За півтора тижні до приватизації в ОГХК змінили керівника

За півтора тижні до приватизації в ОГХК змінили керівника
Т.в.о. Голови правління АТ ОГХК Єгор Перелигін. Джерело: https://www.facebook.com/yegor.perelygin

Що сталося? 

Кабінет міністрів України погодив призначення нового керівника АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” (АТ ОГХК, ОГХК). Відповідно до Розпорядження №970-р від 20.08.2021, Кабмін пристав на пропозицію Фонду державного майна України “щодо тимчасового покладення виконання обов’язків голови правління акціонерного товариства “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” на члена правління товариства Перелигіна Єгора Євгеновича“. 

 

Чому змінили керівника ОГХК?

В прес-службі ОГХК не прокоментували ані причини ротації, ані цілі, які ФДМУ ставить перед новим т.в.о. Голови правління, натомість порадили звернутися з питаннями до ФДМУ.

Своєю чергою, у ФДМУ заявили, що кадрова ротація була плановою:

“Відбулася планова ротація керівного складу АТ «ОГХК». Член Правління Єгор Перелигін призначений тимчасово виконуючим обов‘язки голови Правління. В той же час Артур Сомов, який до цього часу обіймав позицію т.в.о., повернувся до виконання обов‘язків члена Правління згідно з контрактом, підписаним у 2020 р.”, – заявили в прес-службі ФДМУ.

Також у Фонді пояснили, чому ОГХК досі очолює керівник в статусі “т.в.о.”:

“Чинне законодавство передбачає, що термін повноважень виконуючого обов‘язки керівника не має перевищувати 3 місяці. Втім повноваження щодо обрання голови Правління на постійній основі має Наглядова рада, яка мала бути сформована ще у травні 2021 р. Проте, через затримку в роботі Номінаційного комітету при КМУ її формування фактично відкладене до моменту прийняття відповідного рішення Номкому”. 

Зауважимо, тимчасове покладення виконання обов’язків голови правління ОГХК на попередника пана Перелигіна – Артура Сомова відбулося ще жовтні 2020 р., таким чином, попередній т.в.о. обіймав свою посаду 10 місяців.

 

Артур Сомов повернувся до виконання обов‘язків члена Правління АТ ОГХК. Джерело фото: https://www.facebook.com/profile.php?id=100051911286663

Що відомо про нового т.в.о. Голови правління ОГХК?

“Єгор Перелигін має понад 7 років керівного досвіду у сфері фінансів, здобув вищу освіту у сфері менеджменту в університетах Страсбургу та Парижу”, – говорять у ФДМУ. 

Більше про досвід Єгора Перелигіна можна дізнатися з даних сайту Загальнодоступної інформаційної бази даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів stockmarket.gov.ua:

“Протягом останніх п’яти років (станом на жовтень 2019 – прим.) обіймав посади: радника Голови Правління ПУАТ “ФІДОБАНК”, начальника відділу стратегічного планування фінансового блоку ПАТ “УКРСОЦБАНК”, директора фінансового департаменту, члена Правління ПАТ “БАНК “ЮНІСОН”, першого заступника Голови Правління, в.о. Голови Правління ПАТ “АЛЬПАРІ БАНК”, Генерального директора ТОВ “Петро-Консалтінг”, незалежного члена Наглядової ради АТ “Європейський Промисловий Банк”.

 

Контекст 

Зміна очільника АТ ОГХК відбулася менше, ніж за два тижні до приватизації – на 31.03.2021 заплановано аукціон. Ціна ОГХК стартуватиме з 3,7 млрд грн. 

Скільки учасників подали заявки на участь в аукціоні – невідомо. Хоча реєстрація на торги завершилася ще о 16:00 19.08.2021, ані в ОГХК, ані в ФДМУ офіційно кількість охочих купити компанію не розкривають.  

21.08.2021 ми спрямували офіційний запит до ФДМУ і компанії ВDO Corporate Finance (радник з приватизації АТ ОГХК) з проханням оперативно повідомити кількість учасників майбутнього аукціону, чекаємо на відповідь.

Попередньою важливою подією напередодні приватизаційного аукціону стало визнання АТ ОГХК переможцем в аукціоні з продажу спецдозволу на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку титанових руд на ділянці Селищанська (Житомирська обл.), терміном на 5 років. Аукціон пройшов ще 14 квітня. Перемогу під час торгів здобуло ТОВ “Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат” (МГЗК, входить в Group DF Дмитра Фірташа). Але МГЗК позбавили права купити виграний спецдозвіл. Формальна підстава: “У зв’язку з надходженням інформації від правоохоронних органів та суб’єктів фінансового моніторингу, що переможець аукціону здійснює фінансування тероризму в Україні … позбавити ТОВ “Межиріченський ГЗК” права на отримання спеціального дозволу на користування надрами” (Наказ Голови Державної служби геології та надр України Романа Опімаха №569 від 04.08.2021). В прес-службі титанового бізнесу Group DF назвали рішення Держгеонадр позбавити МГЗК права на розробку Селищанського родовища титанових руд незаконним і пообіцяли оскаржити його в суді. 

З даних Судової влади України випливає, що першу скаргу МГЗК з проханням (в якості забезпечення позову) зупинити дію наказу Держгеонадр №569 від 04.08.2021 ОАСК 16.08.2021 повернув без розгляду, тому що МГЗК не надав суду документу про сплату судового збору у розмірі і порядку, визначених законодавством (681,00 грн) за подання заяви про забезпечення позову. Наступна спроба була вдалою – заяву МГЗК від 25.08.2021 було зареєстровано. Дата судового засідання невідома. 

 

Літієвий відступ від теми

За даними сервісу YouControl, Єгор Перелигін з травня 2018 по квітень 2019 рр.. очолював ТОВ “Петро-Консалтінг”, згадане вище.

ТОВ “Петро-Консалтінг” засновано в 2010 р.. Статутний капітал 340 209,10 грн. Місто реєстрації Київ. Кінцевий бенефіціарний власник – Жернов Михайло (м. Донецьк). Керівник – Лук’янов Ігор.

Компанія володіла спецдозволом №6255 на видобування руд літію на родовищі Шевченківське (Донецька обл.). Спецдозвіл було отримано в лютому 2018, і відповідно до Програми робіт, вже в І кв. 2020 р. мала початися промислова розробка родовища (450 тис. т руди на рік).

Але ще в 2018 розпочався судовий процес, який завершився рішенням Верховного суду про визнання протиправними і скасування і наказу Держгеонадр (від 09.01.2018 №08 в частині надання спеціального дозволу на користування надрами Шевченківського родовища ТОВ “Петро-Консалтінг”), і спецдозволу від 21.02.2018 №6255, виданого ТОВ “Петро-Консалтінг”.

В грудні минулого року Держгеонадр заявляли про перепони, які вчиняються задля недопущення виставлення на аукціон спецдозволу на Шевченківське родовище. Така заява була викликана тим, що 09.12.2020 Господарський суд м. Києва задовольнив заяву ТОВ “Петро-Консалтінг” про забезпечення позову і заборонив Службі “вчиняти дії щодо надання третім особам дозволів/спеціальних дозволів на користування надрами –  Шевченківського родовища літієвих руд у Донецькій області, а також інших родовищ літієвих руд, що частково або повністю знаходяться в межах Шевченківського родовища у Донецькій області та/або частково або повністю накладаються на межі такого родовища”.

Не зважаючи на заборону суду і тривожну заяву Держгеонадр, в січні 2021 р. ТОВ “П-Стайл” звернулося до Держгеонадр з заявою про виставлення спецдозволу на Шевченківське родовище на аукціон. В березні номінування спецдозволу на торги було погоджено листом Міндовкілля, а в графі “Кінцевий результат розгляду” значить “ЧЕРГОВИЙ АУКЦІОН”.

ТОВ “П-Стайл” засновано в 2019 році. Статутний капітал 101 000 грн. Місто реєстрації Дніпро. Засновник і керівник – Арнаут Костянтин. Спецдозволів на користування надрами компанія не має.

Імовірно, незабаром спецдозвіл на Шевченківське родовище літієвих руд може бути виставлений на продаж, адже 13.05.2021 Господарську суд міста Києва відмовив ТОВ “Петро-Консалтінг” у позові про визнання права користування надрами та усунення перешкод у користуванні надрами. В Єдиному реєстрі судових рішень ми не знайшли даних про оскарження цього рішення в апеляційному суді. Відтак, якщо згадане рішення від 13.05.2021 набрало законної сили, заборона продавати спецдозвіл вже не діє.

Окрім боротьби за Шевченківське родовище, ТОВ “Петро-Консалтінг” через суд намагається встановити контроль над ділянкою літієвих руд Добра в Кіровоградській області. Рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 06.11.2020 було на користь компанії. Апеляційний суд 02.03.2021 пристав на сторону Держгеонадр і Офісу генерального прокурора і скасував рішення першої інстанції. Верховний суд прийняв касаційну скаргу ТОВ “Петро-Консалтінг” до розгляду, і 05.04.2021 відкрив провадження.

 

 

Читайте також: Огляд переможців торгів і спецдозволів, розіграних 18 серпня

Читайте також: Судові битви за стратегічні надра України. Чому турки досі не зайшли на потужне родовище графіту?

Читайте також: Чиї кар’єри? Поліція шукає, хто видобуває глину поблизу траси Н-31 на Полтавщині

Читайте також: Чиї кар’єри-2: Потужна дорожня компанія без дозволу возила глину на Велике Будівництво?