РНБО анулювала 9 спецдозволів і ввела санкції Фірташу і Фуксу

РНБО анулювала 9 спецдозволів і ввела санкції Фірташу і Фуксу

Право купити титановий спецдозвіл, на який претендувала компанія Дмитра Фірташа, може перейти до державної ОГХК

Рада національної безпеки та оборони України анулювала 9 спедцдозволів на користування надрами, а також запровадила максимальні санкції щодо бізнесменів Дмитра Фірташа і Павла Фукса.

Це випливає з заяви секретаря РНБО Олексія Данілова під час брифінгу за результатами засідання РНБО 18.06.2021.

Наводимо розшифровку фрагменту виступу Данілова, який стосується надрокористування:

“Четвертим питанням, яке розглядалося на засідання Радбезу, була доповідь Голови Служби геології та надр України пана [Романа] Опімаха стосовно виконання Указу Президента від 19.03.2021 року щодо стану в сфері надрокористування, введеного в дію 25.03.2021 №122.

Хочу зазначити, що маємо перші позитивні реалізації рішення РНБО в цій царині, і не по лінії роботи відомства Опімаха, а зі сторони великого бізнесу, яких ми поки що не називаємо олігархами.

Вперше за всі 30 років незалежності сталася подія, яка, ми сподіваємося, буде набувати прецедентного характеру. Коли, розуміючи всю важливість реалізації політичної лінії президента Володимира Зеленського щодо наведення порядку в сфері надрокористування, і проявляючи соціальну відповідальність, державі добровільно було повернуто дві ліцензії на видобуток природного газу та добутку сирої нафти. Мова йде про компанію Гео Альянс Таранушинське (Харківська обл.)… і Гео Альянс Південно-Орільське (Дніпропетровська обл.). Хоча засновник компанії знаходиться на всім нам добре відомих островах, держава вітає такі ініціативи українських кіпріотів і закликає інших представників великого бізнесу наслідувати цей приклад і бути відповідальними надрокористувачами.

Крім того, рішенням РНБО з метою захисту економічних інтересів держави, було анульовано раніше видані ліцензії недобросовісних надрокористувачів: 4 ліцензії з видобутку титану, три з розробки вуглеводнів, дві ліцензії рудних, в тому числі, коштовні ліцензії, які не використовувалися протягом 18-ти, 19-ти і 17-ти відповідно років.

Як і обіцяв Президент України Володимир Зеленський, влада починає наводити порядок в сфері надрокористування надрами. І ми домовилися, що до 1 вересня, як ми і обіцяли, всі ліцензії, які є в нашій країні, будуть на геоінформаційному порталі. Ви всі їх бачити будете. Буде дублювання на порталі СОТА апарату РНБО, і ці ліцензії, які є, а у нас їх більше ніж 3000, суспільство буде знати, де вони знаходяться, в якому стані, і хто є власником цих ліцензій, на підставі чого і коли вони їх отримали, тому що, повертаючись до 19-ти ліцензій, відносно яких було прийнято рішення раніше, я вам можу сказати, що коли кажуть, що в Україні дуже складно зареєструвати бізнес, я вам можу сказати, що це абсолютно не відповідає дійсності.

Наприклад, 6 грудня 2018 року одна людина, його зовуть Віталій Євгенійович, я не буду називати прізвище, зміг зареєструвати в один день 19 компаній, які всі зареєстровані в невеличкому місті Александрія в будинку №100 в квартирі 159, і через дуже короткий проміжок часу ця людина отримала 19 ліцензій на вуглеводні, ті, які були позбавлені ліцензій на минулих засіданнях РНБО.

Ми вважаємо, що за цими діями стоять представники РФ, ми на цьому наголошували на наших засіданнях. І сьогодні, як результат цих перевірок, сьогодні відносно російського бізнесмена Павла Фукса був введений повний комплекс санкцій, які ми можемо застосувати, згідно нашого законодавства. Саме за участь в цих процесах, саме за участь в цих речах. І я думаю, що найближчим часом після указу Президента ви все це побачите.

Крім того, хотів би додати, що сьогодні були введені санкції відносно Фірташа Дмитра Васильовича. Повний фул санкцій, які може наша країна застосувати, відносно цього пана”, – заявив секретар РНБО.

Які саме спецдозволи було анульовано сьогоднішнім рішенням РНБО, Данілов не поточнив.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо підстав запровадження санкцій щодо Дмитра Фірташа і Павла Фукса, Олексій Данілов заявив наступне:

“Що стосується пана Фірташа, це його участь в титановому бізнесі, ще постачання сировини, яка потім іде, і це відслідковано нашими розвідниками СБУ, іде на військове підприємство РФ, і ми не можемо допустити, щоб це продовжувалося. Це продовжувалося доволі довго, і на сьогоднішній день постачання сировини для військових підприємств РФ, які знаходяться під нашими санкціями… до речі, ми на сьогодні, крім товариша Фірташа, наклали санкції на ті підприємства, які безпосередньо афільовані у ВПК РФ, який використовує цей титан саме у військовій сфері. 

Те, що стосується пана Фукса, вони накладені за ситуацію, пов’язану з Голден Деррік, я вам казав, це ліцензії, про які йшлася мова. Ви знаєте, що у людини, яка за один день все це отримала, вона подала в суд на указ Президента… Ми ще раз наголошуємо, що ми не допустимо, щоб люди, які в незаконний спосіб отримували ті преференції від держави – і не має значення, коли це відбувалося: чи то за часів Віктора Федоровича, чи то за часів Петра Олексійовича. Ще раз наголошуємо: надра – це стратегічний ресурс нашої держави. Згідно Конституції, громадяни України, ми з вами всі є, скажем так, власниками цих надр. І ними треба розпоряджатися у такий спосіб, щоб суспільству було відомо, хто за цим стоїть. Якщо людина, ще раз наголошую, яка мешкає в панельній дев’ятиповхівці в місті Александрія, хтось мені скаже, що він може отримати 19 ліцензій… я думаю, ніхто із тут присутніх даже не може помріяти, навіть одну отримати… ну, як це відбувалося… відповідно, скажем так, до цього був [Фукс] дотичний.

Тому вони отримують санкції Радбезу, дуже спокійно, виважено, згідно чинного нашого законодавства…”.

Зауважимо, компанія ТОВ “Межиріченський Гірничо-Збагачувальний Комбінат” (входить до Group DF Дмитра Фірташа), імовірно, досі не купила спецдозвіл, який дає право на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку титанових руд на Селищанській ділянці в Житомирській області. На сторінці аукціону в системі ДП “Прозорро.Продажі” досі вказано статус торгів “Очікується підписання договору”. Це може означати, що переможець торгів ТОВ “Межиріченський Гірничо-Збагачувальний Комбінат” досі не підписав договір і не сплатив ціну спецдозволу. До речі, наступний учасник торгів – державне АТ “Об’єднана Гірничо-Хімічна Компанія” ще не відмовилося від свого права купити спецдозвіл на Селищанську ділянку, якщо компанія Дмитра Фірташа не зможе використати своє право купити лот.

 

Читайте також: Які спецдозволи на користування надрами можна купити на торгах у червні?

Читайте також: Гранітний кар’єр поставили на паузу

Читайте також: Родовище гранодіориту звільнили від надрокористувача

Читайте також: Держгеонадр розіграла 8 спецдозволів. Хто переміг на торгах 8 червня?

Читайте також: Роману Опімаху призначили першого заступника

Читайте також: Електронний кабінет надрокористувача запрацює в липні