Андрій Бродський: “Черга з бажаючих купити ОГХК – блеф!”

Андрій Бродський: “Черга з бажаючих купити ОГХК – блеф!”
Андрій Бродський. Автор фото: Олег Петрасюк

Фонд державного майна України не зможе вигідно продати Об’єднану гірничо-хімічну компанію іноземним інвесторам, заявив Андрій Бродський, засновник і генеральний директор Виробничо-комерційної фірми «Велта» в коментарі NADRA.info. На думку Андрія Бродського, приватизація ОГХК може не відбутися з низки причин.

“Не дивлячись на всі гучні заяви ФДМУ, приватизації [ОГХК] не буде. Немає ніяких 17 іноземних інвесторів, які вишикувалися в чергу по цей актив. По-перше, для того, щоб будь-який іноземний інвестор – портфельний або стратегічний – купив видобувний актив, він, в першу чергу, вивчає The Competent Person Report (CPR), думку компетентного фахівця, міжнародно визнаного. Наскільки мені відомо, ОГХК не проходило цю процедуру. І найголовніше – у них немає міжнародної оцінки запасів по JORC. Без міжнародної оцінки запасів жоден міжнародний інвестор не приймає фінансову модель підприємства. ОГХК не має оцінки запасів за міжнародними стандартами. Розумієте? Немає оцінки запасів в грошовому вираженні”, – пояснив Андрій Бродський.

 

Довідково: Joint Ore Reserves Committee – JORC є одним з учасників Комітету з міжнародних стандартів звітності про запаси корисних копалин CRIRSCO.

Кодекс JORC – Австралоазійський Кодекс звітності про результати розвідки, мінеральні ресурси і запаси руди. Це професійний кодекс практики, який встановлює мінімальні стандарти публічної звітності про результати розвідки корисних копалин, мінеральних ресурсів та запасів руди.

 

Генеральний директор Велти звертає увагу на різницю між оцінкою фінансового стану компанії та запасів корисних копалин на ліцензійних ділянках.

“Абсолютно загальнодоступна інформація, що ОГХК проходила фінансовий аудит. І їх оцінювали по фінансовому стану. Фінансову оцінку проводив, здається, Grant Thornton. Але Grant Thornton не є Competent Person в геологічному плані, і не може оцінити запаси корисних копалин – у них немає для цього ні функції, ні ліцензії, ні фахівців. і вони проводили оцінку фінансового стану, оцінку матеріальних активів – не природне. так, вони можуть оцінити обладнання, компетенцію керівників, запаси на складах – як комплектуючих, так і виробленої продукції. Але вони не в змозі оцінити геологію “, – підкреслює Андрій Бродський.

На думку Бродського, відсутність міжнародної оцінки запасів ОГХК може бути результатом виснаження родовищ, які розробляє державна компанія: “Купувати нічого. Запаси закінчуються. І у Вільногірського ГМК, і у Іршанського ГЗК – запасів практично немає. Тому їх і не оцінюють за міжнародними стандартами. Тому що оцінювати – нічого. Тому пріватізіція ОГХК – великий блеф “.

Всього, за даними Андрія Бродського, міжнародну оцінку запасів по JORC в Україні пройшли тільки дві компанії: Ferrexpo і Velta. Дуже близькі до JORC – група Буткевича-Якименко-Настенко, BGV. Я впевнений, у них скоро буде JORC за кількома родовищ. Все, більше ні в кого JORC немає “.

Довідково: ТОВ “ВФК “Велта” володіє двома ресурсними активами: Бирзулівське та Лікарівське родовище ільменіту, які розташовані в Кіровоградській області, Новомиргородському районі.

Негативно на перспективи приватизації ОГХК, на думку Бродського, впливає і обмеження доступу до геологічної інформації в Україні.

“Згідно з розпорядженням, що тягнеться з радянських часів, у нас геологічна інформація є засекреченою. Тому будь-якому потенційному покупцеві держава відмовляє в наданні геологічної інформації для вивчення. Якщо вам на вході в магазин будуть говорити: ні, ви спочатку купіть, а потім ми вам покажемо, що ви купили – ви щось купите?” – запитує Андрій Бродський.

Нагадаємо, 30.03.2021 Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект, який розблокує проведення аукціонів великої приватизації. Раніше Україна відмовилася від їх проведення через складну ситуацію на світових фінансових ринках під час пандемії COVID-19.

У січні 2021 р. агентству “Інтерфакс-Україна” глава ФДМУ Дмитро Сенниченко заявляв, що Фонд планує виставити ПрАТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” на перші аукціони великої приватизації в 2021 р. в кінці першого – на початку другого кварталу зі стартовою ціною від 3 до 5 млрд грн. Сенниченко уточнив, що ФДМУ вже виносить умови конкурсу з продажу ОГХК на затвердження Кабінету міністрів. Раніше Сенниченко заявляв, що про намір взяти участь в приватизації ОГХК повідомляли 16-18 компаній.

ДП “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” почала фактичну діяльність з серпня 2014 року, коли уряд України прийняв рішення про передачу йому в управління майнових комплексів Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (ВГМК, Дніпропетровська обл.) І Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (ІГЗК, Житомирська обл.). В кінці 2016 року ДП було перетворено в ПАТ “ОГХК”, а через два роки – в ПрАТ. ОГХК реалізує продукцію – концентрати рутиловий, ільменітовий, цирконовий, ставролітовий, кварцовий пісок – більш ніж в 30 країн світу. Основні ринки збуту – ЄС, Китай, Туреччина, а також США і країни Африки – пише Інтерфакс-Україна.