з компанії Bollwerk. 

Київський апеляційний суд залишив у силі три рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду (МКАС) при Торгово-промисловій палаті України щодо стягнення на користь АТ “ОГХК” з компанії Bollwerk Finanzierungs-und Industriemanagement AG (Республіка Австрія) боргів за отриману продукцію на загальну суму в 13 866 292 долари США. 

В прес-службі ОГХК уточнюють, що в 2019 році, за часів правління ексменеджера Руслана Журила, були укладені зовнішньоекономічні контракти на постачання титановмісної сировини виробництва філії “ВГМК” АТ “ОГХК” компанії Bollwerk. Оплата за отриману продукцію мала бути проведена ще у 2020 році, проте кошти й досі не надійшли на рахунки підприємства. Наприкінці 2020 року ОГХК почала процес стягнення боргів через МКАС. Своїми рішеннями МКАС зобов’язав стягнути з Bollwerk борги, зокрема за трьома контрактами: 4 944 988, 1 564 850 та 7 356 454 долари США. Восени минулого року Bollwerk звернулась до Київського апеляційного суду із заявами щодо скасування вказаних рішень МКАС про стягнення заборгованостей. За результатами розгляду справ Київський апеляційний суд не знайшов підстав для скасування рішень МКАС та відмовив Bollwerk у задоволенні заяв.

 

Контекст 

В інтервʼю NADRA.info т.в.о. Голови правління ОГХК Єгор Перелигін заявив, що в 2021 році компанія постачала рутиловий і цирконовий концентрат до Російської Федерації. Також очільник компанії не зміг заперечити достовірність документів (раніше оприлюднених ЗМІ) щодо можливого постачання до РФ ільменітового концентрату.

Окрім цього, Єгор Перелигін розповів про впроваджені за його ініціативи електронні аукціони з продажу ільменітового концентрату ОГХК, фінансові результати компанії за 2021 рік, складнощі з освоєнням спірного спецдозволу на Селищанську ділянку та інтерес іноземних інвесторів до ОГХК під час спроб приватизувати компанію в 2021 р. 

Своєю чергою, Член правління ОГХК з питань виробництва Олексій Тютюник заявив, що ОГХК планує будівництво двох нових фабрик і конструктивно комунікує з місцевими громадами, на території яких працює ОГХК, а також розповів про виробничі успіхи компанії.

В 2021 році мала відбутися приватизація АТ “Обʼєднана гірничо-хімічна компанія”. Проте, до жодного з трьох аукціонів не було допущено хоча б двох учасників одночасно. Перша спроба не відбулася 31.08.2021, друга – 29.10.2021 і третя була запланована на 20.12.2021.

Справжній інтерес до ОГХК, підтверджений фінансово, проявляли не стратегічні міжнародні, а вітчизняні покупці. 

 

 

Читайте також: Надрокористувач добровільно відмовився від потужного родовища піску в акваторії Дніпра

Читайте також: “Вапнякові перегони” з відомими переможцями

Читайте також: Єгор Перелигін: “Немає сенсу приховувати… Були поставки”

Читайте також: Найбагатші: хто з українських мільярдерів заробляє на надрах?

Читайте також: Карʼєри Міністерства юстиції: що і скільки видобувають підприємства кримінально-виконавчої служби?

 

 

Автор фото – Олег Петрасюк, Yesterday & Tomorrow