В БЕЛАЗі попередили про підвищення цін після запровадження спеціального мита

В БЕЛАЗі попередили про підвищення цін після запровадження спеціального мита

На скільки здорожчає техніка БЕЛАЗ? Чи стосується це самоскидів?

Введення спеціального 35-відсоткового мита на автомобільну продукцію з Республіки Білорусь може призвести до аналогічного зростання цін на продукцію БЕЛАЗу. Про це в телефонному коментарі NADRA.info заявив заступник директора по маркетингу компанії “СТЛЦ БЕЛАЗ Україна” Володимир Коритник. Відповідне рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі стало для українського офісу виробника несподіванкою.

“Ми вчора тільки дізналися. Під ці КВЕДи потрапляє та техніка, яка поставляється на гірничодобувні підприємства, зокрема, нашого Криворізького регіону. Це вся спеціальна техніка, яка стосується водополиву, для пилопригнічення. А зараз попереду поливний сезон і, звісно, ми поставляємо цю техніку. У нас зараз є питання щодо постачання цієї техніки на гірничо-видобувні комбінати … тим більше, що дали всього 10 днів (спецмита вступають в дію через 10 днів після публікації оголошення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі – Ред.) … якщо ми не встигнемо відвантажити, то ми будемо говорити про те, що будемо підвищувати ціни … [Питання підвищення ціни] буде розглядати керівництво разом з БЕЛАЗом”, – заявив Володимир Коритник.

Пан Коритник не виключив, що компанія буде змушена “симетрично, на 35%” підняти ціни на відповідну продукцію.

“Як ми зможемо постачати цю техніку в збиток? Якби підвищення було 3-5%, щоб ми виходили хоча б на нульову рентабельність! Але ми працювати в збиток собі не зможемо. У нас працює колектив, люди на всіх ГЗК – близько 600 чоловік. Що нам, зменшити заробітну плату людям?”, – запитує Володимир Коритник.

Володимир уточнив, що введені мита не стосуються самоскидів.

“На даний момент – це спецавтомобілі, в які входить поливально-зрошувальна техніка і тягачі на базі БЕЛАЗ… Самоскидів це поки не стосується. Але від наших законотворців можна очікувати всього”, – заявив Коритник.

Пан Коритник також висловив здивування щодо запровадження мита для продукції, яка не виробляється в Україні: “Якби у нас [в Україні] ця техніка вироблялася… але дана техніка не виробляється в Україні. Її виробляють Caterpillar, Komatsu і БЕЛАЗ”.

Нагадаємо, як писало видання GMK Center, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) України з початку травня вводить спеціальне мито на імпорт автотехніки з Білорусі в розмірі 35% від митної вартості. Рішення МКМТ опубліковано в газеті “Урядовий кур’єр” в четвер, 22 квітня. Воно вступає в силу через 10 днів з дня публікації. “Спеціальне мито застосовується (…) до встановлення факту припинення Республікою Білорусь дискримінаційних і недружніх дій щодо України”, – цитує видання повідомлення МКМТ. Причиною введення спецмита стали штучні бар’єри щодо імпортованих з України колісних транспортних засобів у вигляді утилізаційного збору і нерівних умов участі в держзакупівлі. Ініціатором розгляду питання виступило Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України після звернення асоціації “Укравтопром”.

За даними GMK Center, всього парк БелАЗ в Україні налічує близько 2,2 тис. одиниць. Серед основних клієнтів БЕЛАЗа – гірничо-металургійні компанії: Північний, Інгулецький і Південний ГЗК, а також “АрселорМіттал Кривий Ріг”. Тільки на “АрселорМіттал”, за даними GMK Center, станом на кінець 2020 року була задіяно 35 самоскидів БелАЗ-75131.

 

Автор фото Катерина Клочко, джерело: https://www.facebook.com/ukrnadra.info/photos/a.197626661744638/197627138411257

 

Читайте також: Коли приватизують торф’яні підприємства?

Читайте також: Тарас Кузьмич: Площі “Будинку Книги” здавалися в оренду за 1 гривню на рік! 

Читайте також: Виробник вапна в Івано-Франківській області отримає “інвестиційну няню”

Читайте також: Піщана справа: кому в ОГП нарахували збитків на понад півмільярда гривень?

Читайте також: Скільки охочих купити ОГХК нарахували у Фонді держмайна?