Не цього разу. Чому приватизація ОГХК знову провалилася?

Не цього разу. Чому приватизація ОГХК знову провалилася?

До Фонду держмайна надійшло тільки дві заявки на участь в аукціоні з приватизації АТ “ОГХК”одна з яких не відповідає вимогам чинного законодавства. Оскільки аукціон не може бути проведений з одним учасником, Фонд державного майна визначить нову дату аукціону, – повідомляє NADRA.info з посиланням на повідомлення з офіційного сайту ФДМУ.

За словами заступника Голови Фонду державного майна Тараса Єлейка, рішення про визначення нової дати аукціону буде ухвалено під час засідання аукціонної комісії, яке відбудеться в п’ятницю, 29 жовтня.

“Аукціон може бути призначений орієнтовно на грудень цього року, з дотриманням вимог чинного законодавства. Точну дату проведення аукціону визначить аукціонна комісія 29 жовтня”, – заявив Тарас Єлейко, коментуючи перенесення дати аукціону.

Заступник Голови ФДМУ Тарас Єлейко

Зауважимо, 28.10.2021 свою позицію щодо приватизації ОГХК також оприлюднили в BDO Corporate Finance (радник з приватизації). Так заявили, що для успішного проведення аукціону з приватизації АТ “ОГХК” потрібні додаткові гарантії для захисту інвесторів“:

“29 потенційних інвесторів, з яких 16 іноземні, цікавилися активом і підписали договір про конфіденційність.

Більшість з них відмовились від участі в аукціоні не лише через брак часу на проведення Due Diligence, проходження процедур погодження у своїх корпораціях, але через інвестиційні ризики в Україні.

Протягом проведення Дью Ділідженсів щодо АТ “ОГХК” з боку інвесторів, відбувалися втручання правоохоронних органів у господарську діяльність ОГХК, блокування роботи головного офісу компанії, виявлялися ризики судових процесів тощо”, – заявили в компанії.

Керуючий партнер BDO Corporate Finance Віталій Струков

В BDO також заявили, що “Радник і Фонд держмайна провели ґрунтовну підготовчу роботу з приватизації АТ «ОГХК», і разом з міжнародними офісами BDO International провели комунікації з понад 100 міжнародними стратегічними інвесторами та інвестиційними фондами”.

Нагадаємо,20.08.2021 стало відомо про заміну керівника ОГХК: т.в.о. Голови правління компанії став Єгор Перелигін, а його попередник Артур Сомов повернувся до виконання обов’язків члена Правління компанії. В ФДМУ ротацію назвали плановою. Пізніше, Артур Сомов склав повноваження члена Правління.

Запланований на 31.08.2021 аукціон з приватизації ОГХК не відбувся: до торгів допустили тільки 1 учасника. Потенційні покупці закидали організаторам аукціону низьку якість об’єкта приватизації.

9 вересня в NADRA.info опублікували інтерв’ю заступника Голови ФДМУ Тараса Єлейка і керуючого партнера BDO Corporate Finance Віталія Струкова, присвячене приватизації ОГХК. Почитати можна тут.

21.10.2021 стало відомо, що Державна служба геології та надр України продовжила на 20 років дію спецдозволу №6028 на родовище Малишевське, ділянки Західна, Центральна і Східна. Відповідний наказ № 752 Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах підписав 20.10.2021 р.. Крім Малишівського родовища, ОГХК володіє ще двома спецдозволами: №6027 на видобування руд титану і піску родовища Межирічне і №5269 на геологічне вивчення з ДПР руд титану родовища Селищанське.  Спецдозвіл на Селищанське родовище продавався на аукціоні в квітні 2021 року. Переможцем торгів стало ТОВ Межиріченський ГЗК з Group DF Дмитра Фірташа. Проте згодом Держгеонадр позбавила МГЗК права купити спецдозвілКомпанія назвала таке рішення незаконним і намагається оскаржити в судовому порядку. Втім, суд не став забороняти ОГХК купити спецдозвіл, що і було зроблено в серпні. У вересні стало відомо про отримання ОГХК даного спецдозволу.

 

Читайте також: Нові літієві шанси Петро-Консалтінга

Читайте також: 300 мільйонів гривень – у розробку українського родовища руд літію?

Читайте також: Київський ювелірний завод втратить постачальника українських самоцвітів?

Читайте також: Вибухова самоволка на півмільярда. Хто без дозволу видобуває надра у Кропивницькому?

Читайте також: РНБО: “Можемо подякувати родині Злочевських”

 

Автор фото Олег Петрасюк, Yesterday & Tomorrow