Геоінформ України готує до запуску Національний геологічний портал

Геоінформ України готує до запуску Національний геологічний портал

Які дані міститиме Національний геопортал і на якому домені працюватиме?

 

Про підготовку до запуску Національного геологічного порталу України NADRA.info повідомив виконавчий директор ДНВП “Геоінформ України” Павло Бовсунівський. 

Павло Бовсунівський: “Керівництво Держгеонадр вже зробило багато, щоб надрокористування перестало бути ексклюзивною сферою, для обраних. Геоінформ теж не стоїть на місці”

 

“За дорученням Державної служби геології та надр України, Геоінформ України веде розробку Національного геологічного порталу. Портал буде єдиною платформою для отримання зручного доступу до інформації про надрокористування та геологію України. В рамках Національного геопорталу буде запущено кабінет надрокористувача, через який  можна буде подати заяву онлайн для отримання, продовження, внесення змін в спецдозвіл, виставити ділянку на аукціон. Геопортал надасть доступ до каталогу відомостей про геологічну інформацію, що теж зараз розробляється, бази спецдозволів та заяв на їх отримання, реєстрів нафтогазових та артезіанських свердловин”, – пояснив Павло Бовсунівський.

Порівняно з нинішніми інтерактивними картами родовищ, в Геоінформі анонсують значне підвищити “usability” сервісів. 

“Ми йдемо до того, щоб показати контури не лише спецдозволу, але і родовища. На новій інтерактивній карті будуть показані родовища – не крапками, як зараз на карті, а контурами. Мова йде, в першу чергу, про незаліцензовані родовища. Щоб люди бачили їх контур, а також отримали всю доступну інформацію про них, що є у Геоінформа. Також планується інтеграція з публічною кадастровою картою, щоб показати кадастрові номери ділянок на яких розміщене родовище. Це важливо в контексті відкриття доступу до геологічної інформації та ринку землі. Ми надамо доступ до цієї всієї інформації – публічно!”, – заявив посадовець.

Станом на зараз, в ДНВП Геоінформ України виконує підготовчі роботи до запуску Геопорталу, зокрема, створює бази геопросторових даних контурів поданих заяв на отримання спеціальних дозволів, контурів родовищ, розробляє інтерфейс кабінету надрокористувача, готує технічну інфраструктуру. 

“Керівництво Держгеонадр вже зробило багато, щоб надрокористування перестало бути ексклюзивною сферою, для обраних. Запущено Інвестиційний атлас надрокористувача, регулярно проводяться аукціони. Геоінформ, в цьому контексті, не стоїть на місці, підприємство надає послуги всім бажаючим з підбору об’єктів надрокористування, готує пакети документів «під ключ»  для виставлення ділянки чи родовища на аукціон або отримання чи продовження дозволу за безаукціонною процедурою.”

Пан Бовсунівський також повідомив, що Національний геологічний портал України працюватиме на домені nadra.gov.ua. Домен вже зареєстровано.

 

 

Читайте також: “Не потрібно нікому давати хабарів” – переможець про аукціони Держгеонадр

Читайте також: Піщані потоки. Кому дозволено видобувати пісок з Десни, Дніпра і Південного Бугу?

Читайте також: Які спецдозволи можна купити на останньому аукціоні березня?

Читайте також: Кому приготуватися до перевірок? Президент увів у дію рішення РНБО про надра

 

 

Джерело фото Павла Бовсунівського: https://www.geo.gov.ua/golovnim-viklikom-ye-zmenshennya-zalezhnosti-vid-derzhavnogo-finansuvannya-direktor-vikonavchij-dnvp-geoinform-ukra%D1%97ni-pavlo-bovsunivskij/