ОГХК спробують продати пізніше, ніж планували

ОГХК спробують продати пізніше, ніж планували

Приватизаційний аукціон з продажу АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” (ОГХК) заплановано провести 31.08.2021, повідомляють на Facebook-сторінці Фонду державного майна України.

Стартова ціна підприємства, сформована радником з приватизації за результатами комплексного аудиту, 3,7 млрд грн. Для покупця визначено чіткі зобов’язання щодо інвестицій, соціального пакета для працівників і дотримання вимог природоохоронного законодавства, – повідомляється на сторінці ФДМУ.

“Під час підготовки ОГХК до приватизації забезпечено зростання прибутку компанії у 6 разів і розкрито потенційним інвесторам інформацію про сировинні запаси. Вперше в історії України знято гриф ДСК (для службового користування – Ред.). Ця комплексна робота призвела, зокрема, до збільшення пропозиції стартової ціни з 2,1 до 3,7 млрд грн. Попередню зацікавленість в об’єкті висловило широке коло інвесторів, частина з яких – іноземні. Тож розраховуємо на високу конкуренцію та ринкову ціну продажу на прозорому аукціоні”, – йдеться в заяві Голови ФДМУ Дмитра Сенниченка.

Також сьогодні в Державній службі геології та надр України заявили про створення data-room вторинної геологічної інформації про об’єкти ОГХК.

“Об’єднана гірничо-хімічна компанія знаходиться в переліку державних підприємств, які підлягають приватизації. Ми створили data-room вторинної геологічної інформації, де зібрані дані про об’єкти, які є у власності Об’єднаної гірничо-хімічної компанії. Це сім звітів, що об’єднують 86 текстових книг і 19 книг з графічними матеріалами. Ознайомитися з інформацією може кожен бажаючий онлайн на безкоштовній основі”, – повідомив Голова Держгеонадр Роман Опімах.

Як ми вже писали, 16.06.2021 Уряд України затвердив умови конкурсу з продажу АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” (ОГХК) зі стартовою ціною 3,7 млрд грн.

Також нагадаємо, в січні 2021 р. Дмитро Сенниченко заявляв виданню Інтерфакс-Україна , що ФДМУ планує виставити ОГХК на продаж в кінці першого – на початку другого квартала.

Згодом у квітні під час вебінару “Development of Extractive Industries in Ukraine” заступник Голови ФДМУ Тарас Єлейко заявив: “…наприкінці липня ми проведемо приватизаційний аукціон по продажу цієї компанії”.

Щодо кількості потенційних учасників аукціону з продажу ОГХК, то в квітні 2021 р. Дмитро Сенниченко заявляв, що “попередню зацікавленість у приватизаційному аукціоні вже висловили більше 10 компаній”.

В травні 2021 р. у ФДМУ заявили, що “вперше було знято обмеження щодо доступу до геологічної інформації щодо всіх запасів корисних копалин, які розробляються АТ “ОГХК”. Вся інформація в повному обсязі знаходиться у вільному доступі для будь-якого потенційного інвестора та розміщена у віртуальній кімнаті даних”.

Раніше в ексклюзивному коментарі NADRA.info Андрій Бродський, засновник і генеральний директор Виробничо-комерційної фірми “Велта”, заявляв, що Фонд державного майна України не зможе вигідно продати Об’єднану гірничо-хімічну компанію іноземним інвесторам: “…для того, щоб будь-який іноземний інвестор – портфельний або стратегічний – купив видобувний актив, він, в першу чергу, вивчає The Competent Person Report (CPR), думку компетентного фахівця, міжнародно визнаного. Наскільки мені відомо, ОГХК не проходило цю процедуру. І найголовніше – у них немає міжнародної оцінки запасів по JORC. Без міжнародної оцінки запасів жоден міжнародний інвестор не приймає фінансову модель підприємства. ОГХК не має оцінки запасів за міжнародними стандартами. Розумієте? Немає оцінки запасів в грошовому вираженні”.

В квітні 2021 р. ОГХК програла аукціон, на якому Держгеонадр продавала спецдозвіл на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку титанових руд на Селищанській ділянці в Житомирській області. Перемогу здобуло ТОВ “Межиріченський Гірничо-Збагачувальний Комбінат”, який входить до Group DF Дмитра Фірташа. Компанія запропонувала за спецдозвіл 50,1 млн грн.

З даних, оприлюднених в системі Прозорро.Продажі випливає, що ОГХК зберігає шанс стати власницею спецдозволу на Селищанську ділянку

Станом на 19:00 22.06.2021, в електронній системі ДП “Прозорро.Продажі” відсутні дані, які би свідчили про укладення договору про купівлю спецдозволу між Межиріченським ГЗК і Держгеонадр. Водночас, ОГХК все ще “очікує рішення”. Тобто, якщо Межиріченський ГЗК з якихось причин не зможе закрити угоду з купівлі спецдозволу на Селищанську ділянку, право купити спецдозвіл за 50 млн грн перейде до ОГХК.

А вплинути на закриття угоди може рішення Ради національної безпеки та оборони України від 18.06.2021, яким було введено персональні санкції щодо кінцевого бенефіціарного власника Межиріченського ГЗК Дмитра Фірташа. До речі, повідомляючи про таке рішення, Секретар РНБО Олексій Данілов також повідомив, що Радбез анулював і чотири титанові спецдозволи. Але пан Данілов не поточнив, про які саме спецдозволи йдеться. Станом на 19:20 22.06.2021 Указу Президента про введення в дію згаданого рішення РНБО ще не опублікували, Держгеонадр про анулювання чотирьох титанових спецдозволів не повідомляла.

 

Читайте також: Які спецдозволи на користування надрами можна купити на торгах у червні?

Читайте також: Гранітний кар’єр поставили на паузу

Читайте також: Родовище гранодіориту звільнили від надрокористувача

Читайте також: Держгеонадр розіграла 8 спецдозволів. Хто переміг на торгах 8 червня?

Читайте також: Роману Опімаху призначили першого заступника

 

Джерело фото: ФДМУ