Скільки охочих купити ОГХК нарахували у Фонді держмайна?

Скільки охочих купити ОГХК нарахували у Фонді держмайна?

У Фонді держмайна визначилися зі стартовою ціною ОГХК

“3,7 млрд грн – стартова ціна, що визначена та запропонована радником з приватизації АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”, – відповідне повідомлення було опубліковане в п’ятницю 16.04.2021 на Facebook-сторінці глави Фонду державного майна України Дмитра Сенниченка.

Цитаємо: “ОГХК стане першим об’єктом, виставленим на аукціон великої приватизації! Ціна сформована за результатами комплексного аудиту та повної оцінки матеріально-технічного забезпечення підприємства.

На формування стартової ціни вплинули такі фактори:

  • збільшення запасів у ВГМК у 2 рази;
  • кон’юнктура ринку титану та збільшення цін на ринку;
  • покращення фінансових показників, зокрема зростання операційного прибутку.

Аукціонна комісія визначила умови продажу, які будуть направлені на затвердження до КМУ”

Також у повідомленні стверджується, що “приватизація компанії не несе економічних чи безпекових ризиків для економіки України”, а “попередню зацікавленість у приватизаційному аукціоні вже висловили більше 10 компаній”

Нагадаємо, днями ОГХК поступилася ТОВ “Межиріченський Гірничо-Збагачувальний Комбінат” (Group DF Дмитра Фірташа) на аукціоні з продажу спецдозволу, який дає право на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку титанових руд на Селищанській ділянці в Житомирській області.

Раніше в ексклюзивному коментарі NADRA.info Андрій Бродський, засновник і генеральний директор Виробничо-комерційної фірми “Велта”, заявляв, що Фонд державного майна України не зможе вигідно продати Об’єднану гірничо-хімічну компанію іноземним інвесторам. На думку Андрія Бродського, приватизація ОГХК може не відбутися з низки причин: “Не дивлячись на всі гучні заяви ФДМУ, приватизації [ОГХК] не буде. Немає ніяких 17 іноземних інвесторів, які вишикувалися в чергу по цей актив. По-перше, для того, щоб будь-який іноземний інвестор – портфельний або стратегічний – купив видобувний актив, він, в першу чергу, вивчає The Competent Person Report (CPR), думку компетентного фахівця, міжнародно визнаного. Наскільки мені відомо, ОГХК не проходило цю процедуру. І найголовніше – у них немає міжнародної оцінки запасів по JORC. Без міжнародної оцінки запасів жоден міжнародний інвестор не приймає фінансову модель підприємства. ОГХК не має оцінки запасів за міжнародними стандартами. Розумієте? Немає оцінки запасів в грошовому вираженні”.

У січні 2021 р. агентству “Інтерфакс-Україна” глава ФДМУ Дмитро Сенниченко заявляв, що Фонд планує виставити ПрАТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” на перші аукціони великої приватизації в 2021 р. в кінці першого – на початку другого кварталу зі стартовою ціною від 3 до 5 млрд грн. Сенниченко уточнив, що ФДМУ вже виносить умови конкурсу з продажу ОГХК на затвердження Кабінету міністрів. Раніше Сенниченко заявляв, що про намір взяти участь в приватизації ОГХК повідомляли 16-18 компаній.

ДП “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” почала фактичну діяльність з серпня 2014 року, коли уряд України прийняв рішення про передачу йому в управління майнових комплексів Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (ВГМК, Дніпропетровська обл.) І Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (ІГЗК, Житомирська обл.). В кінці 2016 року ДП було перетворено в ПАТ “ОГХК”, а через два роки – в ПрАТ. ОГХК реалізує продукцію – концентрати рутиловий, ільменітовий, цирконовий, ставролітовий, кварцовий пісок – більш ніж в 30 країн світу. Основні ринки збуту – ЄС, Китай, Туреччина, а також США і країни Африки, – писали в “Інтерфакс-Україна”.

 

Читайте також: ОГХК програла аукціон з продажу титанового спецдозволу. Хто переміг?

Читайте також: Розіграли крейду і вугілля. Хто переміг на повторних аукціонах 15.04.2021?

Читайте також: Хто номінував, той і переміг. Спецдозвіл на граніт розіграли з мінімальним торгом

Читайте також: Мовчання санкційних надр. Про що (і про кого) не кажуть в РНБО і Держгеонадр?

Читайте також: В ДПС висловили 6 критичних зауважень до 4187д – джерело

 

Джерело фото: https://www.facebook.com/photo?fbid=4027734873915314&set=a.570167543005415