Мовчання санкційних надр. Про що (і про кого) не кажуть в РНБО і Держгеонадр?

Мовчання санкційних надр. Про що (і про кого) не кажуть в РНБО і Держгеонадр?

Чи справді всі спецдозволи, анульовані за рішенням РНБО – були “сплячими”? За зв’язки з ким 19 компаніям запроваджено санкції? Які ще питання до санкційного списку надрокористувачів лишаються без відповіді? 

В Державній службі геології та надр України не знають, чи здійснювали діяльність у відповідності до отриманих спецдозволів 19 компаній, які потрапили до рішення Ради національної безпеки та оборони України від 19.03.2021. 

Це випливає з відповіді на запит NADRA.info за підписом голови Служби Романа Опімаха. Ми спрямували запити із ідентичним переліком запитань до Держгеонадр і РНБО за кілька днів після оголошення рішення про санкції. Частина питань відпала після того, як Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про введення в дію рішення РНБО про надра, і Держгеонадр анулювала спецдозволи.

Але низка запитань не втратили актуальності.

З-поміж іншого, ми запитували: “… Які з 19 компаній здійснювали діяльність, передбачену спецдозволами, а які – ні? Які спецдозволи були “сплячими”, а які – ні?”

Нам відповіли: 

“Наявність порушень вимог законодавства у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр можливо достовірно встановити під час проведення заходів державного нагляду (контролю), які мають обов’язково передувати прийняттю подальших рішень Держгеонадрами.

17 березня 2020 р. був прийнятий Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) №530-ІХ, яким встановлено, що на період карантину забороняється здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Постановами Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211, від 20.05.2020 №392, від 17.06.2020 №500, від 22.07.2020 №641, від 26.08.2020 №760, від 13.10.2020 №956 встановлено карантин на всій території України, який діяв до 31 грудня 2020 року.

Враховуючи наведене, в Держгеонадр відсутня інформація щодо здійснення у 2020 році діяльності вказаних компаній відповідно до даних спеціальних дозволів на користування надрами.

Ми також просили уточнити дані, оприлюднені на сайті РНБО, а саме, в цитаті Президента України Володимира Зеленського: “На основі пропозицій, внесених Службою безпеки України, застосовано персональні економічні санкції, зокрема блокування активів, обмеження торговельних операцій та транзиту ресурсів, а також анулювання та зупинка ліцензій і спецдозволів на видобуток та користування надрами України щодо 19 компаній. Які, на думку правоохоронців, отримали ці ліцензії за заниженою ціною, завдавши державі великих збитків. І які, на думку спецслужб, імовірно, пов’язані з громадянином держави-агресора“.

Нас цікавило: скільки саме збитків було завдано державі(?), і хто є тією особою(?), про яку згадав Президент України. 

В Держгеонадр не відповіли на ці питання, оскільки вони “не належать до компетенції Держгеонадр”. 

Відповідь РНБО була менш змістовною. Цитуємо без передмови:

“Згадане рішення РНБО України разом з додатком (перелік юридичних осіб, стосовно яких застосовані обмежувальні заходи, та види обмежувальних заходів) є у відкритому доступі на офіційних вебсторінках Верховної Ради України, Офісу Президента України та Ради національної безпеки і оборони України.

Згідно з пунктом 3 цього рішення РНБО України реалізацію персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів, передбачених пунктом 2 цього рішення, а також моніторинг їх ефективності забезпечують Кабінет Міністрів України, Служба безпеки України та Національний банк України”.

Ми звернули увагу РНБО на той факт, що така відповідь не відповідає на більшість поставлених запитань, на що отримали: “Відповіді на ці питання, згідно з рішенням РНБО від 19.03.2021, належать до компетенції Кабінету Міністрів України, Служби безпеки України та Національного банку України, про що Вам було повідомлено у відповіді”.

Зауважимо, 07.04.2021 видання LB.ua опублікувало інтерв’ю Соні Кошкіної і Олега Базара з секретарем РНБО Олексієм Даніловим. В цьому інтерв’ю співбесідники торкаються теми санкцій. Проте прізвище міністра енергетики та вугільної промисловості України часів президенства Віктора Януковича Едуарда Ставицького (в контексті отримання контролю над 19 спецдозволами) лунає з вуст не Олексія Данілова, а журналіста. Олексій Данілов під час інтерв’ю не стверджує про зв’язки підсанкційних компаній, і не говорить про “великі збитки”, завдані державі від того, що компанії “отримали ці ліцензії за заниженою ціною” (про що говорив Володимир Зеленський, посилаючись “на думку правоохоронців”). 

Водночас, Олесій Данілов заявляє: “Дивіться, для нас не має значення прізвище, ім’я, по батькові. Важливі процедура і публічність процесу. На засіданні Ради нацбезпеки і оборони ми прийняли рішення, що за два місяці пан Опімах має викласти в публічний простір усі ліцензії, які сьогодні є в державі. Це перше питання. Друге питання – ми маємо розуміння, чи здійснюється розробка родовищ, чи не розробляються і який зиск з цього отримує держава, а відповідно – ми з вами. Щодо кожної ліцензії. 

Нагадаємо, 19 березня видання Дзеркало Тижня провело опитування власних джерел в РНБО та Офісі президента і з’ясувало, що “ім’я власника компаній  під час засідання РНБО не звучало жодного разу, а глава  СБУ згадував  особу виключно як громадянина Російської Федерації”.

Раніше того ж дня в телеграм-каналі ЛЕЩЕНКО ТУТ було оприлюднено повідомлення (мовою оригіналу): “Компании – недропользователи, на которые Совет безопасности и обороны Украины наложил санкции, согласно различным публикациям, принадлежат украино-российскому олигарху Павлу Фуксу”. Павло Фукс в ефірі телеканалу НАШ заявив, що в 2016 році розглядав можливість придбання деяких із цих спецдозволів, але сьогодні не має відношення до жодної з 19 компаній, щодо яких було запроваджено санкції. 

Напередодні оприлюднення Указу Президента, яким рішення РНБО було введено в дію, представники низки компаній заявили NADRA.info, що “готують публічну позицію щодо рішення РНБО”.

За тиждень до рішення РНБО про санкції народна депутатка Леся Василенко в інтерв’ю NADRA.info заявляла, що “сплячі ліцензії” – зона відповідальності Кабміну і Держгеонадр, і для вирішення цієї проблеми не обов’язково вносити зміни до законодавства.

 

Читайте також: Які спецдозволи на користування надрами можна купити у квітні?

Читайте також: Роман Яворський: В 2007 ми відправляли 10-15 вагонів на добу, зараз – 100

Читайте також: Володимир Семенюк: Smart Energy розглядає можливість експансії на захід України

Читайте також: Андрій Бродський: “Черга з бажаючих купити ОГХК – блеф!”

 

Фото асоціативне. Джерело: http://www.golos.com.ua/images_article/orig/2020/03/160320/ukaz-prezydent.jpg