У ФДМУ сказали, коли приватизують торф’яні підприємства

У ФДМУ сказали, коли приватизують торф’яні підприємства
Торфобрикетний завод ДП "Волиньторф" в с.Прилісне Камінь-Каширського (раніше - Маневицького) району Волинської обл.

Але спочатку – продадуть ОГХК

 

Приватизаційний аукціон з продажу АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” відбудеться наприкінці липня. Про це заявив заступник глави Фонду державного майна України Тарас Єлейко під час вебінару “Development of Extractive Industries in Ukraine”, організованого Американсько-Українською діловою радою, Канадсько-Української торговою палатою, у співпраці зі Світовим конгресом українців, Державною службою геології та надр України, UkraineInvest і Фондом державного майна України в четвер 22.04.2021. Запис вебінару доступний тут. 

Презентуючи інвестиційні пропозиції ФДМУ, які стосуються видобувної галузі, Тарас Єлейко заявив (тут і далі переклад з англійської):  “Дозвольте презентувати наші інвестиційні пропозиції. І сказати [про них] кілька слів, тому що ми відкриті для інвестицій, і об’єкти вже чекають. Ми почнемо залучати інвесторів і продавати ці активи за 1-2 місяці. Ще одна ремарка. Всі наші активи продаються на аукціонах, на відкритих аукціонах, і всі можуть взяти участь в цих аукціонах.  … Найближча інвестиційна можливість, найцікавіший об’єкт – АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”. …Ми говоримо про титанові кар’єри, і титанові добувні компанії, які займають навіть не 3, а 4% світового виробництва титанової руди. Насправді, якщо ви подивитеся на географію компаній, які видобувають титанову руду, ви побачите, що вони зконцентровані в Китаї, Австралії та Африці. А в Європі найбільший виробник – в Україні. А Україна, як зазначив Роман (Роман Опімах – голова Державної служби геології та надр України), має величезну кількість титанових родовищ”, – заявив Тарас Єлейко. 

“За два тижні ми почнемо маркетингову кампанію і Road Show для цієї компанії. І всі запрошуються взяти учать, відвідати наші віртуальні дата-руми, контактувати з інвестиційним радником, яка допомагає з приватизацією ОГХК – інвестиційною компанією BDO. І наприкінці липня ми проведемо приватизаційний аукціон по продажу цієї компанії. Отже, інвестори будуть мати в середньому 3 місяці, щоб подивитися всі матеріали, всі фінансові дані, всі due diligence, всю геологічну інформацію… і я хочу подякувати Роману [Опімаху]. Він вперше в історії України зробив усі геологічні дані про два кар’єри цієї компанії публічними без жодних обмежень”, – заявив заступник глави ФДМУ.

Довідково: днями глава ФДМУ Дмитро Сенниченко назвав стартову ціну ОГХК, “що визначена та запропонована радником з приватизації АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” – 3,7 млрд грн. Він також заявив, що “приватизація компанії не несе економічних чи безпекових ризиків для економіки України”, а “попередню зацікавленість у приватизаційному аукціоні вже висловили більше 10 компаній”.

 

Що стосується торфодобувних підприємств, Тарас Єлейко заявив наступне:  “Україна має величезну кількість торф’яних родовищ. Справді величезну кількість. Але на жаль, ми розробляємо… лише щось біля 1% наших резервів/запасів видобуваються. Зараз тільки державні підприємства працюють на цих резервах (насправді, це не так, дивіться довідку – Ред.). І ми маємо в приватизаційній процедурі 7 таких держпідприємств. І це всі підприємства, які працюють з торфом в Україні. Ми готуємо їх до приватизації. І я навіть не говорю вам про інвестиційні можливості, тому що … ви бачите самі потенційне розширення цього бізнесу, експорту торфу до західної Європи. Для порівняння, Польща видобуває вдесятеро більше торфу, ніж Україна, навіть попри те, що володіє значно біднішими запасами родовищ торфу. 

Всі ці компанії ми виставимо на приватизацію до кінця цього року. Просто зараз вони готуються до приватизації. Це невеликі компанії, і якщо ми говоримо про “квиток”, то це від 1 до 3 мільйонів доларів [за компанію]. Це не дуже висока ціна. Але вони цікаві для подальшого розширення і нарощування потужностей”. 

Довідково: 7 держпідприємств, про які говорить Тарас Єлейко, це ДП “Житомирторф”,  ДП “Рівнеторф”, ДП “Чернігівторф”, ДП “Волиньторф”,  ДП “Київторф”, ДП “Сумиторф”, ДП “Поділляторф”. Восьме підприємство “Коростишівський завод “Реммашторф” не є видобувним.

Їх приватизація мала бути запущена ще понад рік тому. Проте цього досі не відбулося. А в січні 2021 р. в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко пропонував Кабінету Міністрів України повернути державні торфовидобувні підприємства з управління Фонду державного майна до сфери управління Міністерства енергетики.

За даними генерального директора державного концерну “Укрторф” Андрія Озерчука, три з чотирьох ДП не мають спецдозволів на видобування торфу і фактично не працюють. “ДП “Київторф”, “Сумиторф”, “Поділляторф” – спецдозволів не мають, діяльність фактично не здійснюють з 2012 року”, – заявляв Озерчук в інтерв’ю NADRA.info. Дані щодо відсутності спецдозволів підтверджує база ДНВП “Геоінформ України”.

Щодо співвідношення спецдозволів на видобування торфу, то воно взагалі не на користь держпідприємств. За даними бази ДНВП “Геоінформ України”, дійсними на сьогодні є понад 30 спецдозволи на видобування торфу. З них лише 5-ма володіють три державні підприємства, 4 спецдозволи – у комунального підприємства “Волиньприродресурс” Волинської обласної ради, а решта – у приватних компаній. 

 

В останню чергу, вже в наступному році у ФДМУ приступлять до приватизації ще 7 підприємств добувної сфери чи дотичних.

“У нас є ще 7 компаній, які відносяться до видобувних об’єктів. У нас є сіль, у нас є піщані, гравійні і глиняні кар’єри, гранітні, вапнякові і гіпсові кар’єри. Ми також готуємо їх до приватизації. Але ключові питання тут – зберегти ліцензії за цими кар’єрами. Ми змінюємо структуру цих підприємств, і я вірю, що ми передамо їх на приватизацію на початку наступного року”, – заявив Тарас Єлейко.

Судячи зі слайду, який демонструвався на екрані під час доповіді Тараса Єлейка, йдеться про ДП “Генічеський солезавод”, ДП “Геройське дослідно-промислове підприємство”, ДП “Мурафський кар’єр”, ДП “Нігинський кар’єр”, ДП “Полупанівський кар’єр”, ДП “Закупнянський кар’єр”, ДП “Дружбівський кар’єр нерудних копалин “Кварц”

 

Читайте також: Тарас Кузьмич: Площі “Будинку Книги” здавалися в оренду за 1 гривню на рік! 

Читайте також: Виробник вапна в Івано-Франківській області отримає “інвестиційну няню”

Читайте також: Піщана справа: кому в ОГП нарахували збитків на понад півмільярда гривень?

Читайте також: Скільки охочих купити ОГХК нарахували у Фонді держмайна?